Azi la Radio România Cultural: Idei în nocturnă – Diaspora
31 January 2019
2019 anul Leonardo da Vinci
4 February 2019

SAVANTGARDE #52

TEORIE // TheAtlantic: Un antropolog de top susține că proto-oamenii s-au domesticit abia după ce i-au omorât pe masculii incurabil de violenți.

ȚAR DE NOAPTE // Mai multe orașe din lume au început să-și angajeze „primari de noapte”, cineva care să răspundă de oraș după lăsarea serii. Amsterdam are unul, iar primăria Washingtonului a angajat recent un director care să răspundă de viața de noapte a capitalei americane. În 2016, Londra a desemnat-o pe Amy Lamé ca întâiul „Țar de Noapte” al orașului. SmartCitiesWorld a stat de vorbă cu ea despre intrigantul job și rosturile lui într-un oraș smart.

NOUL RĂZBOI RECE SE ÎNCĂLZEȘTE // China și Rusia ar putea lansa oricând atacuri cibernetice care să facă nefuncționale, pentru mai multe zile sau chiar săptămâni, rețelele electrice și spitalele din Statele Unite, scrie în raportul anual US Worldwide Threat Assessment, realizat de serviciile americane. Iar amenințările vor spori.

CLIMĂ ȘI PEDEAPSĂ // Europenii care au colonizat America au omorât atât de mulți oameni încît s-a răcit Pămânul și a dus la o mini-eră glacială, arată un studiu citat de BBC.

PROFIL // Istoria profesorului Grigore Gheba, cel mai cunoscut autor de culegeri de matematică, omul care a scos la tablă o țară întreagă și a fost salvat din groapa comună de doctorița de care s-a îndrăgostit. Povestea 1 și Povestea 2.

Blog: www.savntgarde.ro

Newsletter:
https://mailchi.mp/342867993ddf/savantgarde-52 h