Pastila antistres – Nu îmi place cum arăt!…Sunt defect! …sau, altfel spus despre Tulburarea dismorfică corporală
24 January 2020
CONSULTAȚII
26 January 2020

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

Credit foto: Miriam Leon Postolache, fiica pictorului Traian Postolache

” Poate că mântuire înseamnă să te întorci  la punctul inițial, să preiei sarcina și să te întorci pentru a o transmite mai depate. Simbolul trebuie încărcat de energie pentru a pluti în viitor. Energia este dată de sufletul omenesc, de actele creatoare, de imaginație, de emoție înaltă, de fervoare. Atunci s-ar putea ca Arca să fie ființa omenească.”

                                       Traian Postolache, Note de jurnal, 9.VI.1989

În cele 30 de minute ale ediției de sâmbătă 25 ianuarie 2020 a emisiunii REConChilliant vă propunem câteva perspective inedite, complementare privind HRANA  omului; spirituală, dar și fizică; hrană a trupului, a gândului, a sufletului.

Vor fi alături de noi, pentru dumneavoastră domnul profesor doctor Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de Excelență în Chirurgie Esofagiană din București, domnul Mircea Oliv, critic de artă și domnul Teodor Ghiondea, coordonatorul colecției Philosophia Perennis de la editura Herald.

Sâmbătă 25 ianuarie 2020, Muzeul Bucovinei sărbătorește 120 de ani în slujba memoriei culturale a Sucevei. Vor fi organizate cu acest prilej mai multe evenimente, încununate de lansarea volumului omagial ” Traian Postolache  Arta memoriei”. Mircea Oliv, curatorul expoziției cu același nume- organizată la sfârșitul anului trecut tot la Suceava, a coordonat și textele publicate în acest  volum, din care vă propunem câteva fragmente:

” Pictorul suscită în el intuiția planurilor universale care deșteaptă în el, așa cum observă în al său Jurnal Alchimic, Vasile Lovinescu- ochiul frontal al Eternității.(…) Metaforele, metamorfozele și alegoriile evocă un fel de a fi al pictorului care își concepe existența ca pe o apropiere de arhetip.(…) Spațiul de joc al narațiunii și al teatralității pe care pictorul îl înscenează este un spațiu al ANAMNEZEI, dacă nu de-a dreptul un dorit SPAȚIU  AL  SALVĂRII.”

Vom discuta despre întâlnirea cu Părintele Chesarie de la Putna și cu Florin Mihăescu, călăuze spirituale ale pictorului. Asumarea  deplină a gândului așezat pe pânză, disciplina interioară necesară unui asemenea demers se transformă într-o adevărată jertfă martirică, ce deschide inima și ochiul interior  către alte paliere ale realității, subliniază Mircea Oliv. Raportarea permanentă la Centrul Lumii, la Tradiția primordială se resimte în toată opera lui Traian Postolache. Referindu-se la lucrările acestuia, domnul Florin Mihăescu scria:” Pictura lui Traian Postolache  degajă din ea o viziune cu rădăcini în mit  și arborescențe spre transcendent(…) Este un fel de operă la negru alchimică, ce vorbește despre întoarcere în haos, în care se ascund germenii unei lumi noi.(…)Apare, mai apoi, peste tot, o tendință satvică ascendentă, marcată prin vârful tumulilor( Morminte Regale), prin omul vertical, prin triunghiul cu sens ascendent, prin lumina care plutește peste arca-chivot. În sfârșit, între pământ și cer, o vastă zonă intermediară, în care oglinzile și visul generează mereu forme noi, din care urcă simbolurile cu metamorfozele lor imprevizibile și transformatoare.(..) Important este să putem separa în noi cerul de pământ, restul vine de la sine.” Și, așa cum pentru vechii greci, ” aletheia”, neuitarea echivalează cu apropierea de ADEVĂR, Arta memoriei pe care ne-o propune Traian Postolache este de fapt reîntoarcerea către starea paradisiacă a omului, către Centrul lumii, din care se desface cosmosul și viața.

