Concertul Corului de Copii Radio, un succes de proporții
22 April 2018
Interviu cu Alexandra Stroe, cofondatoare Bookster România
23 April 2018

Record de public la Gaudeamus Cluj-Napoca 2018

Ediția cu numărul 19 a Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca, derulată sub semnul Centenarului și al aniversării a 90 de ani de Radio România, s-a încheiat oficial duminică, 22 aprilie, la ora 15.00. Prezența a numeroși vizitatori în incintă a prelungit însă programul zilei, atât în beneficiul participanților la eveniment, cât și, mai ales, al clujenilor iubitori de carte. Evenimentul a fost organizat de Radio România (Echipa Gaudeamus şi Radio Cluj) și Romexpo SA., cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și a avut loc în perioada 18 – 22 aprilie în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii.
Peste 28.000 de vizitatori, aproape 90 de evenimente editoriale şi peste 70 de participanţi sunt cifrele care confirmă, încă o dată, statutul de reper al vieţii culturale transilvănene pe care Gaudeamus Cluj-Napoca şi l-a câştigat în cele aproape două decenii de existenţă.
Preşedintele de onoare al acestei ediţii a fost îndrăgitul scriitor și profesor Aurel Codoban.
Premiile GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2018 decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 22 aprilie, la ora 13.00, sunt următoarele:
Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului
 Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 – Editura Humanitas, locul 2 – Editura Polirom şi locul 1 – Editura Școala Ardeleană;
 Cea mai râvnită carte a ediţiei a fost desemnat volumul „Istoria, adevărul și miturile” de acad. Ioan-Aurel Pop, publicat de Editura Şcoala Ardeleană și lansat sâmbătă, 21 aprilie, în prezența a peste 300 de invitați;
 Trofeul Presei, pe secţiunile publicaţii, radio, TV și online, a revenit cotidianului „Făclia” – secţiunea publicaţii, postului Radio Renaşterea – secţiunea radio, postului TVR Cluj – secțiunea TV și website-ului clujulcultural.ro – secțiunea online.


Premiul Educaţia, oferit de către Radio România, a fost decernat Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Vasiana Sălăjan, elevă la Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca. Premiul este oferit de Radio România și Schneider & Carioca. Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola GAUDEAMUS organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului. Câştigătoarea Marelui Premiu, constând într-o bibliotecă oferită de Casa Augustin, este doamna Diana Pâru.
Proiecte derulate sub sigla GAUDEAMUS – Radio România
 Începând cu Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca, toate evenimentele organizate de Radio România sub acest brand găzduiesc un spațiu dedicat Centenarului Marii Uniri, în cadrul căruia este expusă o colecție de volume cu această tematică. La Cluj-Napoca, acest spațiu a fost amenajat în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei iar volumele expuse au fost publicate de editurile Litera, Școala Ardeleană, Humanitas, RAO, Mega, Argonaut și Carminis.

 Vineri, 20 aprilie, Gaudeamus Cluj-Napoca a găzduit finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România cu scopul declarat de a promova lectura în rândul elevilor. Câştigătorii concursului, elevi de la liceele şi colegiile naţionale clujene, desemnaţi de un juriu format din profesori de limba română, au fost: David Hodor (Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”) – locul 1, Răzvan-Marius Anca (Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”) – locul 2 şi Adina – Maria Ștefan (Colegiul Naţional „Gheorghe Barițiu”) – locul 3. Premiile au fost oferite de Radio România, Schneider & Carioca, prin Scribant Distribution și Restaurant Shanghai. Ocupantul locului 1 va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc la Târgul Internaţional Gaudeamus (Bucureşti, 14 – 18 noiembrie a.c.).
 Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care Radio România promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către cei mai tineri reprezentanţi de top ai învăţământului românesc. Invitaţii de nota 10 la GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2018 au fost: Monica Bălănescu (Colegiul Național „Emil Racoviță”), Fazakas Borbala (Liceul Teoretic „Bathory Istvan”), Finta Klára Enikö (Liceul Unitarian „János Zsigmond”), George Alexandru Râpeanu (Colegiul Național „Emil Racoviță”) și Sogor Bence (Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”). Premiile au fost oferite de Radio România, Schneider & Carioca, Restaurant Shanghai și Editura Niculescu.  Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. O mare parte din cele circa 2.000 de volume donate la GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2018 pentru acest proiect vor ajunge, prin intermediul Radio România Cluj și al Bibliotecii Județene Octavian Goga, la Biblioteca Comunală “Ioan Ploscaru” din comuna Frata. Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca – un eveniment organizat de Radio România și Romexpo SA Partener principal al Târgurilor Gaudeamus 2018: BRD Groupe Société Générale Parteneri: Casa de Expediții Augustin Trans, Restaurant Shanghai Parteneri media: Cluj.com, Făclia, mediaTRUST și Agenția de presă RADOR
Pentru detalii suplimentare privind această ediţie a Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca, vă rugăm să accesaţi website-ul www.gaudeamus.ro sau să vă adresaţi Secretariatului GAUDEAMUS.
Următoarea etapă a Caravanei GAUDEAMUS 2018 va avea loc în Oradea – a cincea ediţie – în perioada 9 – 13 mai, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii. GAUDEAMUS Oradea este organizat de Radio România, Primăria Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune.