Dimensiunea științifică a artei: Irina Marinescu – Dansul este un limbaj, tehnologia este o unealtă – ep. 5
15 May 2020
Dimensiunea științifică a artei: Mihai Zgondoiu – Scurt circuit – despre apropiere și îndepărtare, expoziția online care a marcat ziua Europei
18 May 2020

Savantgarde #109

NATURĂ // O știre pentru istorie: primul cuib de dropie (foto) consemnat în România, după decenii în care specia a fost declarată dispărută. Fotografia a fost trimisă de Ioan Matiu jr. , student la Medicină veterinară, celor de la The Nature Corner, după ce descoperit cuibul întâmplător, în timpul unor munci agricole.

SCI-TECH // Este un pas înainte spre viitor, extrem de futurist: implantul de microcip este următoarea provocare a Europei, scrie G4Media. O tehnologie născută pentru a ne ajuta și care ne poate da mici superputeri. Dar oamenii sunt îngrijorați. 

THE CITY // „Orașul va crește în suprafață, după modelul imaginat de Frank Lloyd Wright, Broadacre City, metropola unde fiecare familie locuiește pe o parcelă de un acru (aproximativ 4.000 mp). Spre deosebire de orașul lui Wright, familiile vor sta acasă, iar pe străzi vor circula doar mașinile de transport persoane, mărfuri, livrări și Salvări. Periferia va crește și va îngloba satele-sateliți. Învățînd de acasă, muncind de acasă, orășenii vor migra din apartamentele de bloc spre proprietăți mai ample din periferia extinsă a orașului și mulți vor începe să practice agricultura în timpul salvat de absența mersului la muncă. Vor observa că munca pămîntului oferă, pe lîngă alimente sănătoase, și mari satisfacții, care vin la lot cu un număr important de calorii arse și un bronz de invidiat.” Orașul post-pandemic, un text din DilemaVeche scris de Lorin Niculae, profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“.

PRIVEȘTE CERUL // Într-un interviu StanfordNews, Scott Hubard, fost director NASA și primul șef al misiunii americane pe Marte, atenționează asupra pericolului factorilor patogeni extratereștri și vorbește despre nevoia unei carantine planetare.

*

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie, dar nu numai. Un proiect media susținut de Combridge, membru Deutsche Telekom Group.