Scriitori contemporani la muzeu | Bogdan Ghiu
18 October 2017
Acolade – 100 de ediții
18 October 2017

Scriitorul american George Saunders, câștigătorul premiului Man Booker 2017

foto: REUTERS/Mary Turner

Autorul american George Saunders este câștigătorul din 2017 al Premiul Man Booker, cel mai prestigios premiu literar anglofon, “pentru romanul său profund original” “Lincoln in the Bardo”, informează AFP și DPA.

Saunders, un scriitor texan în vârstă de 58 de ani, cunoscut pentru nuvelele sale și articolele ample din reviste, s-a impus în fața a alți cinci finaliști cu primul său roman în format clasic, în care descrierile a mai multe sute de naratori se împletesc pentru a povesti moartea, la vârsta de 11 ani, a fiului lui Abraham Lincoln, Willie.

“Forma și stilul acestui roman profund original dau naștere unei narațiuni spirituale, inteligente și extrem de emoționante”, a comentat Lola Young, președinta juriului.

Saunders, un autor în general puțin tradus, predă la Syracuse University, din statul american New York.

“Vă mulțumesc pentru această mare onoare la care sper să mă ridic prin restul operei mele, pentru tot restul vieții”, a declarat Saunders în discursul de acceptare. Premiul, în valoare de 50.000 de lire sterline (65.000 de dolari), a fost prezentat în cadrul unei ceremonii la Londra.

Saunders este al doilea autor american care câștigă Man Booker din istoria de 49 de ani a premiului, care a fost deschis scriitorilor internaționali de limbă engleză în 2014.

AGERPRES