Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend
19 February 2017
Concert aniversar de Ziua Madrigalului
19 February 2017

Repere spirituale – Daniela Rei Vișan în dialog cu Grigore Leșe

Daniela Rei  Vișan  în dialog cu Grigore Leșe, la Radio România Cultural, duminică 19 februarie 2017, de la ora 22,20
”GRUMAZUL   HORITORULUI  este viu. Înseamnă viață. Este ca un arbore care are rădăcinile înfipte-n trup. Prin grumaz, horitorul își ia vigoarea creatoare pe care o dezvăluie oamenilor. Este locul de întâlnire a mai multe înnodături. El  ocrotește. Sunt nodozități pe care urcă duhul ce-și ia vlaga din trup. Este focarul vieții, drumul vibrațiilor guturale din adâncimea lui. Spre grumaz  urcă un mănunchi de vene, ca niște ramuri înflorite. Fructul lor e glasul. Prin grumaz se artă viața, se retrage și se stinge.”
                                                         Grigore Leșe- Acum știu cine sunt , Editura  Humanitas 2013
În cele 40 de minute ale ediției de duminică, 19 februarie 2017, a emisiunii Repere spirituale, vom discuta cu Grigore Leșe despre valorile tradiționale și modernitate,  despre modul în care HORILE  fac legătura între cer și pământ,  oferă sprijin, o continuitate VIE a  timpului, țesând legături puternice de la un suflet către altul.
Vom explica  de ce omul de astăzi, grăbit, fugărit din urmă de mijloace tehnologice pe care nu mai știe să le stăpânească, se simte tot mai însingurat,   prizonierul unei țesături invizibile, asemenea unei pânze de păianjen. Îndepărtarea de valorile tradiționale, de Dumnezeu, transformă viața multor semeni de-ai  noștri  într-o zbatere chinuită,  lipsită de sens, de speranță.
Vom mai discuta despre ce înseamnă să FII  PREZENT, șă înțelegi vremurile pe care le străbați, DRUMUL  pe care îl urmezi, cu gândul la ÎNVIERE.
Vom putea afla despre proiectele lui Grigore Leșe, de la Albert Hall-Londra, până în Australia și Noua Zeelandă.
Vom evoca editarea in 1996 a primului CD  Grigore Leșe, la Casa de Discuri AMOURI, din Elveția, una din cele mai  prestigioase instituții din lume. Cu numai câțiva ani înainte, Grigore Leșe  era izgonit de pe scena de la Sala  Palatului, pentru  că  muzica lui, prea gravă -aproape severă, nu se potrivea  cu repertoriul  vesel, săltăreț, propus de membrii diverselor jurii ”de specialitate” ale momentului.
După 20 de ani, Grigore Leșe a primit unul din premiile Academiei Române, va fi numit cetățean de onoare al orașului Cluj Napoca, dar mai ales reușește să păstreze viu  sâmburele  muzicii tradiționale.
”Am mers mult prin țară în ultimii ani și întotdeauna am căutat  satul din amintirea copilăriei mele, am căutat țăranul român, cel despre care spunea Rebreanu la intrarea în Academie, că este ÎNCEPUTUL  și SFÂRȘITUL.  Nu întotdeauna am avut noroc. Am trăit experiențe contradictorii.Am văzut sate moderne cu oameni care și-au pierdut costumul, muzica, tradiția și chiar religia.
Noi, care am trăim într-o altă lume, vedem de departe zarea culturii tradiționale cum începe să pâlpâie.Departe de a fi un IZVOR NESECAT, memoria orală este mai degrabă o lumânare, în care se suflă din toate direcțiile. Muzica țăranilor se confundă cu viața, gândirea și simțirea lor. Nu este confecționată, fabricată, ci, asemenea pietrelor, s-a șlefuit în timp și generații. Din păcate, când vedem o piatră strălucind în soare, suntem tentați să o spargem, căutându-i miezul de aur. De aceea ne alegem întotdeauna doar cu cioburile.”
                                                                                                                                                 Grigore Leșe-Acum știu cine sunt