Ascultă Radio România Cultural Live

Repere spirituale: Daniela Rei Vișan în dialog cu Dan Pavel la Radio România Cultural

28 Octombrie 2018, 06:00

” Elitele marginale doresc centralitatea, așa cum popoarele migratoare visau să cucerească Roma.”

Dan Pavel - Etica lui Adam

” În corupția celor care ajung din întâmplare la putere există ceva grosolan și vulgar, care contaminează mulțimile. Ceea ce este de temut nu e atât priveliștea imoralității celor mari, ci a imoralității care duce la mărire. În democrație, cetățenii simpli văd un om ieșit din rândurile lor, care în câțiva ani dobândește bogăția și puterea; acest spectacol le ațâță uimirea și invidia; ei vor să afle cum cel care ieri era egalul lor este astăzi împodobit cu dreptul de a-i conduce. Se produce astfel un soi de amestec odios între noțiunile de josnicie și putere, decădere și succes, utilitate și dezonoare.”

Alexis de Tocqueville- Despre democrație în America

Duminică 28 octombrie 2018, de la ora 22,20 vă propunem o analiză a situației în care se zbate România de aproape 30 de ani. Vom discuta despre funcționarea sincopată a instituțiilor statului, despre corupție și guvernări eșuate, despre modelele sociale, politice și civice care s-au impus în anii din urmă.

Vom încerca să nuanțăm percepția succesului și a realizării sociale, a comportamentului devenit model în viața politică și economică a țării. Vom discuta despre corupție , de la formele mascate ce ne deformează copiii încă de pe băncile școlii, până la marile afaceri, aflate de multe ori la limita legalității.
Vă propunem câteva teme incomode, nuanțe de griuri mai mult sau mai puțin întunecate, ce ne apasă prezentul și ne fisurează viitorul.

Vom survola mai multe zone ale societății românești, de la învățământ, afaceri, politici guvernamentale. Vom încerva să explicăm de ce multe companii transnaționale cu sucursale românești, departe de a oferi un model fairness în afaceri, se ” adaptează” investind fonduri imense pentru ”bribes”, pentru cumpărarea bunăvoinței celor aflați în poziție cheie. Corectitudinea sau fair-playul devin mai degrabă termeni de dicționar decât realități sociale.
În urmă cu 2-3 ani Result Development publica un studiu efectuat în România având ca public țintă persoanele angajate în poziții de midle și high management. Rezultatele au fost surprinzătoare. Peste 82% din cei intervievați considerau că în viața de zi cu zi cei care au un comportament cinstit nu au decât de pierdut. Peste 80% din angajați încurajează bârfa și sunt dominați de dorința de putere. Pentru a accede la o poziție socială cât mai avantajoasă și cât mai vizibilă, peste 86% din cei chestionați au recunoscut faptul că trebuie să adopte un comportament cinic, fără scrupule. În limbaj popular, ” să calce peste cadavre”. Relevant este și volumul lui Dorin Bodea, managerul companiei Result Development. În ” Valorile angajaților români” se subliniază faptul că la noi în tară, spre deosebire de alți europeni, ”Banii dau valoare sinelui” , cei mai mulți angajați considerând că ”oamenii sunt valoroși dacă au bani”. În același volum se consemnează faptul că cei mai mulți salariați sunt competitivi, dar ” îi privesc pe ceilalți angajați ca adversari”. ” Aceste valori evidențiază ruptura dintre români și explică imposibilitatea colaborării și lipsa unui proiect de construit împreună.”

Analiza acestor rezultate ne ajută poate să înțelegem mai bine dificultatea construirii unui proiect de țară consensensual, care să mulțumească pe cei aflați în tabere politice sau ideologice diferite. Exacerbarea mentalităților individualiste, narcisiste au transformat România în principalul exportator de creiere și forță de muncă. Conform statisticilor publicate de Națiunile Unite, România se află pe locul doi în lume, după Siria , în ceea ce privește exodul de forțe de muncă înalt și mediu calificate. Siria este măcelărită de râzboi, România pare erodată din interior.

În ultimul număr al revistei Timpul, Dan Pavel realizează un interviu provocator cu Gabriel Andreescu: ” Este imposibilă înțelegerea vieții publice fără cunoașterea actorilor care contau pentru regimul din 1989.” Gabriel Andreescu susține că ” O vină pentru gradul de pasivitate a populației față de mizeria vieții în care era obligată să trăiască și față de propaganda insultătoare pe care trebuia să o înghită o are probabil și cultura obedienței. În conexiune cu puțin dezvoltata cultură civică.” În același articol sunt menționate câteva instituții cheie conduse și astăzi de rude apropiate ale celor aflați în primele eșaloane ale PCR.

