Bilet de îmbarcare spre… Rusia, la Moscova
10 October 2020
Bilet de îmbarcare spre… Rusia, la Moscova
11 October 2020

RUSIA

În nordul Eurasiei, la graniţa rutieră cu Norvegia, Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia şi Polonia şi la graniţa maritimă cu Japonia şi Alaska se găseşte Rusia, ţara ce se mândreşte cu una dintre cele mai bogate culturi din lume, cele mai reprezentative domenii fiind literatura, muzica clasică, pictura şi baletul.

* * *

Dacă am fi să caracterizăm în doar câteva cuvinte Rusia (oficial Federaţia Rusă), am putea spune că este cea mai importantă ţară de pe glob din punct de vedere al resurselor minerale şi energetice, fapt ce a transformat-o în cea mai mare producătoare de petrol şi gaze naturale.

Apelând la istorie, mai aflăm că ţara s-ar fi format în secolul VIII, pe teritoriul său perindându-se de-a lungul timpului, mai multe popoare. Însă cei care s-au stabilit definitiv în această regiune, au fost triburile slave, ale căror tărâmuri natale sunt considerate de istorici ca fiind din zona împădurită a mlaştinilor Pripet.

* * *

Referitor la evoluţia Rusiei, aceasta poate fi caracterizată ca fiind cu adevărat spectaculoasă: în secolul al IX-lea a fost înregistrată Rusia Kieveană (primul stat al slavilor răsăriteni, de-a lungul râului Nipru), iar la începutul secolului al XIX-lea ţara se întindea de la Oceanul Arctic (în nord) până la Marea Neagră (în sud) şi de la Marea Baltică (în vest) până în America de nord (în est).

* * *

Printre cei mai cunoscuţi conducători ai Rusiei, îl amintim pe Ivan al III-lea (sau „Ivan cel Mare”) ce a reuşit să pună bazele viitorului stat naţional rus şi a crescut de mai mult de două ori suprafaţa principatului său. Cât despre  Ivan al IV-lea (cunoscut şi sub denumirea de „Ivan cel Groaznic”) acesta a fost primul cneaz moscovit care s-a intitulat „ţar”. Politician vizionar, el a promulgat o serie de legi foarte importante, dintre care unele, se spune că încă ar mai fi în vigoare şi astăzi.

La rândul său, Petru cel Mare a devenit cel care a consolidat autocraţia în Rusia şi a avut un rol de seamă în transformarea ţării într-un stat după modelul european. În plus, în vremea sa, statul condus de el a ajuns cel mai mare din lume.

Şi să nu uităm de împărăteasa Ecaterina a II-a („cea Mare”), o fostă prinţesă germană căsătorită cu moştenitorul tronului, ce a ştiut să se impună ca un conducător dur şi ambiţios, care a rămas în istorie pentru reformele şi proiectele sale deosebit de ambiţioase. Unul din ţelurile vieţii, fiind să facă din curtea ei centrul vieţii culturale a Rusiei.

* * *

Rusia s-a impus însă în istorie, nu doar pentru puterea sa militară, ci şi pentru faptul că de aici au început multe expediţii şi evenimente importante pe plan mondial. În anul 1957, de aici s-a lansat primul cosmonaut în spaţiu, Iuri Gagarin. Unele ziare ale vremii, au notat atunci că ruşii se săturaseră să mai lupte pentru cucerirea de teritorii pe pământ, aşa că încercau acest lucru şi în spaţiu.

Din punct de vedere turistic, Rusia dispune de o multitudine de obiective ce merită a fi vizitate, o serie dintre ele fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. De aceea, nu am greşi dacă am afirma că în privinţa monumentelor istorice, ţara în sine este un adevărat izvor de cultură şi istorie. Elementele specifice arhitecturii ruseşti, predominante în construcţiile lăcaşelor de cult, sunt cupolele în formă de bulbi, pictate în culori vii, construite pentru prima dată secolul al XVI-lea.

Deasemenea, Rusia dispune şi de un litoral generos, unde poposesc anual un număr mare de turişti, în ciuda faptului că clima nu este cea mai bună. Cele mai importante plaje se găsesc de-a lungul Mării Baltice şi a Mării Caspice, dar şi pe malurile Mării Negre sau a Mării Azov.

Un punct de interes turistic este şi Lacul Baikal (cea mai mare rezervă de apă dulce din lume şi cel mai adânc lac de pe glob). Dar şi Volga (cel mai lung fluviu din Europa).

Şi ca o curiozitate, Rusia mai este denumită şi „Plămânul Europei”, deoarece pe teritoriul ei se regăsesc cele mai multe rezerve forestiere din lume, după Pădurile Amazoniene.

Dacă ar fi să facem un top al oraşelor din Rusia care sunt cele mai vizitate de turişti, fără vreo ordine anume, am aminti: Sankt Petersburg (vestit pentru Ermitaj), Irkutsk (numit şi „Parisul Siberiei”), Murmansk (cel mai mare şi mai frumos oraş din Cercul Arctic), Vladivostok (ce deţine una din cele mai complexe fortăreţe din Federaţia Rusă), Samara (cu peisajul extraordinar al Volgăi) şi desigur capitala Moscova.

Cât despre suvenirurile ce le puteţi achiziţiona din Rusia, acestea sunt desigur păpuşile Matrioşka, votca şi hainele de blană.

Vasilescu Gabriela