Întâlnire cu Victor Ioan Frunză „Artistul în România de azi”
19 September 2017
Seară Marguerite Yourcenar dedicată volumului „Alexis sau Tratat despre lupta zadarnică. Lovitura de grație“, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
19 September 2017

Romania va participa la Targul de carte de la Göteborg – 2017

Romania este reprezentata la Targul de carte de la Göteborg Bokmässan 2017, desfasurat in perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2017, cu un stand si un program de evenimente organizate de Institutul Cultural Roman prin ICR Stockholm si Centrul National al Cartii. Invitatii din acest an sunt scriitorii Cristina AndoneGabriella Eftimie, Cecilia HanssonFelicia Margineanu,  Radu Vancu, jurnalistii suedezi Daniel SjölinZandra Thuvesson, editoarea Arina Stoenescu si profesorul de limbi romanice Ingmar Söhrman.

Editia din acest an are ca tema principala educatia si formarea constanta, iar ca tema adiacenta libertatea de expresie in contextul politic si social al lumii actuale. Institutul Cultural Roman organizeaza opt seminarii, in cadrul programului oficial al targului, la standul EUNIC si este partener la organizarea unor discutii pe alte scene din cadrul targului. Scriitorii invitati vor participa la  lecturi in cadrul scenei dedicate poeziei.

Literatura romana este reprezentata si la standul EUNIC Stockholm, reteaua institutelor culturale active in Suedia, care se numeste Café Europa. Aici se vor reuni in dialog scriitori din numeroase tari europene. La organizarea standului, ICR Stockholm a colaborat cu Ambasada Austriei, Ambasada Elvetiei, Ambasada Olandei, Ambasada Spaniei, Ambasada Estoniei, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Camões, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura, Institutul Polonez, Institutul Suedez, Institutul Ucrainian si Asociatia Judisk Kultur din Suedia.

In cadrul targului de carte se va decerna Premiul Marin Sorescu pentru anul 2017, premiu acordat anual de ICR Stockholm unui scriitor suedez a carui opera desfiinteaza granitele si faciliteaza dialogul international. Numele castigatorului va fi facut public in cadrul ceremoniei de joi, 28 septembrie, de pe scena Bibliotek&berättarscenen.

Institutul Cultural Roman de la Stockholm organizeaza in continuare, in capitala Suediei, un program avand-o ca invitata pe scriitoarea Cristina Andone, autoarea colectiei de carti muzicale ilustrate pentru copii Povesti din Padurea Muzicala. Pe 3 octombrie, ICR Stockholm va gazdui lansarea bilingva in romana si suedeza a celui mai recent volum din colectia ei, urmata de o dezbatere intre scriitoarea din Romania, Camilla Lundberg – jurnalist si critic muzical si Arina Stoenescu – grafician si editor. Tema dialogului va fi despre posibilitatile pe care muzica si ilustratia le ofera educarii cognitive si afective a copiilor.

Cristina Andone este scriitoare, activista pentru educatie si trainer de creativitate, autoare a colectiei de carti muzicale ilustrate pentru copii Povesti din Padurea Muzicala.

Gabriella Eftimie, poeta si traducatoare romana, este stabilita in Suedia. Autoare a volumului Nordul e o stare de spirit, pentru care a primit premiul Tanarul Poet al anului 2014 la Gala Tinerilor Scriitori din Romania, este si traducator din limbile engleza, germana si suedeza. Printre autorii pe care i-a tradus se numara Charles Bukowski, Aris Fioretos, Günter Grass, Saša Stanisic si Juli Zeh.

Cecilia Hansson este poeta, scriitoare si traducatoare suedeza.A debutat in 2002 cu volumul de poezii Revbensdagar, morgnar. A lucrat ca jurnalist la Societatea Suedeza de Radiodifuziune si a colaborat la diferite ziare ca jurnalist cultural. A participat la atelierul de traduceri organizat anual de ICR Stockholm, precum si la alte programe ale institutului.

Camilla Lundberg este critic de muzica, jurnalista la cotidianele suedeze Expressen si Dagens Nyheter si directoare muzicala la Televiziunea Suedeza.

Felicia Margineanu este scriitoare, fotograf si fondatoare a OhSnap! – o organizatie pentru femei care folosesc aparatul de fotografiat in scopul generarii unui impact in societate. Autoarea suedeza de origine romana foloseste mediile sociale ca mijloc de dezvoltare a democratiei participative. A fost premiata de ONU ca „Defender of Human Rights“.A vorbit in Parlamentul Suedez si a participat la dezbateri in Parlamentul European.

Daniel Sjölin este autor, critic literar, jurnalist, redactor si prezentator de televiziune si emisiuni de radio din Suedia, doctor in stiinte umaniste la Universitatea din Göteborg.

Arina Stoenescu este artist, ilustrator, designer de grafica, cadru didactic si doctorand la Universitatea Södertörn, editor si traducator din limbile romana si suedeza. Este stabilita in Suedia si a colaborat cu ICR Stockholm cu diverse ocazii.

Ingmar Söhrman este lingvist, profesor titular de limbi romanice la Universitatea din Göteborg din 2011. Si-a sustinut teza de doctorat in 1991 la Universitatea din Uppsala cu o cercetare asupra limbilor romanice. In 2006 a devenit membru de onoare al Institutului de Lingvistica al Academiei Romane.

Zandra Thuvesson este jurnalista suedeza, activista in diverse organizatii pentru apararea drepturilor femeii si a fost consilier al actualului ministru al culturii din Suedia.

Programul participarii romanesti la Targul de carte de la Göteborg

Joi, 28 septembrie

· 13.00-14.00 Seminar la standul EUNIC: Arta de a traduce poezie.