Un volum reprezentativ pentru înțelegerea situației din România este ” CINE, CE și DE CE ? interviuri despre politică și alte tabuuri ” apărut în 2008 la Polirom. Dan Pavel reunește în acest volum câteva interviuri publicate la începutul anilor 90 în revista 22, cu personalități din USA dar și de la noi din țară. Recitind câteva din aceste interviuri am remarcat viziunea aproape profetică a câtorva dintre ele, motiv pentru care voi reda câteva fragmente:

” Securitate trebuie să existe în orice stat. Poliția secretă e indispensabilă pentru orice putere politică. Ceea ce este însă scandalos e că acești oameni care s-au făcut vinovați de abuzuri, de persecuții, de crime și torturi sunt menținuți în slujbe. Doar câteva din căpeteniile lor au fost arestate, câțiva au fost îndepărtați, în timp ce restul au rămas pe poziție” Interviu cu Corneliu Coposu / 27 ianuarie 1990, nr 2 revista 22

Dan Pavel a urmat în timp mai multe stagii de perfecționare în USA, inclusiv în domeniul jurnalismului și al științelor politice. A avut șansa de a participa la cursuri și la School of Public Affairs, University of Maryland. Unul din profesorii pe care i-a întâlnit la Maryland a fost amiralul Stansfield Turner, fost Director al lui Central Intelligence of America. În septembrie 1993 a publicat în Sfera politicii un interviu cu amiralul Stansfield Turner, interviu selecționat și în volumul ”Cine, Ce și De ce ”, din care vom reproduce câteva fragmente:
” Democrația este un sistem politic flexibil.Orice încercare a celor de la putere de a folosi pârghiile ce le stau la dispoziție altfel decât pentru a apăra interesele cetățenilor provoacă îngrijorarea și încercarea opiniei publice de a preveni aceste acțiuni.”
”Cred că majoritatea organizațiilor de intelligence din Europa de Est trebuie să-și ajute țările să iasă din înapoiere, din mentalitățile izolaționiste, xenofobe și să încerce să le facă a înțelege ce se întâmplă azi în lume. În toți acești ani, sub comunism, informația nu putea intra în țara voastră în ,mod adecvat, iar oamenii au avut percepții greșite cu privire la restul lumii. Efectele propagandei comuniste au fost deformative și nu se pot înlătura de la sine. Și cred că agențiile voastre de intelligence, ar putea să tipărească materiale scoase de sub regimul de ”strict secret”, să le supună dezbaterii publice; materiale despre ce se întâmplă în alte țări și în lume. Am făcut și eu același lucru la CIA, pentru că nici America nu era extrem de informată despre ce se întâmpla în restul lumii.(..) Ați fost obișnuiți să vă raportați la aceste servicii ca la contrariul a ceea ce trebuie ele să fie, ca la servicii de ascundere a informației. Am insituit un obicei la CIA de a publica materiale analitice, pentru ca americanii să înțeleagă ce se întâmplă în lume. Binențeles, o făceam fără a-mi compromite resursele și pentru a-mi optimiza expertiza.”

Mediocritatea și subcultura încurajate de unii directori de trusturi influențează nu numai comportamentul individual, ci și valorile ce se definesc continuu pe plan social. Divertismentul exacerbat, dorința de a obține cât mai mult, cât mai repede, indiferent de metode sau de consecințe, vor modela un viitor strâmb, fără speranță.

În articolul” România de după mineriade”, publicat în revista Timpul Dan Pavel scrie:
” A face politică în interes public a rămas un obiectiv inaccesibil pentru cei care au fost la putere după 1989. Dovada este situația dezastuoasă din aproape orice domeniu de activitate, de la sănătate, transporturi sau protejarea mediului. Marea performanță a celui mai puternic partid postcomunist este construirea unor mecanisme eficiente pentru păstrarea electoratului fidel, a rețelelor clientelare și cheltuirea mai mult în interes propriu a banilor publici.(...) Acum un sfert de secol, existau granițe precise între ”putere ” și ”opoziție”, între cei ”buni” și cei ”răi”. În 2018 , distincțiile între cei ”buni ” și cei ”răi”, între cei aflați în opoziție și cei aflați la putere ,nu mai sunt deloc clare.”

