PORTRET: Albert Einstein – povestea extraordinară a unui savant genial
14 March 2020
Școala virtuală – O realitate
16 March 2020

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

Worldmeters.info anunță că  peste 5.300 de persoane  au murit din cauza infecției cu coronavirus COVID 19.  Aproximativ  143.000 sunt  infectate. 70920 s-au vindecat. Conform  ultimelor raportări,   virusul  persistă  în  aparatul respirator  aproximativ  37 de zile. Convalescența  pacienților  este lentă , iar funcțiile pulmonare nu sunt integral  recuperate. Răspunsul  imun al organismului  NU  este de lungă durată, așa încât o persoană care s­-a infectat  la un moment dat  poate să se reîmbolnăvească. Până în prezent se știe că există două  tipuri de tulpini  virale, forma L a coronavirusului  dă forme mai agresive de boală, forma S  generează îmbolnăviri  mai ușoare. La sfârșitul acestei săptămâni  Canada și Israelul au anunțat  progrese  semnificative  în dezvoltarea unui vaccin. Schema terapeutică  folosită de medici  are la bază  medicația antivirală  folosită în SIDA .  

                În China au fost  înregistrate aproximativ  81.000 de cazuri și 3177 de decese.  Numărul de îmbolnăviri a  scăzut  semnificativ  în ultima săptămână. Organizația Mondială a Sănătății  nu poate  estima  când  va fi  atins  vârful pandemiei, Europa devenind  în acest  moment  noul  epicentru . Italia este țara cu cel mai mare număr de persoane infectate și cu cel mai mare număr de decese. Până în acest moment sunt  peste 17.700 de pacienți cu coronavirus, 2547 raportați doar vineri și  peste 1.200 de decese, adică aproximativ 7% din totalul îmbolnăvirilor, față de 0,1% cât se înregistrează în epidemiile obișnuite de gripă. 1300 de persoane sunt  în acest moment la terapie intensivă.  Închiderea granițelor, a școlilor, magazinelor, muzeelor, teatrelor,  sălilor de concerte, a bisericilor  sunt măsuri extreme cu  care Italia nu s-a mai confruntat  de pe vremea celui de la Doilea  Război Mondial.

               Spania intră  în stare de urgență începând de sâmbătă  transmite Reuters. Numărul persoanelor infectate depășește  4334 de personae;sunt  122 de decese. În Germania au fost  raportate peste 3481 cazuri și numai 8 decese. Franța are 2876 de cazuri și 61 de decese. Iranul a raportat  11.364 și 1289 de decese. USA 1886 de cazuri cu 41 de decese.

               În România  sunt raportate  până în prezent 81 de cazuri. Se estimează o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor  în următoarea perioadă, generată  în mare parte de reîntoarcerea în țară a unui număr mare de români  care provin din zonele roșii ale Europei.

               Am discutat cu doamna doctor Simin Aysel  Florescu, Director Medical al Spitalului Clinic ” Dr.Victor Babeș” despre cazurile de coronavirus din România. Din fericire, până în prezent, la noi în țară majoritatea cazurilor raporate au  fost  medii și ușoare. Ventilația mecanică, necesară în detresa respiratorie  acută, a fost necesară într-un număr limitat de cazuri.  Cel mai frecvent pacienții infectați s-au plâns de dureri  în gât, tuse, febră, astenie. Dificultățile respiratorii și senzația de sufocare  au apărut într-un număr limitat de cazuri, până la această oră.

               Testarea  persoanelor  pentru COVID 19 se face cu avizul Direcției de sănătate Publică, în condiții bine definite. Aglomerarea  nejustificată a camerelor de gardă, pentru simptome  minore,  îngreunează mult activitatea  personalului  medical , deci trebuie  evitată pe cât posibil. Accesarea numerelor de telefon puse la dispoziție de autorități  ușurează  semnificativ  eforturile personalului  medical.

               Reîntoarcerea  în țară a românilor  din zonele roșii  ale Europei  a trezit  nenumărate  polemici  despre responsabilitatea  autorităților  române față de diaspora, dar și  despre riscul  crescut de contagiozitate. Cel de al doilea invitat al emisiunii noastre va fi chiar un român din diaspora, Dumitru Horia Ionescu, de la Editura Herder din Freiburg, zonă afectată de asemenea de coronavirus. Alături de domnia sa și de psihoterapeutul Antonella Matei vom aborda alte două subiecte fierbinți,  la ordinea zilei: prietenia și solidaritatea umană.

                                                                                                                                       Daniela Rei Vișan

Foto: Doctor Simin Florescu Director Medical Spitalul “Victor Babeș ” București  (arhiva personala)