Oana Sîrbu: “Îi doresc României să aibă parte de RESPECT din partea locuitorilor ei!”
1 December 2021
Timpul prezent: Tatiana Țîbuleac și Paula Erizanu. Acasă unde se vorbește românește?
1 December 2021

Selly, vlogger și lider al trupei 5GANG: “Ar fi foarte tare dacă cei din generația mea ar încerca să construiască ceva, aici, în țară, pentru părinții și bunicii noștri”  

 

Cu ocazia Zilei Naționale a României, am vorbit cu Selly, pe numele său real, Andrei Șelaru – cunoscut vlogger și lider al formației 5GANG, o adevărată vedetă în rândul celor foarte tineri, în primul rând, datorită canalului său de youtube -, despre patriotism și români de care ar trebui să fim mândri:

 

Selly, ce emoții mai trezește azi Ziua națională?

Cred că are o semnificație importantă, chiar și în era asta în care granițele pe care le-am creat noi nu mai înseamnă atât de mult ca acum o sută de ani. E important să ai un sentiment de identitate națională. Și mai cred că e important ca, de 1 Decembrie, fiecare să-și aducă aminte cumva de ceea ce reprezintă țara lui. Nu doar ce face țara lui pentru el, ci și ce poate el să facă pentru țara lui.

 

Dar patriotismul? Ce înțelegi tu din el? Mai înseamnă azi ceva?

Eu nu sunt un tip nationalist și nu cred că sunt mai cu moț doar pentru că m-am născut pe o bucată de pământ, iar că alții sunt mai puțin cu moț pentru că s-au născut pe o altă bucată de pământ, în altă țară. Cred că toți oamenii suntem absolut la fel. Cu toate astea, cred că avem o țară care a evoluat mult în ultimii 15 ani și că ar trebui să fim mândri de țara noastră.

Pentru cei care rămân în țară și nu au posibilitatea să plece, și mă refer la bunicii și părinții noștri, ar fi foarte tare dacă cei din generația mea ar încerca să construiască ceva, aici, în țară, să considere asta o alternativă la Occident. Pentru că foarte mulți tineri, din păcate, cu un extrem de mult potențial, aleg să plece în Occident. Ar fi bine dacă, la un moment dat, pe parcursul lor profesional, s-ar întoarce și ar încerca să clădească ceva și aici. Pentru că România are un potențial de creștere imens. Zona în care este plasată din punct de vedere geopolitic este foarte bună și suntem foarte stabili față de vecinii noștri din regiune. Chiar dacă nu vedem asta la televizor, România e totuși o țară stabilă politic. Și este stabilă, cât de cât, și din punct de vedere economic. E foarte atractivă pentru investitori, pentru capital străin. Cu un marketing bun și cu oamenii potriviți care să lucreze în pozițiile cheie de atras investiții, cred că ne putem dezvolta foarte frumos.

 

Ce-ti place cel mai mult la România, la români? Ce-ti displace la ei?

Cel mai mult îmi place ospitalitatea oamenilor, mi se pare că românii chiar sunt un popor ospitalier. Omul te primește în casă și pune ce are mai bun pe masă, indiferent că e la sat sau la oraș.

Avem o țară extrem de frumoasă din punct de vedere geografic, cu munte, mare, câmpii, dealuri, deltă, cu un potențial mare pe zona de turism. De asemenea, îmi place că știm să ne distrăm. Nu cred că te simți în multe locuri de pe Glob la fel de bine ca într-un club din România. Genul ăsta de atmosferă știm să îl creăm foarte bine.

Nu-mi place însă când aud oameni care n-au văzut foarte multe țări sau locuri din afară vorbind despre România ca și cum ar fi ultima țară de pe Glob, iar despre celelalte, ca despre cele mai dezvoltate țări. Nu-mi place deloc când aud la români de-ai mei sintagme, precum: “Dom’le, ce țară frumoasă avem, păcat că-i locuită!”. Nu este deloc așa. România are multe avantaje și întotdeauna peste tot pe unde am fost pe Pământul ăsta, și am vizitat și eu destul de mult, tot acasă m-am simțit cel mai bine.

 

Cine-s românii care îți sunt exemplu?

Toți românii care clădesc ceva în țara asta, de la sport la business, cultură, artă. Absolut toți oamenii care au făcut din puținul lor Rai și au știut să dezvolte țara asta. Sunt mulți cei care au clădit business-uri aici, care au dat un exemplu pe tot Globul, care duc numele României mai departe peste tot prin lume, atât în zona sportivă, cât și antreprenorială. Cred că ar trebui scoase mai mult în față genul acesta de modele de succes. Cum ar fi Daniel Dineș (UiPath), de exemplu, care a creat unul dintre liderii mondiali ai inteligenței artificiale, iar compania lui este acolo, în top.

Din păcate, în media de la noi se vorbește mai mult despre persoane care nu merită atâta vizibilitate, decât despre acest om care chiar a făcut ceva incredibil: o companie listată la bursa din New York, care aduce mulți bani în România și care lucrează cu forță de muncă de aici. Astfel de oameni ar trebui scoși în față, oameni care construiesc aici locuri de muncă, business-uri sustenabile, care prin taxele și impozitele pe care le plătesc ajută la dezvoltatea acestei țări, și apoi dați exemplu, pentru ca și alții să facă la fel ca ei.

 

Revenind la Ziua Națională. Ce faci întotdeauna de 1 Decembrie?

Nimic special. Treabă. Nu mă duc pe la parade, nu pun stegulețul la mașină, dar îmi place că fiecare sărbătoare, fie că vorbim de 1 Decembrie, Paște sau Crăciun, e un bun prilej pentru oameni să fie mai relaxați, mai liniștiți, să zâmbească mai mult. Se simte lucrul ăsta pe stradă, în vibe-ul oamenilor pe care îi întâlnesc și asta e foarte cool.

 

Ce-i dorești României, de ziua ei?

Îi doresc să se dezvolte. Și să-și accelereze dezvoltarea!