Duminică 28 octombrie de la ora 22,20 la Radio România Cultural, vom încerca să conturăm portretul României de astăzi, portret în care vom recunoaște greutățile, neglijențele, speranțele sau dilemele noastre. Vom vedea poate un portret suferind, o așteptare îndelungată . Unii vor zări însă și semnele unui nou început .
Alături de noi va fi Dan Pavel, profesor de științe politice. O emisiune de Daniela Rei Vișan

Expoziţie-eveniment Brâncuşi la Centre Pompidou din Paris
Produs de Radio România 28 Martie 2024, 07:04

Expoziţie-eveniment Brâncuşi la Centre Pompidou din Paris

Expoziția, curatoriată de Ariane Coulondre, reunește aproape 200 de sculpturi, fotografii, desene, filme, documente de...

Expoziţie-eveniment Brâncuşi la Centre Pompidou din Paris
Frédéric Chaslin dirijează Grieg și Mahler la Sala Radio
Produs de Radio România 26 Martie 2024, 17:05

Frédéric Chaslin dirijează Grieg și Mahler la Sala Radio

Vineri, 29 martie 2024 (de la 19:00), alături de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va urca pe scenă cunoscutul dirijor și compozitor...

Frédéric Chaslin dirijează Grieg și Mahler la Sala Radio
Victor Rebengiuc și Marie-France Ionesco, într-o ediție specială la Radio România Cultural, la 30 de ani de la moartea dramaturgului Eugène Ionesco
Produs de Radio România 25 Martie 2024, 14:30

Victor Rebengiuc și Marie-France Ionesco, într-o ediție specială la Radio România Cultural, la 30 de ani de la moartea dramaturgului Eugène Ionesco

În ziua în care se împlinesc 30 de ani de la moartea dramaturgului Eugène Ionesco , joi, 28 martie ,...

Victor Rebengiuc și Marie-France Ionesco, într-o ediție specială la Radio România Cultural, la 30 de ani de la moartea dramaturgului Eugène Ionesco
ANA BLANDIANA sărbătorită de Teatrul Național Radiofonic – Radio România
Produs de Radio România 25 Martie 2024, 08:00

ANA BLANDIANA sărbătorită de Teatrul Național Radiofonic – Radio România

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, la Radio România Cultural, în cadrul...

ANA BLANDIANA sărbătorită de Teatrul Național Radiofonic – Radio România
Românii în lume Duminică 24 Martie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Produs de Radio România 24 Martie 2024, 07:00

Românii în lume Duminică 24 Martie ora 21 Realizator Magdalena Tara

   “Românii în lume” astăzi la Roma, Bruxelles, Madrid, Berlin, Beijing, Londra, Lisabona...

Românii în lume Duminică 24 Martie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Alexandru Tomescu - „Suntem expuși unor stimuli din ce în ce mai intenși și de scurtă durată, iar muzica clasică este o alinare în aceste vremuri” | PODCAST
Produs de Radio România 20 Martie 2024, 14:11

Alexandru Tomescu - „Suntem expuși unor stimuli din ce în ce mai intenși și de scurtă durată, iar muzica clasică este o alinare în aceste vremuri” | PODCAST

În această seară, Alexandru Tomescu va concerta alături de Orchestra de Cameră Radio sub bagheta dirijorului Gabriel...

Alexandru Tomescu - „Suntem expuși unor stimuli din ce în ce mai intenși și de scurtă durată, iar muzica clasică este o alinare în aceste vremuri” | PODCAST
Eugenia Moldoveanu - „Nu tot ce e modern este neapărat și valoros” | PODCAST
Produs de Radio România 19 Martie 2024, 18:43

Eugenia Moldoveanu - „Nu tot ce e modern este neapărat și valoros” | PODCAST

Soprana Eugenia Moldoveanu împlinește astăzi 80 de ani. O prezență emblematică în lumea operei, artista a...

Eugenia Moldoveanu - „Nu tot ce e modern este neapărat și valoros” | PODCAST
Simfonia a 8-a de Beethoven, la Sala Radio
Produs de Radio România 18 Martie 2024, 15:17

Simfonia a 8-a de Beethoven, la Sala Radio

Vineri, 22 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, dirijată de GHEORGHE COSTIN , vă propune o...

Simfonia a 8-a de Beethoven, la Sala Radio
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:05 - 10:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru