Azi la Radio România Cultural: Cu… minte de weekend
22 February 2020
Vorba de cultură – invitat, violoncelistul RĂZVAN SUMA
24 February 2020

Românii în lume – Realizator Magdalena Tara

Duminică  23 februarie, ora 20.30

ICR Paris organizează o seară dedicată celebrării a 30 de ani de dramaturgie (după evenimentele din decembrie 1989), de prezență teatrală românească în Franța, în data de 24 februarie, la Sala bizantină a Hôtel de Behague, Ambasada României în Franța.

Criticul de teatru Mirella Patureau va modera o dezbatere dedicată acestui subiect în sala bizantină a Hôtel de Behague. Invitații Mirellei Patureau sunt: George Banu, Patrice Martinet, directorul Théâtre de l’Athénée (unde au avut loc primele recitaluri ale lui Ion Caramitru), Eugen Jebeleanu (dramaturg recunoscut pe marile scene europene, care are azi și vârsta simbolică de 30 de ani!).

ICR Budapesta organizează proiectul multidisciplinar fotomontaje cu tema „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari” și masă rotundă cu scriitorii Filip Florian și Dragomán György, în data de 27 februarie 2020, la sediul filialei Szeged a ICR Budapesta.

ICR Madrid susține participarea unor galerii românești la Târgul Internaţional de artă contemporană ARCO, ce se va desfășura la Madrid în perioada 26 februarie – 1 martie.

Galeriile românești participante sunt:

•     Galeria Ivan va fi prezentă în Programul General, la secțiunea Solo/Duo; a mai fost prezentă la ARCO și va expune lucrările tinerilor artiști străini Jaro Varga și Ross Taylo;

•     Galeria Gaep va fi prezentă în Programul General; a mai fost prezentă la ARCO și va expune lucrările artiștilor Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Marilena Preda Sânc și Ignacio Uriarte;

•     Galeria Suprainfinit va fi prezentă la secțiunea Opening; se află la prima participare la această manifestare internațională, va expune lucrările artistului Vlad Nancă;

•     De asemenea, la ediția 2020 a ARCO participă Grupul artistic APPARATUS 22, care va fi prezent la standul Gallleria Piu din Bologna, în secțiunea Opening și reprezentată de Dragoș Olea, în calitate de curator.

ICR New York susține prezentarea unei expoziții de artă românească contemporană, prin participarea artistelor Olivia Mihălțianu, Adelina Ivan şi Megan Dominescu, în cadrul unui eveniment de anvergură din zona artelor vizuale contemporane, intitulat „New York Gallery Open 2020”. Evenimentul va avea loc în perioada 26 februarie – 9 martie 2020, la Exhibition House Harlem din New York.

ICR Tel Aviv, în colaborare cu Leyvik House din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, organizează la data de 27 februarie o seară literară specială dedicată operei marelui poet și eseist israelian de limbă idiș, Alexander Spiegelblatt (1927-2013), originar din România.

ICR Varșovia organizează Ziua Brâncuși la Szczecin, orașul în care funcționează singurul liceu din Polonia, a cărui denumire este strâns legată de cultura română: Liceul de Arte Plastice „Constantin Brâncuși”. Școala împlinește 72 de ani, fiind una dintre instituțiile cunoscute în țară pentru calitatea procesului de învățământ.

La data de 27 februarie, cu sprijinul ICR Varșovia, vor fi organizate o suită de evenimente dedicate patronului spiritual al instituției:

•     proiecția filmului documentar „Brâncuși sau școala de a privi”, realizat în 1972 de Televiziunea Română în coproducție cu Televiziunea Franceză. Filmul este o „viziune” asupra întregii opere a sculptorului român, aflată în România, Franța și SUA. Scenariul și comentariul îi aparțin lui Marin Sorescu, regia fiind semnată de Jean Pradinas. Muzica este interpretată de Gheorghe Zamfir, care și apare în mai multe secvențe ale documentarului. Filmul va fi urmărit în varianta originală, cu subtitrare în limba polonă.

•     Programul Zilei Brâncuși mai cuprinde prezentări, expoziții, concursuri, cu participarea elevilor, absolvenților și cadrelor didactice ale liceului.

ICR Varșovia, în colaborare cu Uniunea Arhitecţilor din România (UAR), va organiza in perioada 1-31 martie la Varșovia o expoziție în aer liber, dedicată unor femei cu rezultate remarcabile în arhitectura românească.

Pornind de la expoziția realizată de UAR în 2019, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de activitate oficială a femeilor în domeniul arhitecturii, în România, varianta varșoviană va prelua elemente fotografice și narative combinate, adaptate la spatiul expozitional varsovian.