Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
25 September 2022
Timpul prezent – Italia: viraj periculos la dreapta!
26 September 2022

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu Dan Pavel la Radio România Cultural

”  În ordine  universală, supremul război neterminat este cel împotriva răului. ”

” Războaiele prezentului sunt nonideologice sau de tip fundamentalist, economic, (pseudo)izolaționist și nu se vor încheia cu împărțiri teritoriale sau tratate de pace. Miza viitorului nu va mai fi legată de cea mai puternică economie sau de cel mai mare buget militar, ci de cine va reuși să-și impună pe plan internațional regulile și valorile, de principiul autodeterminării statelor, întemeiat pe liberul schimb, pe democrație și pe controlul armamentului. Bazându-se pe lecțiile trecutului, temele discutate aici sunt necesare unei bune înțelegeri a lumii actuale, oferind totodată o pregătire pentru șocurile și surprizele viitorului.”

Dan Pavel- Războaiele neterminate din era facebook, Editura Polirom 2019

Duminică 25 septembrie 2022 de la ora 18,00 vă propunem o reîntâlnire cu Dan Pavel, Profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București. În cea de a doua parte a interviului despre impactul pe termen lung al pandemiei cu virusul SARS-Cov-2 vom analiza contextul socio-politic din diverse țări ale lumii și măsurile sanitare și sociale care s-au vădit a fi mai eficiente. Taiwanul, Thailanda, Noua Zeelandă, Coreea de Sud , Germania s-au mobilizat mai rapid, fenomen reflectat în rata redusă a mortalității din timpul pandemiei.

Dan Pavel predă studenților și un curs de politică externă americană, fiind deci un subtil și  bun cunoscător în domeniu. El va nuanța și explica situația paradoxală generată în USA de fosta administrație prezidențială precum și consecințele măsurilor anti-Covid adoptate acolo. Să nu uităm că în timpul pandemiei în USA au fost înregistrate peste 1 milion de victime. Teoriile conspiraționiste care au circulat au determinat clivaje importante la nivelul întregii societăți americane, clivaje care se răsfrâng într-un mod indirect și acum asupra întregii lumi. După cum sublinia Samuel Huntington în urmă cu mai multe decenii, fluxurile și refluxurile democrației oglindesc ciocnirea civilizațiilor și refacerea ordinii mondiale. Perioada pandemiei a oglindit și a accentuat diferențele dintre sistemele politice, sociale și organizarea sistemelor de sănătate ale lumii. Țările nordice au reacționat într-un mod particular, generând polemici intense. Statisticile cu date falsificate din China, India, Africa sunt și acum în atenția specialiștilor din domeniu.

Dan Pavel oferă explicații ample asupra elementelor menționate anterior, în volumul său PANDEM(i)OCRAȚIA care așteaptă să vadă lumina tiparului în perioada următoare.

O emisiune de Daniela Rei Vișan