Ascultă Radio România Cultural Live

Românii în lume - Matei Vişniec

30 Septembrie 2018, 06:57

In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Romanii in lume - realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Teatrul Naţional „Satiricus I.L.Caragiale“, organizează, în cadrul Programului CENTENAR, Festivalul Internaţional de Teatru „Teatrul care ne uneşte 10x10 = 100 ani: De la Naţional la Universal“.

În cadrul evenimentului se va realiza o reuniune artistică a creatorilor de teatru de pe cele două maluri ale Prutului dedicată Centenarului Marii Uniri. Vor fi prezentate 10 spectacole produse în România, 10 producţii din Republica Moldova, dar şi câteva producţii de pe alte meridiane, montate după piesele lui Matei Vişniec (amfitrionul evenimentului): S.U.A., Franţa, Italia, Ucraina şi Turcia.

Alegerea creaţiei lui Matei Vişniec ca liant al acestui eveniment de amploare se datoreaza faptului ca celebrul dramaturg este născut în Bucovina, traieşte la Paris, scrie în română şi franceză, iar piesele sale sunt traduse în mai multe limbi şi jucate pe scenele teatrelor din toată lumea. Este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi ambasadori contemporani ai culturii române.

Accademia di Romania, în colaborare cu asociația culturală româno-italiană PROPATRIA, Accademia d’Ungheria a Roma, Centre Saint Louis – Istituto Francese presso la Santa Sede, Conservatorio di Musica „Santa Cecilia“ di Roma, Museo d’Arte Contemporanea MACRO di Roma, Biblioteche di Roma, organizează a VIII-a ediție a Festivalului Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești, la Galeria de Artă a Accademiei di Romania din Roma, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Cinematograful Centrului Saint Louis a Institutului Francez de pe lângă Sfântul Scaun, Muzeul de Artă Contemporană Macro din Roma și la Teatrul Golden din Roma, în perioada 29 septembrie - 20 octombrie 2018.

ICR Londra susține participarea poetei și traducătoarei Diana Manole la conferința internațională „The Future of Poetry Translation: Pathways and Practices“ (la invitația scriitoarelor Fiona Sampson MBE și Rebecca May Johnson), eveniment organizat în cadrul National Poetry Day, în data de 4 octombrie 2018, la University of London.

România este prezentă, în premieră, la National Poetry Day, o sărbătoare anuală derulată pe teritoriul Marii Britanii, care celebrează forța poeziei de a aduce oamenii împreună. Evenimentul este organizat sub umbrela proiectului PoetTrio, derulat de Universitatea Roehampton și Universitatea din Newcastle, și este găzduit de Institute of Modern Languages Research al University of London.

La conferință vor mai lua parte poeții britanici Sean O’Brien și WN Herbert, poeții olandezi Elma van Haren și Hélène Gelèns, precum și editori, traducători, profesori universitari și manageri culturali reprezentând câteva dintre cele mai active organizații literare din Marea Britanie, printre care se numără British Library, English PEN, National Writing Centre, Stephen Spender Trust, Queen’s College Oxford, Modern Poetry in Translation și Poetry Translation Centre.

Acestora li se vor alătura reprezentanți ai patru institute culturale naționale, coordonatorul programelor literare al ICR Londra – Gabriela Mocan – participând alături de Aušrinė Žilinskienė de la Institutul Cultural Lituanian, Petra Freimund de la Forumul Cultural Austriac și Inga Bodnarjuka-Mrazauskas de la Institutul Cultural Leton.

Înființată în 1994 de către Forward Arts Foundation, a cărei misiune este să celebreze excelența în poezie, National Poetry Day cuprinde o gamă diversă de evenimente organizate în școli, biblioteci, librării și alte locații mai mult sau mai puțin cunoscute.

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează expoziția „Vestimenta tradicional de Maramureş la Zaragoza care are loc în perioada 17 septembrie – 13 octombrie 2018, la Centro Civico Delicias din Zaragoza.

Expoziția de fotografie documentară cu portul tradițional specific Maramureșului, „Vestimenta tradicional de Maramureş“, care cuprinde fotografii realizate de Anamaria Iuga în sate din Maramureș și Țara Chioarului, este prezentată în perioada 17-27 septembrie 2018 la Centro Civico Delicias din Zaragoza și în perioada 29 septembrie – 13 octombrie la Casa de las Culturas.

Expoziția cuprinde 20 de fotografii realizate de Anamaria Iuga în satele Dragomirești și Surdești.

Scopul proiectului este acela de a susține iniţiativele autorităţilor locale spaniole în privința organizării de proiecte dedicate promovării culturii şi limbii române.

ICR Istanbul organizează pe 4 octombrie la Universitatea Koç prelegereaLocul Marii Uniri (perioada 1918-1922)“, susținută de istoricul și muzeograful Dragoș Ursu, specialist în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia

Evenimentul face parte din seria de proiecte și programe dedicate Centenarului Marii Uniri prin care se face cunoscută publicului local istoria națională prin documente, fotografii ale unor momente importante sau personalități care au marcat definitiv istoria, cultura și devenirea națiunii române.

Proiectul face parte din seria evenimentelor academice organizate anual de ICR Istanbul, ce are ca obiectiv promovarea istoriei naționale, cercetarea şi cercetătorii din România, prin intermediul prelegerilor, conferinţelor şi colocviilor.

Institutul Cultural Român de la New York, în colaborare cu Asociaţia Femeilor din Teatru IF…/…DACĂ PENTRU FEMEI, UNITER, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Arhivele Naţionale ale Statului, Asociaţia România Culturală şi Mânastirea „Schimbarea la Faţă“ din Ellwood City, Pennsylvania, USA, susține spectacolul de teatru care omagiază memoria celei care a fost Principesa Ileana a României, Arhiducesa de Austria, în perioada 5 septembrie – 1 octombrie 2018, desfășurat în Canada și SUA.

