Știința 360 – săptămâna aceasta în direct de la Institutul sânului din București
8 November 2019
Noiembrie, sub semnul culturii digitale!
11 November 2019

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

“ Poruncă  nouă vă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul. Întru aceasta  vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții.”  

                                             Evanghelia după Ioan 13.34-13.35

Sâmbătă 9 noiembrie 2019, de la ora 14,30 vă propunem o întâlnire cu un teolog, un psihoterapeut și un psiholog. Vor fi la Radio România Cultural, pentru dumneavoastră Paul Radu Grigoriu, Antonella Matei și Sorin Lucaci.

Vom discuta din perspective diferite, dar complemetare, câteva teme extrem de actuale pentru societatea românească  măcinată și fărâmițată de neincredere, teamă, corupție, aroganță maximă. Răni ale trecutului pe care nu am știut cum să le vindecăm; complexe și angoase pe care nu am avut curajul să le recunoaștem, să le corectăm, să așezăm ceva mai bun și mai limpede în spațiul public sau chiar în viețile noastre.

” Potrivit formulei indiene, omul seamănă, dar nu acordă nici o atenție felului cum se dezvoltă sămânța. Ea încolțește și se coace, iar apoi fiecare trebuie să mănânce din rodul propriului său ogor. Nu numai acțiunile, ci și omisiunile noastre ne devin destin. Chiar și lucrurile pe care n-am reușit să le dorim sunt contabilizate printre intențiile și realizările noastre și se pot transforma în evenimente grave. Aceasta e legea Karmei. Fiecare își devine propriul său călău, fiecare își devine propria victimă sau (…) măscărici.”

                                  Heinrich Zimmer- Regele și Cadavrul, Editura Humanitas 1994  

Paul Radu Grigoriu ne va oferi câteva perspective creștine privind relația omului cu semenii săi și cu întreaga societate; de la acțiunile de voluntariat, mai puțin cunoscute , sau mai bine zis recunoscute în România, până la înțelesul adânc, profund al asumării suferinței, neputinței CELUILALT.

Vom discuta  despre porțile pe care le deschide politețea, dar și despre ” comunismul alb” pe care conceptul de ” political correctness” aplicat excesiv, fără discernământ  îl poate aduce.

Vom nuanța ideea de compasiune , de recunoaștere și trăire a suferinței semenului nostru.

Doamna Antonella Matei, psihoterapeut, ne va reaminti ce înseamnă să dăruiești dragoste, timp, răbdare; există un limbaj al iubirii, al generozității, pe care mulți dintre noi nu vor să îl cunoască. Există o artă, poate chiar o taină în gestul de a dărui dar și în a  recunoaște și a primi darul care ni se oferă.

Viața însăși este cel mai frumos dar pe care l-am primit de la Dumnezeu, spunea Părintele Constantin Galeriu.

Sorin Lucaci, coordinator de evenimente la Editura Herald ne invită la lectură și la …Gaudeamus. Pentru început ne semnalează două volume pentru cititorii mai curioși și mai curajoși chiar: volumul semnat de Gitta Jacob- Sparge tiparele-Cum să-ți recapeți libertatea de a fi tu însuți prin terapia schemelor, și, o a doua propunere, Mănăstirea și microscopul, un volum de interviuri realizate în anul 2013 de Richard Davidson, Matthieu Ricard, Tania Singer și Arthur Zajonc cu Dalai Lama. Un dialog Orient-Occident, câteva perspective diferite la ”înfățișare”, dar extrem de apropiate ca sens. Cât și cum percepem din lumea înconjurătoare, ce este REALITATEA, conștiința, în ce măsură activitatea creierului nostru, așezarea minții și a inimii se modifică prin meditație?

Sunt propuneri generoase, teme de meditație, de ” acțiune” concretă:” O formula islamică spune că sunt tot atâtea căi spre Dumnezeu câte suflete există; dar cum nu există complexitate care să nu poată fi redusă la sinteze și, prin urmare, la formule simple(…) diversitatea sufletelor și a căilor se reduce în ultimă analiză la trei poziții fundamentale pe care le putem desemna prin termenii ” cunoaștere”, ” iubire”și ” acțiune”.  Frithjof Schuon-Ochiul inimii, Editura Herald 2008