Bilet de îmbarcare spre… Cetatea Neamţ, iar apoi către Cuba, pe urmele unei vechi tradiţii ce implică realizarea unuia dintre cele mai tipice preparate cubaneze: „El Aliñado”
30 June 2019
CUBA VĂ POVESTEŞTE: Aliñado – băutura festivă a naşterilor
30 June 2019

Românii in lume – Diana Vidrascu, Duminica 30 Iunie ora 20.30

In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume – realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori. 

Participare românească la festivalul internațional de artă urbană Walk&Talk 2019

În perioada 5-20 iulie 2019 va avea loc la Ponta Delgada, Insulele Azore, a IX-a sa ediție a festivalului internațional de artă urbană Walk&Talk, organizat de Asociația Anda&Fala – Interpretação Cultural. La invitația organizatorilor portughezi și cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, România va fi reprezentată de cineasta Diana Vidrașcu, care va prezenta o instalație, obiect-fotografie-sunet, intitulată Timeshores și integrată în circuitul expozițional al festivalului, intitulat Deambulação Identitária (Circuito de Exposições).

Curatoriat de Sérgio Fazenda Rodrigues, circuitul de expoziții Deambulação Identitária reunește proiecte individuale ale artiștilor Andreia Santana, Diana Vidrascu, Gonçalo Preto, Maria Trabulo, Monica de Miranda, Miguel C. Tavares, José Alberto Gomes și Rita GT. Proiectele, prezentate simultan în mai multe spații din Ponta Delgada explorează ideea de „identitate“ în relație cu genul, istoria, peisajul, arhitectura, arheologia și alte domenii ale științelor.

Instalația Timeshores va fi vernisată în data de 6 iulie, la SolMar Avenida Center, și va prezenta cercetarea vulcanologiei insulelor Azore, prin sunet, fotografie și film, realizată de Diana Vidrașcu în cadrul unei rezidențe la ediția de anul trecut a festivalului Walk&Talk. În plus, în cadrul ediției 2019, în data de 8 iulie, Diana Vidrașcu va susține o conferință despre Geologie și cinema și va realiza o prezentare ghidată a proiectului său în data de 9 iulie.România, țară invitată de onoare la Festivalul Literar „Luna Lecturilor de Autor”

32 de autori români participă, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Literar „Luna Lecturilor de Autor”, desfășurată în perioada 1 iulie – 4 august 2019 la Brno și Ostrava (Cehia), Košice (Slovacia), Wroclaw (Polonia) și Liov (Ucraina). „Luna Lecturilor de Autor” este cel mai mare eveniment de acest gen din Europa Centrală, are loc anual începând cu anul 2000 și se află sub patronajul Minsterului Culturii din fiecare ţară organizatoare (Cehia, Slovacia, Polonia și Ucraina).

Organizatorii ediției sunt Větrné mlýny Publishers Ltd. (Cehia), Knižnica pre mládež mesta Košice (Slovacia), Miejska Biblioteka Publiczna we Wrocławiu (Polonia) și Art Council Dialogue Liov (Ucraina). Institutul Cultural Român de la Praga se numără printre parteneri, alături de Ministerul Culturii din Republica Cehă, Primăria orașului Brno și Primăria orașului Ostrava.

În anul 2019, țara invitată de onoare a festivalului este România, reprezentată de autorii Adrian Cioroianu, Cătalin Dorian Florescu, Dumitru Crudu, Andrei Dósa, Simona Popescu, Adrian Schiop, Filip Florian, Ana Blandiana, Iulia Militaru, Svetlana Cârstean, Miruna Vlada, Claudiu Komartin, Ioana Pârvulescu, Varujan Vosganian, Vlad Zografi, Lucian Boia, Lucian Dan Teodorovici, Ioana Nicolaie, Dan Coman, Dan Lungu, Marin Mălaicu-Hondrari, Gianina Cărbunariu, Lavinia Branişte, Cosmin Perţa, Ştefan Baghiu, Doina Jela, Adina Rosetti, Octavian Soviany, Alina Nelega, Gabriela Feceoru, Florin Lăzărescu şi Tatiana Țîbuleac.

