O Carte frumoasă despre un Om frumos
27 September 2021
Scriitorul turc Burhan Sönmez este noul Președinte al PEN Internațional
27 September 2021

România văzută de un manager străin care hotărât să trăiască aici

 

 

Tayfun Öneş a venit în România în urmă cu șapte ani ca CEO într-o companie din domeniul automotive. Este, așadar, unul dintre managerii străini de top care au trăit câțiva ani în țara noastră și au cunoscut-o dincolo de imediat.

De altfel, acesta mărturisește că unul dintre cuvintele românești care îi plac și îl exasperează în același timp este imediat. Cuvânt care capătă multiple sensuri, altele decât cel pe care l-a intuit el atunci când l-a auzit prima data.

Tayfun Öneş este însă și unul dintre expații care au hotărât să se stabilească în România după încheierea contractului cu angajatorul său și să pună bazele propriei afaceri aici.

„M-am străduit să redau una dintre cele mai marcante perioade din viața mea. Acum, la 57 de ani, nu știu ce îmi va aduce viitorul, cum va fi, dar, în jumătatea de secol pe care am lăsat-o în urmă nu îmi amintesc să mai fi trait altundeva momente atât de placate și încântătoare. Pentru cineva care n-a văzut această țară frumoasă și liniștită, aceastea sunt greu de înțeles.”, spune Tayfun Öneş în prefața cărții Mulțumesc, România pe care a scris-o ca un simbol al recunoștinței față de oamenii și locurile de aici.

Mulțumesc, România  a fost publicată luna aceasta în ediție trilingvă – română, turcă, engleză – și a fost lansată de autor alături de jurnalistul Cătălin Ștefănescu în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București.

Un volum despre România așa cum a văzut-o autorul în cei șapte ani petrecuți aici, cu fotografii din locurile pe care le-a vizitat. O carte scrisă mai degrabă pentru alți străini care vor vizita țara noastră.

„Am vrut să le arăt prietenilor mei străini că România înseamnă mai mult decât Dracula, Ceaușescu sau Hagi.”, spune autorul.

„Această țară merită mult mai mult decât am putut spune eu în aceste pagini. Am ținut să-mi exprim recunoștința într-o carte pentru că am vrut ca aceste lucruri să râmână, chiar dacă eu voi pleca într-o zi de aici.

Sunt unul dintre cei cărora le place să lucreze cu oamenii și am găsit aici oameni extraordinari. Românii sunt, cultural vorbind, oameni care se bazează pe inteligență emoțională, sunt oameni deschiși și m-am simțit cu adevărat bine primit aici. Mă simt în România ca acasă, dar într-o atmosferă mai relaxată decât acasă.”, a spus Tayfun Öneş la evenimentul de lansare a cărții.

Tayfun Öneş a ocupat funcții de conducere în companii mari din domenii diferite în cei 30 de ani de carieră și este pasionat de literatură și de scris.

În afară de cartea Mulțumesc, România a mai publicat Fotbalul – trăim și respirăm pentru fotbal (2002) și Aventurile lui Kariyercan (2012).