Bilet de îmbarcare spre… Râşnov şi mai apoi… către Insula Santa Lucia
16 February 2019
Bilet de îmbarcare spre… Râşnov şi apoi către Elveţia, la Aubonne şi Geneva…
17 February 2019

SANTA LUCIA – PERLA ANTILELOR MICI

Insula Santa Lucia se găseşte în apropiere de Sant Vicente, Martinica şi Barbados. Locul este înzestrat cu un relief de structură vulcanică, o vegetaţie luxuriantă, întinse păduri tropicale, văi fertile şi plaje însorite, insula fiind printre puţinele din Caraibe unde pot fi întâlniţi cu preponderenţă munţi. Cât despre temperaturi, acestea sunt cuprinse între 22 şi 32 de grade Celsius.

* * *

Insula Santa Lucia (ce face parte din Arhipelagul Antilelor Mici), este adesea asemuită de către cei care au vizitat-o, cu un adevărat colţ de rai.

Desigur că bănuiţi cine a descoperit insula: nimeni altul de cât Cristofor Columb, iar evenimentul a avut loc în anul 1502, în timpul celei de-a patra călătorii spre Lumea Nouă. Se spune, că acesta ar hotărât însă să nu debarce pe ţărm şi se pare că bine a făcut, deoarece atunci localnicii erau foarte porniţi împotriva străinilor.

Astfel, Santa Lucia a fost oarecum ocolită de europeni cam până în anii 1550, când a devenit o bază a piraţilor.

* * *

Britanicii au încercat şi ei să supună Insula Santa Lucia, în anul 1605, dar tentativa lor a eşuat. Olandezii au avut însă ceva mai mult noroc, iar la scurt timp, în a doua jumătate a secolului XVII, şi francezii au început să întemeieze în aceste locuri aşezări. Conflictul dintre britanici şi francezi (pentru dominaţie asupra Lumii Noi), nu a ocolit nici Santa Lucia, care a trecut când sub stăpânirea unora, când sub stăpânirea celorlalţi. Francezii se pare însă că au fost mai interesaţi de organizarea insulei. Limba creolă (folosită şi astăzi), aminteşte de perioada de dominaţie colonială a Franţei şi de influenţa culturală a acesteia (în plus, numele capitalei Insulei, Castries provine tot de la un francez).

După înfrângerea lui Napoleon Bonaparte, în anul 1814, Santa Lucia a trecut definitiv în stăpânirea Marii Britanii, care i-a recunoscut independenţa la 22 februarie 1979, în cadrul Commonwealth-ului. Astfel, Santa Lucia a devenit o ţară asociată a Regatului Unit al Marii Britanii, recunoscând autoritatea reginei Elisabeta a II a ca şef de stat. La nivel local, insula este condusă de un guvernator general, puterea executivă fiind exercitată de primul ministru şi de cabinetul său.

* * *

Flori roşii de iasomie şi ape de smarald: este greu de crezut că există în lume locuri atât de magice precum Insula Santa Lucia din Marea Caraibilor. Iar de acest fapt te convingi abia după ce ajungi să pui piciorul pe insulă, fiindcă cu siguranţă, atunci când ne uităm la pliantele cu reclame turistice, ne gândim că poate cumva se exagerează cu comparaţiile. Multe locuri ajung să fie denumite la un moment dat, „colţ de rai”. În ceea ce priveşte Insula Santa Lucia, această comparaţie nu este deloc exagerată, călătorul fiind sedus aproape imediat de plajele nesfârşite cu nisipuri fine şi albe, umbrite de palmieri, ochiul său fiind încântat de apele de culoarea turcoazului, în timp ce urechea i se delectează la auzul trilurilor papagalilor cu un penaj minunat. Fapt pentru care, sfatul nostru este ca odată ajunşi în Santa Lucia, să nu ezitaţi să vizitaţi Parcul Naţional Insula Porumbelului, Cascada Diamond şi desigur Rezervaţia Naturală din Jungla tropicală.

* * *

În Insula Santa Lucia, vârfurile celor doi vulcani sunt adevărate minuni ale naturii. Coastele munţilor sunt acoperite cu tufe de iasomie de un roşu profund. Din desişurile de palmieri pluteşte mireasma neasemuită a portocalelor, a fructelor de papaia şi de mango. Peste golfurile izolate, cu sate pescăreşti, aproape că nu a trecut timpul.

Capitala insulei, Castries (unul dintre principalele oraşe ale Caraibilor, vegheat de Fortăreaţa de pe Mount Fortune), face însă excepţie, fiind o aşezare modernă, poarta de intrare a turiştilor care vin aici în vizită. Oraşul se află în nord-vestul insulei şi reprezintă totodată şi principalul său port.

* * *

Turiştii care vor să cunoască şi latura culturală a Insulei Santa Lucia, trebuie să viziteze Santa Lucia Folk Research Center, unde sunt expuse colecţii deosebite de arheologie locală, în timp ce la Le Pavilion Royal Museum vă invită la o lecţie de istorie foarte interesantă.

De asemenea, un sfat al nostru este să nu ezitaţi să vă plimbaţi pe străduţele extrem de atrăgătoare ale capitalei insulei, Castries, care etalează clădiri istorice ce păstrează neschimbate influenţele coloniştilor (atât francezi cât şi englezi).

Iniţial capitala Castries a fost construită de către francezi pe la mijlocul secolului XVII, iar englezii i-au adăugat un important port dar şi o serie de fortificaţii, dintre care cea mai impresionantă este cea de la Mount Fortune (despre care am mai pomenit). Oraşul dispune de numeroase obiective culturale şi turistice, pentru care merită să vă faceţi timp, cum ar fi de exemplu sediul guvernului şi Cathedral of Immaculate Conception.

* * *

Împătimiţii de suveniruri, trebuie să ştie că în Castries există însă şi destule magazine de unde îşi pot achiziţiona fel de fel de obiecte. La finalul unei şedinţe de cumpărături, pentru a vă relaxa, vă recomandăm să mergeţi la unul din restaurantele aflate pe aleea din apropierea străzii Jeremie. Aici sunt servite preparate culinare variate, de la produsele locale la Bucătăria chinezească.

* * *

Şi înainte de a părăsi Insula Santa Lucia, trebuie să vă mai spunem că primul film din seria „Piraţii din Caraibe” (cu Johnny Deep în rolul piratului Jack Sparrow), a fost realizat aici. Fapt ce a ajutat într-o oarecare măsură industria turismului, numărul vizitatorilor crescând considerabil după difuzare. Mai mult de atât, într-unul din porturile insulei se află „Perla neagră”, una dintre corăbiile folosite la filmare.