Dilema veche la Timpul prezent – Prostie, substantiv comun
25 March 2021
Texte şi pretexte – Filosofia pe înţelesul adolescenţilor. Invitat, prof. univ. Laurenţiu Staicu
27 March 2021

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi

Sămbătă 27 martie 2021 de la ora 14,30 vă propunem la Radio România Cultural trei subiecte importante legate de pandemia cu virusul SARS-Cov-2.Vor fi alături de noi doamna doctor Gabriela Mihăilescu șef de lucrări la Universitatea de  Medicină și Farmacie Carol Davila din București, doamna Antonella Matei psihoterapeut și doamna doctor Daniela Ene de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București.

Conform statisticilor oficiale până în acest moment în România au fost raportate peste 926.000 de cazuri  și aproximativ 23.000 de decese. La nivel mondial s-au înregistrat 126.204.000 de cazuri și aproximativ 2.800.000 de decese…ca într-un război.

Consecințele medicale, sociale, demografice, psihologice, culturale și economice ale pandemiei stârnesc îngrijorări accentuate, deși sunt doar parțial cuantificate până în prezent. Cei mai mulți specialiști consideră că unda de șoc din această pandemie are o amplitudine considerabilă, determinând  schimbări semnificative pe multiple planuri, unele dintre ele comparabile cu cele provocate de cel de Al Doilea Război Mondial.

Între 20-30% din persoanele care au avut forme medii și severe de boală  reîntorc în mai puțin de 6 luni de la externare cu complicații pulmonare cronice care necesită monitorizare atentă.

Am discutat cu doamna doctor Gabriel Mihăilescu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina din București despre manifestările neurologice din infecția acută cu virusul SARS-Cov-2 și despre sechelele neurologice ale internării timp îndelungat la ATI ( indiferent de cauza inițială a îmbolnăvirii).

Conform studiilor efectuate în mai multe centre din lume ( UK, Spania, Franța , Belgia, USA) la care au participat peste 20.000 de persoane, pierderea temporară a mirosului și a gustului reprezintă semne clinice timpurii ale infecției cu virusul Sars-Cov-2. Se estimează că între 20-30% din pacienți au aceste simptome. Legat de acest lucru, partea ” plină” a paharului este reprezentată de formele ușoare și medii de boală ce apar la acești pacienți. Ca și în alte viroze, se pot înregistra și simptome neurologice nespecifice, respectiv dureri de cap, dureri musculare, amețeli, modificarea stării de conștiență.

În formele acute de boală au fost înregistrate frecvent  modificări de coagulare ale sângelui, cu creșterea riscului de tromboembolism pulmonar, infarct miocardic acut, accident cerebral vascular de tip ischemic sau ischemii periferice. Anticoagulantele cu heparină mică administrate încă din primele zile de boală au salvat multe vieți. Tratamentul anticoagulant se continuă și în ambulator cam 2-3 săptămâni după externare.

Din punct de vedere al sechelelor post Covid, doamna doctor Gabriela Mihăilescu a menționat  neuropatiile, miopatiile, poliradiculonevritele, encefalomielitele și encefalopatiile necrozante. O parte din aceste complicații apar consecutiv spitalizării îndelungate la ATI , indiferent de cauză.

                                                             ***

Persoanele care au avut forme medii sau severe de boală, traversează o perioada de convalescență  mai lungă decât în alte viroze respiratorii. Odihna suficientă, alternată cu  mișcarea în aer liber, regimul alimentar ușor și exercițiile de recuperare a funcției respiratorii au o importanță deosebită. Doamna doctor Daniela Ene, de la Secția de Chirurgie II-  pentru transplant pulmonar, hepatic și renal de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București ne va explica DE  CE  mișcarea și exercițiile de kinetoterapie specifice sunt atât de importante în recuperarea post Covid. Pentru că mulți pacienți cu forme medii și severe de boală rămân timp îndelungat cu o tuse cronică persistentă, adoptarea anumitor reguli ” de igienă a tusei” pot grăbi vindecarea.

Exercițiile fizice prin care se mobilizează cutia toracică și diafragmul, tapotajul ușor al plămânilor, mobilizează secrețiile bronșice și scad riscul leziunilor tisulare provocate de accesele repetate de tuse.

                                                             ***

 

Izolarea fizică, telemunca, modificarea profundă a stilului de viață și-au pus amprenta decisiv asupra populației. În ultimul an a crescut semnificativ numărul persoanelor care au solicitat consiliere psihologică sau psihiatrică. În rândul adolescenților creșterea formelor medii de depresie este îngrijorătoare. Orele de școală efectuate online, lipsa socializării, utilzarea în exces a tehnologiilor digitale, sedentarismul, alimentația în exces, au provocat creșteri ale nivelului de anxietate, iritabilitate, gânduri intruzive despre boală sau moarte. Medicii pneumologi lansează un semnal de alarmă, conform căruia aproxinativ între 7- 15% din pacienții cu Covid ar avea nevoie de suport  psihologic în perioada de convalescență.

Care sunt primele semne ce indică instalarea unei depresii vom afla de la doamna Antonella Matei, psihoterapeut. Tot ea ne va explica cât de importantă este comunicarea interumană pentru a traversa mai ușor această perioadă dificilă și ce soluții concrete de reducere a stresului și a senzației de singurătate ar putea să adopte cei care locuiesc singuri.

Sâmbătă 27 martie 2021 de la ora 14,30 trei specialiști vin în sprijinul celor care au suferit din cauza pandemiei; la Radio România Cultural, unde sănătatea contează.

O emisiune de Daniela Rei Vișan