                                                                           ***

Apropierea de Centrul lumii este o temă prezentă în mai toate scrierile tradiționale, fie că este vorba de mituri, povești, sau de tratate teologice, filosofice sau opere de artă.

Vom discuta cu domnul Teodor Ghiondea , coordonatorul colecției Philosophia Perennis de la Editura Herald despre” păzitorii pragului” și despre încercările prin care trebuie să treacă cel ce îndrăznește să se apropie de inima lumii. Calitățile spirituale, morale și fizice pe care trebuie să le cultive un astfel de om ne reamintesc de oamenii ” îmbunătățiți” despre care se vorbește în toate religiile lumii.

Desigur că  acest drum în căutarea cunoașterii adevărate nu se poate face de unul singur. În antichitate, dar și în perioada medievală existau anumite confrerii spirituale prin care erau   șlefuite anumite calități umane, ce deveneau astfel suport al realizării spirituale; este suficient să menționăm în acest sens vestitele Collegia Fabrorum din Roma antică, ghildele de constructori de catedrale din Evul Mediu, academiile neoplatonice din Italia sau impenetrabila Royal Academy din Londra secolului XVI.

                                                                            ***

Prof. Silviu Constantinoiu, președintele Societații Române de Chirugie și prof Irinel Popescu – Arhivă Prof. Silviu Constantinoiu

Săptămâna trecută am discutat cu domnul profesor doctor Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de Excelență în Chirurgie Esofagiană din București despre cel mai important tratat de patologie esofagiană apărut vreodată în România. Așa cum am mai menționat, în cele peste 800 de pagini ale volumului- Tratat de patologie și chirurgie esofagiană, sunt  incluse cele mai importante studii de anatomie, fiziologie, anatomie patologică, fiziopatologie, imagistică și chirurgie esofagiană. Ediția în limba engleză, apărută la sfîrșiul anului 2019 la Editura Academiei Române, reprezintă pentru medicina românească recunoașterea pe plan internațional a performanțelor chirurgicale din ultmii 20 de ani, și , de ce nu, includerea acestor informații în programul de pregătire a chirurgilor din întreaga lume.

Cancerul esofagian reprezintă una din cele mai dificile probleme chirurgicale, întrucât operarea sa implică nu doar rezecția tumorii, ci și un dificil proces de reconstrucție esofagiană, ne avertizează domnul profesoar doctor Silviu Constantinoiu. Din acest motiv poate fi explicată compararea actului chirurgical cu un act artistic, de remodelare a unui organ din corpul omenesc, ce traversează trei zone anatomice diferite  și pentru a cărui reconstrucție sunt necesare peste 6-8 ore petrecute în sala de operație , dar mai ales ani de zile de perfecționare.

Sâmbătă 25 ianuarie 2020 vom discuta cu domnul profesor Silviu Constantinoiu despre factorii de risc ce pot duce la apariția tumorilor esofagiene. Cea mai frecventă cauză este reprezentată de boala de reflux gastro-esofagian, afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în ultimii ani. Conform statisticilor oficiale, în USA 4 din 10 persoane au această tulburare de motilitate a aparatului digestiv superior. Fumatul, consumul de băuturi alcoolice, de alimente de tip fast-food sau alimente afumate, mesele neregulate, consumate în grabă sau cu un exces subsatanțial de grăsime,  pot duce în timp la apariția cancerului esofagian. Diagnosticul stărilor precanceroase și a tumorilor poate fi realizată cu ajutorul endoscopiei, a tranzitului baritat, a computer tomografiei sau a RMNului. Diagnosticare cât mai precoce a tumorilor esofagiene îmbunătățește semnificativ prognosticul bolii. O dietă echilibrată, un stil de viață armonios, sănătos previne multe din complicațiile și suferințele semenilor noștri.