Evenimentele vor lua startul la Brno, pe 1 iulie, fiind prezentaţi zilnic câte doi autori: unul român şi unul local. Astfel, fiecare oraş găzduieşte 62 de autori pe durata unei luni întregi, fiind organizate peste 300 de lecturi, multe dintre ele înregistrate și publicate online. Festivalul acoperă şi o gamă largă de activităţi conexe: în cadrul ediției de festival a Bibliotecii „Luna Lecturilor de Autor” vor fi prezentate noi traduceri și va fi creată o bază de date cu portrete de autori.

În 2019, evenimentele din cazul festivalului vor fi găzduite de Teatrul Husa na provázku (Zelný trh 9, Brno), Mediateka (pl. Teatralny 5, Wrocław) și Proza/Casa Literaturii  (Przejście Garncarskie 2, Wrocław),  Teatrul „12“ (Čs. legií 12, Ostrava), Kasárne/Kulturpark (Kukučínova 2, Košice) și Teatrul Lesji Ukrajinky (Horodecká ulice – вул. Городоцька 36, Liov). Printre țările invitate la edițiile anterioare s-au numărat: Turcia (2018), Georgia (2017), Spania (2016), Ucraina (2015), Scoția (2014), Elveţia (2013), Slovenia (2012), Polonia (2011).

Expoziția „Salonul 5”, cuprinzând lucrări realizate de Cristi Gașpar se deschide marți, 2 iulie 2019, ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38, în prezența artistului și a curatorului Mirela Trăistaru.

„Trăim în secolul tehnologiilor avansate, a gadget-urilor multitask. Suntem conectați într-o rețea online și asta ne face fericiți. Trăim pe repede-înainte, acționăm contracronometru. Este momentul să ne oprim! Avem nevoie de pauză! Măcar 15 minute, ca la fotbal. Avem nevoie să ne oprim din această cursă pe care o denumim viață. Avem nevoie de 15 minute de pauză în care să fim oameni, nu roboți. Avem nevoie de o pauză în care să ne exprimăm sentimentele față de persoanele pe care le iubim. Salonul 5 este refugiul în care intri în această pauză, este lumea pe care o descoperi, (șocat poate), dacă îți oferi acest răgaz. Este locul în care te redescoperi și te tratezi.” – Cristi Gașpar

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin, în colaborare cu Collegium Hungaricum, organizează expoziția colectivă „Transylvania Retouched. A Matter of Landscape and Representation”, în perioada 25 iunie – 20 septembrie 2019 la Galeria ICR Berlin.

ICR Lisabona susține participarea românească la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului Internațional de scurtmetraje din orașul Vila do Conde, care se va desfășura în perioada 6-14 iulie, la Teatrul Municipal (clădire emblematică recuperată special pentru acest festival, cu trei săli de cinema şi o capacitate totală de aproximativ 1 000 locuri), Galeria de artă cinematografică „Solar” și Auditoriul Municipal.

Proiecție specială a filmului Toată lumea din familia noastră de Radu JudeData: 4 iulie 2019Institutul Cultural Român de la Londra, în colaborare cu Second Run, organizează, la sediu, proiecția filmului Toată lumea din familia noastră și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu actorul principal, Șerban Pavlu.

Expoziţie colectivă de pictură „Sub semnul lui Brâncuşi”Perioada: 1-31 iulie 2019ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei și cu sprijinul Ligii culturale „Fiii Gorjului”, organizează expoziţia colectivă de pictură „Sub semnul lui Brâncuşi”, care cuprinde lucrările artiștilor: Cerasela Dragoş (Avanu C), Lucia Juncu, Cornelia Căruntu, Mihai Gavrilă şi Florin Huţium. Expoziţia va fi vernisată la sediul ICR Madrid în prezenţa artiştilor Lucia Juncu, Mihai Gavrilă şi Florin Huţium.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește, în perioada 24 iunie – 30 iulie, expoziția de fotografie documentară semnată de conf. univ. dr. Ruth Oren, cu titlul „Din impresiile unui călător”, care conține o serie de 30 de imagini ale Bucureștiului, realizate pe parcursul mai multor ani.Expoziția, sub forma unui dialog vizual, menit să documenteze detaliile urbane (arhitectură, street art, instantanee din viața cotidiană) specifice Bucureștiului, face parte din seria dedicată artiștilor de origine română din Israel iar o parte dintre lucrări au fost expuse la sediul ICR Tel Aviv în anul 2012, în cadrul proiectului „Întâlniri: București – Yaffo / București – Haifa”, ale aceluiași artist.