Discutie intre scriitorii Cecilia Hansson, Gabriella Eftimie si Radu Vancu despre procesul traducerii poeziilor, pe baza experientelor celor trei poeti participanti la atelierul de traduceri organizat anual de ICR Stockholm. Limba: engleza.

· 15.00 – 16.00 Rum för poesi, scena dedicata poeziei.

Lectura din versurile Gabriellei Eftimie, cu participarea autoarei. Limba: romana si suedeza.

· 16.00 – 17.00 Rum för poesi, scena dedicata poeziei.

Lectura din versurile lui Radu Vancu, cu participarea autorului. Limba: romana si suedeza.

· 15.00 – 15.30 Seminar in programul oficial al targului: Conectat – un ghid despre oportunitatile mediilor sociale (virtuale).

Discutie intre scriitorii Felia Margineanu si Radu Vancu si jurnalista Zandra Thuvesson, despre posibilitatile de folosire a mediilor sociale in scopul impulsionarii luptei pentru valorile democratiei, prin implicarea sociala.Limba: engleza.

· 16.00 – 16.45 Seminar organizat in colaborare cu clusterul EUNIC, in programul oficial al targului: Art and music as a tool: Literature and the Child ́s Mind.

Discutie intre scriitorii Piotr Socha (Polonia), Cristina Andone (Romania), Indrek Koff (Estonia), Truus Matti (Olanda) si Katti Hoflin (Suedia), despre rolul muzicii in viata noastra, atat a adultilor, cat si a copiilor si despre posibilitatile pe care le ofera folosirea muzicii ca instrument eficient in procesul crearii literaturii pentru copii, in vederea dezvoltarii fanteziei acestora si a sporirii atractivitatii lecturilor pentru copii. Limba: engleza.

· 16:00 – 17:00 Seminar la standul EUNIC: Romania in inima mea

Prelegerea lingvistului si profesorului suedez de limbi romanice Ingmar Söhrman despre cultura, Istoria si limba romana, de la Dracula la Carul cu Bere, bazata pe experientele si calatoriile de studii ale profesorului suedez in Romania, de-a lungul a 40 de ani.Limba: suedeza.

· 17.20 – 17.50 Scena Bibliotek&berättarscenen din cadrul targului: Decernarea Premiului Marin Sorescu pe anul 2017.

Institutul Cultural Roman de la Stockholm decerneaza anual premiul Marin Sorescu unui scriitor suedez care desfiinteaza granite si creeaza locuri de intalnire, care prin opera sa face posibila comunicarea intre diferite forme de expresie culturala. Numele castigatorului celei de-a XI-a editii a Premiului Sorescu va fi anuntat in cadrul targului de carte in prezenta membrilor juriului, Jonas Ellerström, Anna Hallberg, Annina Rabe si Dan Shafran. Limba: suedeza.

Vineri, 29 septembrie

· 10.00 – 10.45 Seminar din programul oficial al targului: Fara speranta, dar nu grav – despre arta si politica in Europa Centrala astazi

Discutie intre scriitorii Radu Vancu, Cecilia Hansson si jurnalista Zandra Thuvesson despre cum vad scriitorii si intelectualii din Europa Centrala de astazi dezvoltarea regiunii, din punct de vedere artistic si politic. Discutia porneste de la cartea Ceciliei Hansson (Hopplöst men inte allvarligt –konst och politik i Centraleuropa), o colectie de interviuri cu unii dintre cei mai importanti intelectuali ai Europei Centrale si de Est, printre care Herta Müller, Mircea Cartarescu, Radu Jude, Gianina Carbunariu, Dan Perjovschi, Péter Nádas, Marina Abramović, Michael Haneke.Program organizat in colabortare cu editura Natur&Kultur. Limba: engleza.

· 11.30–11.50 Seminar din programul oficial al targului: Copiii si educatia muzicala.

Discutie intre scriitoarea Cristina Andone si editoarea Arina Stoenescu despre modul in care muzica influenteaza si impulsioneaza dezvoltarea cognitiva si afectiva a copiilor.Program in colaborare cu Editura Pionier press. Limba: engleza.

· 13:00 – 14:00 In dialog – Cristina Andone & Indrek Koff, seminar la standul EUNIC

Discutie intre scriitorii Cristina Andone (Romania) si Indrek Koff (Estonia) despre literatura pentru copii din ziua de astazi si modalitatile in care se poate dezvolta creativitatea copiilor prin literatura, precum si rolul jucat de autor in procesul creatiei si al atragerii publicului tanar catre lectura prin mijloace inovative. Limba: engleza

· 16.00 – 16.45 Seminar in programul oficial al targului: Ce este de castigat si ce este de pierdut?

Discutie despre angajamentul politic al scriitorului in contextul societatii actuale. Poetul Radu Vancu si scriitorul si jurnalistul suedez Daniel Sjölin vor discuta despre modul in care scriitorii ar trebui sa se implice in societate si politica – ce au de castigat si ce au de pierdut din acest lucru. Limba: engleza.

Sambata, 30 septembrie

· 11.00 – 11.45 Seminar organizat in colaborare cu clusterul EUNIC, in programul oficial al targului: New definitions of freedom

Discutie intre autorii Radu Vancu (Romania), Terézia Mora (Elvetia) si Yuri Andrukhovych (Ucraina) despre evadare si exil, despre conflict si reconstructie intelectuala in Europa. Limba: engleza.

Participarea romaneasca la Targul de carte de la Göteborg de anul acesta este coordonata de Institutul Cultural Roman prin ICR Stockholm si Centrul National al Cartii, in colaborare cu reteaua EUNIC Stockholm si editurile Natur&Kultur si Pionier press.