Propaganda în epoca digitală. Ce este, cum funcționează și cum poate fi combătută?
21 February 2019
SAVANTGARDE #55
22 February 2019

Roxana Octavia Carare, invitată în această seară a emisiunii Idei în nocturnă. Diaspora.Dincolo de granițe.

Profesor de neuroanatomie clinică la Facultatea de Medicină a Universității din Southampton, Marea Britanie, dr. Roxana Carare se află în aceste zile la București, invitată la cea de-a IX-a ediție a Conferinței Naționale Alzheimer cu participare internațională, care are loc în perioada 20 – 23 februarie la Willbrook Platinum Business & Convention Center.

”Drenajul lichidului cerebral interstițial și patogeneza bolii Alzheimer” este tema prezentării Roxanei Carare la conferința de la București dar și punctul de plecare al interviului pe care vă invit să-l urmăriți în această seară, începând cu ora 21.10, pe toate frecvențele Radio România Cultural dar și pe www.radioromaniacultural.ro, sub genericul Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe.

Roxana Octavia Carare a absolvit Facultatea de Medicină Carol Davila din Bucuresti în anul 1994.

A fost fascinată de anatomie, atât în studenție cât și după.

Dupa o perioadă de burse pentru îmbogatirea cunoștințelor medicale în Dublin, Irlanda, în 1998 Roxana a început specializarea în mediul medical academic la Facultatea de Medicină a Universității din Southampton, Marea Britanie, cu un post de asistent universitar.

 A devenit lector în 2001 și doctor în neuropatologie experimentală în 2006, conferentiar în 2014 și, din anul 2016, este professor de neuroanatomie clinică la aceeași universitate din Southampton, unde predă anatomie, în special neuroanatomie si dezvoltă cursuri postuniversitare în același domeniu al anatomiei.

Dr. Roxana Carare este creditată international pentru a descoperirea căilor de drenaj limfatic al creierului, identificate tot de ea, în peretii vaselor de sange. ”Aceste cai de drenaj sunt in membrane cu grosimea de 100nanometri, cu functia de a drena lichidul si amiloidul toxic din creier. Acest proces devine inefficient cu imbatrinirea, cu posesia de genotip “ApoE4”, cu hipertensiunea, hipercolesterolemia si in consecinta amiloidul se depune a) sub forma de placi, distrugand celulele nervoase si b) in peretii vaselor sangvine, ducand la hranirea ineficienta a creierului. Cercetarea interdisciplinara a dus la identificarea celulelor musculare din peretii vaselor sangvine ca fiind elemente strategice pe care se poate intervene therapeutic.” spune Dr. Roxana Carare, care conduce o echipa interdisciplinară de cercetare în acest domeniu (www.cararegroup.org)

În Marea Britanie, Roxana Carare face parte din Grupul Național de Investigare a Vaselor Sangvine în Demențe (Medical Research Council Dementia Platform UK Vascular Experimental Medicine committee) și din Comitetul Național pentru Investigarea Efectelor Poluarii Asupra Creierului (COMEAP).

Este câștigătoare a premiul de ”Leader în cercetarea demențelor”, conferit de  Alzheimer Society UK și a premiul de ”Cel mai bun cercetator roman în UK”, acordat de Ambasada Romaniei în 2012.

Conduce Comitetul de Egalitate, Diversitate și Incluzie din cadrul Facultății de Medicină din Southampton și este in comitetul de conducere al Alianței internaționale al femeilor cercetători în boala Alzheimer (AWARE) (https://action.alz.org/personifyebusiness/Membership/ISTAART/PIA/AllianceofWomenAlzheimersResearchers(AWARE).aspx

Este, de asemenea, professor asociat Universității de Medicină și Farmacie Craiova cu care are numeroase colaborări și a fost Consul Onorific al României în Marea Britanie în perioada 2006-2016.