Buletin Cosmic nr. 61
7 February 2020
REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?
8 February 2020

Savantgarde #98

CORONAVIRUS // Gis&Data continuă să prezinte în timp real dinamica epidemiei: harta și numărul cazurilor de infecție, numărul celor decedați & more. // NYT: Cererea pentru măști chirurgicale crește exponențial. // TheMirror: Li Wenliang, unul dintre medicii care au încercat să atragă atenția asupra apariției 2019nCoV și care a fost apoi arestat pentru „răspândirea de zvonuri”, a murit, fiind el însuși infectat de virus. // NewScientis vă explică de ce e infectarea cu viruși de la animale atât de periculoasă. // Probabil ați aflat deja: comuniștii chinezi au construit un spital în Wuhan, în zece zile. TheEpochTimes se întreabă, totuși, dacă e spital ori pușcărie. // ZMEScience: Deși arată tot mai mult ca o pandemie, e prematur să o declarăm ca atare, spun oficialii OMS. NewScientist vă spune, totuși, cum ar fi dacă. // Vox: Experți de top în biosecuritate spun că nicio țară din lume nu e pregătită pentru o pandemie. // Tot Vox a stat de vorbă cu un expert chinez despre maniera drăcească în care liderii de la Beijing gestionează problema. // Pacienții nu răspândesc virusul înainte de apariția simptomelor, spun experți citați de Gizmodo. Specialiștii citați de NYTimes, însă, susțin că nu e așa. // DW scrie despre efectele economice ale epidemiei. // Teama de virus alimentează rasismul, constată DW și Euronews. // Dezbaterea publică despre virus a născut un întreg vocabular. NPR a strâns termenii cu pricina într-un mic dicționar. // În fine, dacă nu ați citit și vreți să aflați și alte detalii legate de epidemie, le găsiți în deschiderea ediției trecute. Și vă recomand și reportajul NatGeo din Wunhan, Km 0 al epidemiei + o istorie a pandemilor din ultimele două milenii și jumătate. 

TOP // PopSci: Cele mai tari o sută de inovații ale anului trecut.

INFOGRAFICĂ // Scena9: Ce frici și speranțe au puștii din România.

ÎN TRAFIC // Ford a realizat o jachetă emoji pentru a-i ajuta pe bicicliști să comunice cu șoferii.

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie realizat de jurnalistul și sociologul Marius Cosmeanu. Proiect susținut de Combridge, membru Deutsche Telekom Group.