Spectacol de teatru este regizat şi interpretat de Liana Ceterchi, dramatizare de Edith Negulici, după romanul autobiografic Trăiesc din nou de Ileana Principesa de România.

Institutul Cultural Român de la Paris, în colaborare cu Asociaţia Pro Patrimonio Franţa, prezintă pe 3 octombrie o manifestare culturală multidisciplinară intitulată „Restaurer le patrimoine/éduquer les hommes“ – Omagiu lui Şerban Cantacuzino

ICR Praga susține participarea românească la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură Architecture Week Prague prin intermediul proiectului DENTALPRAXIS, realizat de Claudiu Alexandru Toma şi Attila Wenczel de la PARASITE STUDIO.

Architecture Week Prague este un festival internațional de arhitectură și urbanism care se desfășoară în fiecare an la Praga, Republica Cehă și prezintă o selecție a celor mai importante proiecte de arhitectură contemporană, urbanism, peisagistică, regenerare urbană și dezvoltare. Cu ocazia celei de-a zecea ediții a festivalului, organizatorii se întreabă și îi întreabă pe expozanți ce este Orașul Organic și în ce mod ideile, conceptele și proiectele de arhitectură întrețin această formă de viață. Răspunsurile la această întrebare vor forma o expoziție multimedia de machete, filme, fotografie, lucrări grafice și text, care vor fi prezentate în clădirea Mánes, un spațiu expozițional important situat în centrul orașului Praga, o bijuterie a patrimoniului modernist care găzduiește expoziții și evenimente internaționale. Ca și în anii precedenţi, vor avea loc în cadrul festivalului prelegeri, o conferință de specialitate, tururi ghidate pentru a descoperi arhitectura orașului Praga și a altor orașe din Republica Cehă, proiecții de film și multe alte evenimente ce se vor desfășura atât în capitală, cât și în celelalte orașe participante.

ICR Tel Aviv organizează recitalul de poezie românească „Treptele Unirii“, în interpretarea actorului Emil Boroghină, director al Festivalului Internațional Shakespeare și presedinte al Fundației William Shakespeare, la Așezământul Românesc de la Ierusalim.

Spectacolul „Treptele Unirii“ este un recurs la memorie și un parcurs în istoria României moderne, cu toată suferința pe care o poate aduna o națiune divizată de fapte istorice, cenzurată de un regim totalitar și îngrădită în expresia artistică liberă. Spectacolul aduce în prim plan momente semnificative ale istoriei naţionale din cei 100 de ani care s-au scurs de la Marea Unire - perioada interbelică şi cea postbelică, perioada regimului comunist încărcată de contradicţii şi umbre, dar şi perioada de profunde schimbări în societatea românească de la Revoluţia din decembrie 1989 şi până astăzi.

Institutul Cultural Român de la Varşovia susține în cadrul liniei de mobilitate a profesioniştilor culturali din alte ţări interesaţi să desfăşoare proiecte cu artişti şi organizaţii din România, participarea editoarei poloneze Ludmiła Koza la cea de-a șasea ediție a FILIT – Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași.

IRCCU Veneţia organizează la sediu, în Mica Galerie, proiectul intitulat,,Expoziţia «Mosaico: contemporaneità di un’arte antica“ de Daniela Scurtulescu, în perioada 1-15 octombrie 2018.

Expoziţia, semnată de Daniela Scurtulescu, în prezent bursieră ,,Nicolae Iorga“ la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia cu proiectul artistic intitulat „Mozaicurile din Ravenna și Veneția, fundament al picturii contemporane“, face parte din strategia de promovare a studenţilor şi bursierilor români din Italia, care activează în domeniul artelor vizuale.

Daniela Scurtulescu a aprofundat în cadrul bursei de cercetare la IRCCU Veneţiatehnica mozaicului occidental, participând la cursurile speciale de mozaic susţinute de maestrul Marino Tagliapietra. Pe lângă lucrările realizate de Daniela Scurtulescu, în cadrul expoziţiei vor fi expuse şi lucrări ale următorilor artişti veneţieni:

  • Mino Carmine Di Lorenzo,

  • Annie Ricciardi,

  • Carla Busan,

  • Silvia Pallotti,

  • Silvia Brentegani,

  • Adriana Palma.

  • Curator: Marino Tagliapietra.

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
Teatru și film 18 Aprilie 2024, 11:04

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie

Opera Națională București anunță lansarea campaniei de vânzare a abonamentelor pentru Bucharest Opera Festival, ediția...

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 18:25

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis

Vineri, 26 aprilie 2024 , începând cu ora 19:30 , la Sala Mică a Teatrului Metropolis , are loc premiera oficială...

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 17:10

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY

Premiera documentarului NASTY , despre viața și cariera lui Ilie Năstase , a adus împreună unii dintre cei mai...

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 14:07

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București

Teatrul Național din București a pregătit un program special pentru vacanța de  1 și 2 mai  de anul acesta, cu nu...

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:28

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB

Marți, 16 aprilie, de la ora 18:30 , invitatul special al Operei Naționale București, în cadrul ciclului de conferințe...

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:25

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României a debutat în luna martie cu proiecția Tițian....

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:15

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț

Albumul foto „Regele nu moare” , dedicat actorilor Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț , va fi lansat oficial...

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:12

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC

Teatrul Mic  anunță  premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL”  de  Nikolai Gogol , regia...

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Ascultă live

Ascultă live

16:00 - 16:30
Legendele muzicii
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 17:00
POIANA LUI JOHANN
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru