Buletin Cosmic nr. 49
1 November 2019
Cafeneaua de știință
4 November 2019

REConCHILLiant – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social

“ Mi-am văzut Domnul cu ochiul inimii. L-am întrebat, cine ești? Și mi-a răspuns: Tu!”

                              Mansur al-Hallaj, Divan( Poeme mistice) Editura Herald, București, 2008

               Sămbătă 2 noiembrie 2019 de la ora 14,30 vă invităm să rămâneți alături de frecvențele Radio România Cultural pentru a creiona alături de invitații noștri un traseu simbolic, către centrul ființei noastre.

               Vor fi alături de noi , pentru dumneavoastră, profesorul Teodoru Ghiondea, coordonatorul colecției Philosophia perennis de la Editura Herald, doamna Antonella Matei, trainer in psihoterapie pozitivă și domnul Paul Radu Grigoriu, teolog.

                                                                                   ***

               ” Întotdeauna, după cum bine se știe, misterele au avut un caracter secret. Se pare că misterele care i-au inspirit pe Pythagora și Platon au fost misterele legate de cultul lui Apollon din Delfi, socotit centru universal, adică Omfalos-ul, simbol al centrului lumii; riturile acestui cult sunt în legătură cu o tradiție nordică foarte veche, pe care o găsim atât în Vede, cât și în Avesta. Științele erau atribuite lui Apollo, în special Geometria și Medicina.”

                              Mitul sfâșiat, Vasile Lovinescu, Editura Institutul European, Iași 2003

               Pentru cei din vechime, adevărata medicină, ” Medicina Vera”  nu avea înțelesul restrâns pe care îl acordăm noi astăzi. Medicina nu se referea DOAR la recunoașterea și tratarea disfuncțiilor provocate de diverse boli, ci avea un înțeles tainic; înțelegerea și cunoașterea lumii exterioare era în strânsă legătură cu cunoașterea lumii interioare; disfuncțiile sau obstacolele  apărute în exterior oglindeau de fapt sincopele interioare. Iar cine reușea să deslușească aceste semne, ale vremurilor și ale  omului, ale microcosmosului și ale macrocosmosului avea parte de o prețuire specială.

               Din această perspectivă, l-am rugat pe domnul profesor Teodoru Ghiondea să ne explice dictonul din Tabula smaragdina:” Ascendit a Terra in Coelum, iterum que descendit in terram et ricipit vim superiorum et inferiorum.”

               Tot el ne va ajuta să înțelegem ce reprezintă acel ” ochi al inimii” despre care se vorbește în foarte multe tradiții. CE  vedem, CUM  vedem, CE semnificație reușim să dăm lucrurilor, ideilor pe care le vedem cu ochii trupului, ai minții sau ai inimii. Și mai ales ce reprezintă celebrul îndemn : ” Cunoaște-te pe tine însuți.” , ” Cunoaște Sinea care te tutelează.”  

                                                                                 ***

               Tot sâmbătă 2 noiembrie 2019 , va fi alături de noi doamna Antonella Matei. Ea ne va vorbi despre Psihoterapia Pozitivă, o știință nouă, ce folosește metode transculturale și psihodinamice de psihoterapie. La începutul lunii octombrie a participat la Congresul Mondial de Psihoterapie Pozitivă de la Kemer. Vom putea afla deci zonele de cercetare actuală și modul în care metodele propuse de Nossrat Peseschkian, fondatorul Psihoterapiei Pozitive sunt adaptate de către fiecare psihoterapeut în parte. Menționăm faptul că în România s-a organizat primul eveniment de anvergură de acest tip abia la sfârșitul lunii februarie. Au fost prezenți medici, psihologi, psihoterapeuți, sociologi.

                                                                                   ***

               Pentru a întregi portretul omului contemporan, în permanentă agitație și căutare, i-am propus domnului Paul Radu Grigoriu câteva teme actuale abordate din perspectivă creștină.

               Vom discuta despre îndemnul Sfinților Părinți de a dobândi liniștea; despre cât de greu se poate dobândi isihia, într-o societate dominată de zgomot de arme, de conflicte sau din contră, de lunecușul perfid al distracției. Vom încerca să nuanțăm câteva  aspecte legate de modul în care îl percepem astăzi pe …aproapele nostru; cât de aproape îl mai lăsăm să vină, cât de mult ne pasă de suferințele sale. L-am rugat pe Paul Radu Grigoriu să ne vorbească despre discreție și libertate; despre nepăsare și toleranță, despre liniștire, interiorizare dar și comfortul exagerat, care adoarme în noi vigilența, discernământul, trezvia.

               Sfântul Siluan Athonitul spunea că ” Fratele nostru este viața noastră.”  În multe comunități ale lumii contemporane singurătatea apasă cu o forță de nebănuit. Secătuiește ființa umană, împuținează gândul și viața. Doar ochiul îndreptat spre înaltul cerului, și mai apoi, în adâncul inimii noastre poate risipi întunericul.