A apărut un nou număr al SAVANTGARDE
26 March 2018
raportuldegarda.ro la Știința în cuvinte potrivite
27 March 2018

Școala în Japonia

Miracolul Japonez nu este o sintagmă legată de misticism, miracolul constă în muncă, educație, consecvență, conservatorism, conștiența că locuiesc pe câteva insule așa că își conservă cu strășnicie pământul, natura, mediul în care trăiesc.
Am aflat de la Violeta Yurita, profesor de matematică la  Universitatea Națională Shimane, din orașul Matsue, cum e să fii profesor în Japonia, după o experiență de învățământ de 5 ani în România și încă 15 în Statele Unite.
Continuăm astăzi povestea școlii din țara soarelui răsare.
Cursurile în Japonia încep la ora 9, dar nu înaintea ritualului de fiecare dimineață, când copiii împreună cu profesorii au o jumătate de oră de reflexie, de introspecție, câteva exerciții de respirație pentru a se pregăti pentru lecțiile propriu-zise. La prânz mănâncă împreună, elevi și profesori, pachețelul luat de acasa sau masa pregătită la cantina școlii. Apoi cu toții fac curățenie, spiritul comunitar este o chestiune care se învață din cea mai fragedă pruncie și nu e doar vorbă în vânt.
Povestea școlii Japoneze, și  pildele ei, de la care oricine ar avea câte ceva de învățat nu se termină aici, continuarea o veți asculta în edițiile următoare ale rubricii Univers Științific.
Interviu cu Violeta Yurita, profesor de matematică la Universitatea Națională Shimane, Matsue.
Realizator Mihaela Ghiță