Doctorul Dolittle se întoarce. Pe ecran, dar și în librării
8 January 2020
Angela Marcovici (Marinescu), câștigătoarea Premiului ”Cartea de poezie a anului 2019”
12 January 2020

Scriitoarea Agatha Christie, 44 de ani de la moarte

Scriitoarea Agatha Christie a rămas celebră în literatura universală, datorită romanelor polițiste, învăluite în mister, pe care le-a creat.

Născută la 15 septembrie 1890, la Torquay, în Anglia, Agatha Mary Clarissa Miller a fost cea mai mică din cei trei copii ai familiei. A primit educație acasă, de la mama ei, care a încurajat-o să scrie, manifestând o înclinație, încă din copilărie, pentru a crea povestiri fantastice și personaje variate. La 16 ani, a plecat la Paris, pentru a studia muzica, potrivit site-ului biography.com.

În 1914, s-a căsătorit cu colonelul Archibald Christie, pilot al Trupelor Regale Aeriene, iar în timpul campaniilor soțului său pe front, în Primul Război Mondial, Agatha a lucrat ca soră medicală. În 1919, a dat naștere fiicei lor, Rosalind Margaret Clarissa.

A publicat primul roman, ”The Mysterious Affair at Styles”, în 1920, prezentându-l cititorilor pe celebrul său personaj, detectivul belgian Hercule Poirot, devenit celebru ca erou al unei lungi serii de romane.

În 1926, Christie a publicat ”The Murder of Roger Ackroyd”, una dintre cele mai de succes opere ale sale. În același an, însă, își pierde mama, iar soțul îi dezvăluie că are o relație cu o altă femeie. Doi ani mai târziu aveau să divorțeze, dar în 1930, Agatha Christie se recăsătorește cu profesorul de arheologie Max Mallowan, alături de care are ocazia să călătorească foarte mult, în diverse expediții științifice, pe care le avea să le prezinte, în 1946, în volumul de memorii ”Come, Tell Me How You Live”.

Tot în 1930, îi apare un nou roman de mare succes, ”Murder at the Vicarage”, care introduce un nou personaj, pe Miss Marple, domnișoară bătrână, cu un ascuțit spirit de observație, devenită detectiv amator, care-și oferă serviciile poliției.

Poirot și Marple au fost cei mai cunoscuți detectivi din opera scriitoarei, prezenți în zeci de romane și povestiri. Poirot a apărut, printre altele, în ”Ackroyd, The Mystery of the Blue Train” (1928) sau ”Death in the Clouds” (1935), iar Miss Marple, în ”The Moving Finger” (1942) și ”A Pocket Full of Rye” (1953). Alte personaje notabile ale autoarei sunt Tuppence și Tommy Beresford, Colonelul Race, Parker Pyne și Ariadne Oliver.

Agatha Christie a scris și câteva romane de dragoste, cum ar fi ”Unfinished Portrait” (1934) și ”A Daughter’s a Daughter” (1952), sub pseudonimul ”Mary Westmacott”, dar cele peste 70 de romane și povestiri polițiste scrise de-a lungul întregii sale cariere, i-au adus titlurile de regină a crimei și regină a misterelor. Christie este, totodată, unul dintre cei mai bine vânduți autori ai tuturor timpurilor.

Pe lângă romane și povestiri, a scris și dramaturgie, cu piese precum ”The Hollow” (1951), ”The Mousetrap” (1952) și ”Verdict” (1958). Mare parte din operele sale au fost ecranizate în filme de succes, printre acestea numărându-se ”Murder on the Orient Express” (1974) și ”Death on the Nile” (1978).

În 1956, Agatha Christie a primit titlul nobiliar de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.

Agatha Christie a apărut pentru ultima oară în public în 1974, la premiera piesei ”Murder on the Orient Express”. A murit la 12 ianuarie 1976.

AGERPRES