Texte şi pretexte: Simbolism şi sapienţă în ultima carte semnată de Annick de Souzenelle. Invitatul ediţiei este psihologul şi poetul Sorin Lucaci
27 November 2021
Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
28 November 2021

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan  în dialog cu domnul doctor Miron Bogdan

 

” Libertatea absolută se câștigă prin dragoste.(…) A fi liber înseamnă înainte de orice a fi responsabil față de tine însuți.”

Mircea Eliade

 

Duminică 28 noiembrie 2021 de la ora 19,00  vom difuza cea de a doua parte a interviului realizat cu domnul doctor Miron Bogdan Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Vom continua să discutăm despre impactul pandemiei cu virusul Sars-Cov-2 asupra vieților noastre dintr-o perspectivă inedită ce include  câteva aspecte legate de  percepția libertății pe plan social dar și individual.

Încă de la declanșarea acesteia a fost evidențiat faptul că persoanele cu anumite comorbidități sunt mai vulnerabile și fac forme mai grave de boală. Fiind un virus care atacă cu precădere endoteliul vascular (acea foiță subțire ce tapetează vasele de sânge din întreg corpul) persoanele cu boli cronice care includ inflamația difuză  a vaselor de sânge dintr-un anumit teritoriu vascular au făcut- după contactarea virusului Sars-Cov-2 forme de boală cu simptomatologie mai agresivă. S-au înregistrat pneumonii interstițiale foarte grave, miocardite, endocardite, pericardite, nefrite, hepatite, afectări ale pancreasului endocrin sau ale sistemului nervos central.

Un procent ridicat al pacienților cu pneumonii severe au rămas cu sechele fibrotice importante. Am discutat cu domnul profesor Miron Bogdan despre evoluția și gravitate acestor fibroze pulmonare, despre terapiile existente la ora actuală ce pot întărzia evoluția bolii pe termen lung.Vă propunem și o temă de meditație privind impactul tabagismului asupra funcționării creierului și plămânilor, mai ales în contextul actual.

Tot în acestă ediție am abordat și un subiect extrem de delicat legat de campania de vaccinare împotriva virusului Sars-Cov-2.Domnul profesor Miron Bogdan ne propune câteva posibile explicații în decodarea fobiilor care s-au declanșat în ultima perioadă de timp. Mediatizarea excesivă a subiectului, cu accentuarea nejustificată a numărului de decese sau de complicații grave ale bolii, fără a discuta despre succesul terapeutic din marea- majoritate a cazurilor a creat o reacție aparte la nivelul populației. A generat uneori neîncredere în corpul medical și în vaccinare. Manipularea politică a acestui subiect a crescut deruta și neîncrederea, cu repercusiune directă, imediată; din lipsă de încredere mulți pacienți s-au prezentat la spital cu întârziere, după declanșarea cascadei de cytokine cu efect mortal .

Regândirea campaniei de vaccinare dar și a oglindirii mediatice a acestui subiect grav reprezintă  o prioritate a  Ministerului Sănătății.