CoNAnt 2020
28 February 2020
29 februarie – Ziua Bolilor Rare
29 February 2020

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

” Nici o profunzime nu-i destul  de adâncă pentru a arăta

  Izvoarele din care începe să curgă existența.

 Nici un fel de zăvorâre a sufletului nu dezvăluie

 Cele  mai subtile impulsuri și chemări ale vieții.

Pare că venim, pare că plecăm;

Dar din ce loc sau unde, cine știe?

De ne-golit, de ne-umplut,

E  totul cuprins în acest singur cuvânt-

Dumnezeu! Numai Dumnezeu.

Dumnezeu  la  început, Dumnezeu  la  sfârșit.

Dumnezeu ,  infinit de mic în vastitatea Sa;

Dumnezeu  care e iubire, iubirea care  este Dumnezeu,

Lipsit de rădăcină, pomul ce rodește veșnic.”

Cu acest  fragment din volumul  lui Joseph  Fort  Newton ” CONSTRUCTORII  O cercetare a istoriei  și  filosofiei  masoneriei” apărut la Editura  Herald vă  lansăm o invitație la un eveniment  special care va avea loc  miercuri 4 martie de la ora  18,30 la sediul ARCUB  din București.

Domnul  profesor  doctor Augusti n  Ioan, domnul  Constantin  Bartolomeu  Săvoiu-general de brigadă în rezervă al Armatei  Române, înalt demnitar  francmason, domnul   Vasile  Zecheru  doctor în economie, coordonatorul colecției Arta  Regală  de la Editura Herald  și domnul  Sorin Lucaci PR Editura Herald vor discuta  despre”  Masoneria- Istoria și  filosofia Ordinului de la  Marile Misterii   ale Antichității  până în  prezent”.

Cu acest  prilej  vor fi lansate  patru volume de referință  pentru  literatura masonică  din ultimele două secole, volume care au apărut  la editura  Herald în colecția Arta Regală.

In cele 30 de minute ale ediției de sâmbătă 29  februarie a emisiunii REConCHILLiant vom discuta despre istoria Masoneriei, despre calitățile intelectuale și morale pe care ar trebui să le aibă un ucenic  mason și despre simbol, ca instrument  veritabil  de cunoaștere și exprimare a Adevărului. Vor fi alături de noi  domnul Vasile Zecheru, domnul Sorin Lucaci și domnul Teodor Ghiondea, coordonatorul  colecției Philosophia  perennis de la Editura Herald.

Vom străbate cu  gândul labirintul istoriei, pînă la Pitagora, Platon,  regele Solomon,  Hiram- regele Tyrului , arhitectul Hiram, vom încerca să deslușim câte ceva din tainele  triunghiui de aur și ale geometriei  sacre, vom discuta  despre ” cuvântul pierdut” și despre ”șlefuirea  pietrei”.

În Cuvânt-Inainte la  volumul Constructorii al lui Joseph  Fort Newton, domnul Vasile Zecheru  sintetizează:

” Cele trei funcțiuni  sacre sunt  interconectate: Geometrul  fixează  legile universale, fiind poziționat în amonte față de Arhitec-care întocmește planul  în conformitate cu legile universale; în același timp, Constructorul este cel care cunoaște legile universale și planul arhitectural și își asumă misiunea  de a-l transpune în operă; această  succesiune de funcțiuni sacre constituie  temelia raționamentului  inițiatic.”(…) ” La începuturi , Pătratul- cu ale sale unghiuri drepte-pare să fi  fost instrumentul  predilect în a indica sacralitatea  construcțiilor. În plan rarefiat, constructorii din antichitate au asociat acestei  figuri unele atribute  etice,spirituale și, astfel, pătratul devine, treptat, un simbol pentru adevăr, dreptate, corectitudine,integritate.(…) Mai apoi , Pătratului i se adaugă Triunghiul și, combinate, cele două figuri geometrice vor alcătui  Piramida , înălțându-se spre  Cer  ca simbol al sublimei aspirații pe care omul ( Fiul aflat la nadir) o nutrește în sufletul său către Tatăl cel misterios și incognoscibil( Marele  Geometru ,Arhitect-Principiul creator aflat la zenit). ”

Cum anume  trebuie  decodificat SIMBOLUL, cât de dificil este acest lucru- într-o lume dominată de ambiguități , cui și la ce folosește această  îndeletnicire a spiritului și a minții sunt câteva din temele pe care vi le propunem  la Radio România Cultural, sâmbătă 29 februarie 2020 de la ora 14,30 într-o emsiune de Daniela Rei Vișan.

Vor fi alături de noi, pentru dumneavoastră, domnul Vasile Zecheru, coordonatorul  colecției  Arta Regală, domnul Teodor Ghiondea, coordonatorul colecției Philosophia  perennis și domnul Sorin Lucaci  PR  Editura Herald