În căutarea călătoriilor extraordinare, de la Jules Verne la Paul Goma
1 May 2020
31 mai – Ziua Mondială Fără Tutun
1 May 2020

Savantgarde #107

NEVER AGAIN // Ieri s-au împlinit azi 75 de ani de când, pe 30 aprilie 1945, top-modelul Lee Miller, înrolată în armata americană, era martoră la eliberarea lagărului de exterminare Dachau și prima care fotografia ororile de acolo. În aceeași zi, ea ajunge la München şi, împreună cu David Sherman, iubitul ei evreu de la Time, caută apartamentul lui Hitler. Îl găsesc. Sunt primii care contemplă bârlogul celui mai vânat om al planetei. Obosită, Lee vrea să se relaxeze şi face o baie în cada personală a Führerului. Bocancii ei plini de noroi îi pune chiar lângă cadă. În preajmă, portretul lui Hitler. Contrastul e izbitor, cu parfum suprarealist. Sherman imortalizează scena iar fotografia devine antologică. Beat this, mein Führer! Povestea celebrei Lee, care a venit să facă fotografii și în România, am scris-o acum ceva ani. O puteți citi AICI.

ZIDURI // ZMEScience: Factorii patogeni influențează arhitectura clădirilor. Coronavirusul nu face excepție.

WILD LIFE // G4Media: De la parcul Libearty în România, cel mai mare refugiu pentru urși bruni, la cel din Arcturos în Grecia, sanctuarele de animale sălbatice din Europa, lipsite de vizitatori, plătesc la rândul lor prețul izolării impuse pentru a opri pandemia de Covid-19.

SAVANTGARDE // Nu uitați că blogul Savantgarde continuă seria Jurnal de pandemie, texte scrise de colaboratori din multe colțuri lumii, și Jurnal din anul coronavirusului, ținut de virusologul Mihnea Boștină.

*

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie, dar nu numai. Un proiect media susținut de Combridge, membru Deutsche Telekom Group.