Daniel Stoica și Francesco Anile, invitați în „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de pe scena Operei Naționale București
7 October 2019
Povestea lui Cio-Cio-San revine în „Madama Butterfly în luna octombrie pe scena Operei Naționale București
7 October 2019

Săptămână dedicată comemorării victimelor Holocaustului la Opera Națională București

Opera Națională București dedică spectacolele din săptămâna 7 – 14 octombrie 2019 comemorării victimelor Holocaustului.

Spectatorii ce vor participa la spectacolele „Samson și Dalila” de Camille Saint-Saëns, „Nabucco” de Giuseppe Verdi, „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo și „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini vor avea ocazia să viziteze expoziția din foaierul Operei dedicată comemorării victimelor Holocaustului și susținută de Complexului Educațional Laude-Reut.

Holocaustul este considerat drept cel mai mare genocid al tuturor timpurilor. În prezent, termenul este utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, majoritatea fiind stabiliți în Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din programul de exterminare a evreilor, denumit „soluția finală a problemei evreiești”, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, sub comanda fermă a lui Adolf Hitler.

Geocidul s-a produs în mare parte în lagărele de exterminare echipate cu camere de gazare pentru eliminarea sistematică în masă a oamenilor, aceasta fiind o trăsătură definitorie și fără precedent a ceea ce astăzi numim Holocaustul. Lagărele au fost construite cu scopul de a ucide milioane de oameni, în principal prin gazare⁠. Cele mai cunoscute lagăre de exterminare au fost Auschwitz-Birkenau, Treblinka, Sobibor şi Belzec.

Holocaustul în România a însemnat prigonirea și exterminarea evreilor de pe teritoriile controlate de statul român între anii 1937-1944, mai precis de la primele legi anti-evreiești ale guvernului Goga-Cuza și până la lovitura de stat din 23 august 1944.

Ziua Națională a Comemorării victimelor Holocaustului este marcată în data de 9 octombrie, zi în care, în anul 1944, a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Gura Humoruluiși din alte localități din vecinătate către Transilvania, după ce la 14 septembrie 1941 începuse deportarea evreilor din Basarabia și Bucovina.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10:00 – 13:00 și 14:00 – 19:00).

Sponsor oficial: Enel Green Power

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas

Parteneri: Casa de Flori, Artmark, Sansha

Partener de tradiție: RFI România

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde