Vocile memoriei: Un poet cu darul oralității
4 October 2020
Vorba de cultură – Invitat, compozitorul VLAICU GOLCEA
5 October 2020

Sergiu Cioiu 80 – concert aniversar

In aceasta seara in cadrul emisiunii Romanii in lume realizator Magdalena Tara – va propunem sa ascultati la ora 21.45, in direct, un interviu cu Sergiu Cioiu. Recitaluri sustinute de Segiu Cioiu peste hotare au fost organizate si de Institutul Cultural Roman.

Totodata, interviul este si o invitatie in avanpremiera la concertul aniversar Sergiu Cioiu 80 ce va avea loc chiar de ziua lui de nastere, Miercuri 7 Octombrie la Green Hours – Calea Victoriei 120, Bucuresti.

Sergiu Cioiu s-a născut la Bucureşti, pe 7 octombrie 1940. 

În 1946, a fost înscris la şcoala Maison des Francais, deschisă de guvernul francez. În 1948, imediat după instaurarea regimului comunist, şcoala s-a desfiinţat şi a fost transferat la Şcoala Elementară nr.16, ce se afla pe strada unde locuia.

Primii ani ai regimului comunist (1948-1953), au însemnat o perioadă de teroare, când mulţi oameni nevinovaţi au fost băgaţi în puşcărie. Printre aceştia, s-a numărat şi tatăl artistului, Constantin Cioiu, care a fost închis în perioada 1952-1954, la Penitenciarul Piteşti, fără să i se facă proces.   

După patru ani de şcoală primară, devine elevul cunoscutului Colegiu “Sfântul Sava” (pe atunci, Liceul Nicolae Bălcescu) din Bucureşti, pe care îl absolvă în 1957.

S-a hotărât să studieze teatru, fiind pasionat de actorie încă de mic copil. Astfel, imediat după terminarea liceului, s-a pregătit pentru admiterea la Facultatea de Teatru. Pe atunci, se intra foarte greu la acea facultate, deoarece concurenţa era foarte mare şi locurile puţine.

Mai întâi, a făcut nişte cursuri de pregătire în cadrul Facultăţii de Teatru, avându-le ca profesoare pe Dina Cocea şi Sanda Manu. A frecventat şi un curs de iniţiere în actorie la Casa Sindicatelor din Bucureşti, condus de actorul Constantin Dinescu. Apoi, în perioada 1959-1960, a urmat timp de un an, cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, avându-l ca profesor pe Aurel Căileanu.  

În toamna anului 1960, este admis la Facultatea de Teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorului Costache Antoniu, lector Ion Cojar, asistenţi Petrică Vasilescu şi Virgil Popovici. Pe atunci, facultatea îşi avea sediul în clădirea celebrului Teatru “Lucia Sturdza Bulandra”.

Sergiu Cioiu a făcut parte din celebra promoţie’64. Printre artiştii care au făcut parte din această promoţie de aur se numără (în ordine alfabetică):Ion Caramitru, Florina Cercel, Dora Cherteş, Costel Constantin, Nicolae Gherghe, Monica Ghiuţă, Rodica Mandache, Mariana Mihuţ, Ovidiu Iuliu Moldovan, Virgil Ogăşanu, Cătălina Pintilie, Ştefan Radof, Vistrian Roman, Valeria Seciu, Mihai Stan, Ilinca Tomoroveanu, Andrei Zaharia, etc.

În vara anului 1964, termină Facultatea de Teatru. Examenul de licenţă (pe atunci Examenul de stat) îl susţine cu rolul Treplev din “Pescăruşul” de Cehov, în regia lui Beate Fredanov. Spectacolul a avut premiera la studioul Cassandra, pe 27 martie 1964.

Astfel, în perioada 1964-1967, Sergiu Cioiu este angajatul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din Bucureşti.

Alături de Teatrul “Constantin Tănase”, a jucat în foarte multe spectacole atât la sala “Savoy” de pe Calea Victoriei, cât şi la celebra grădină “Boema” (aflată tot pe Calea Victoriei în spatele Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”). Tot împreună cu Teatrul “Constantin Tănase”, a efectuat multe turnee prin ţară, dar şi în strănătate.

În 1964, debutează la Televiziunea Română (TVR), interpretând un poem în care îl întruchipa pe Vasili Tiorkin, tânărul erou al celebrului poet rus Alexandr Tvardovski.

În 1966, a jucat la Teatrul Naţional Radiofonic, în piesele “Întâlnire peste ani” de Lucia Demetrius (alături de Constantin Codrescu, George Măruţă, Eugenia Popovici, Irina Răchiţeanu-Şirianu, Victor Rebengiuc, Septimiu Sever) şi “Quentin Durward” de Walter Scott(rolul principal, alături de Nicolae Brancomir, Ştefan Mihăilescu Brăila, Constantin Codrescu, Corado Negreanu, Aurel Rogalski, Virginica Romanovski, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Rodica Tapalagă). În 1991, “Quentin Durward” va aparea şi pe un disc lansat de Electrecord.

În ianuarie 1968, a jucat la TVR, alături de Anda Caropol, Rodica Mandache, Mariana Mihuţ şi Dan Tufaru în adaptarea pentru televiziune a piesei “O bucăţică de pâine” de cunoscutul textier Eugen Rotaru, în regia lui Radu Miron.

În perioada 29 iulie – 17 august 1965, împreună cu colectivul Teatrului“Constantin Tănase”, Sergiu Cioiu susţine o serie de reprezentaţii, cu spectacolul “Revista Dragostei”, la celebrul Teatru “Olympia” de la Paris (Franţa), în cadrul unui turneu al trupelor de music-hall din lume, intitulat “Olimpiadele Music-Hallului”.Ideea a aparţinut legendarului Bruno Coquatrix, directorul Teatrului “Olympia” din Paris.

În perioada 1964-1966, a apărut frecvent în emisiunile de divertisment ale Televiziunii Române, unde a cântat multe coveruri în limba franceză pentru emisiuni de varietăţi, realizate de Valeriu Lazarov.

În anul 1966, Sergiu Cioiu începe o colaborare de mare succes cu apreciatul compozitor şi textier Alexandru Mandy pe care Sergiu Cioiu l-a descris ca fiind “un meşteşugar unic în peisajul cântecului românesc”

Alexandru Mandy îl remarcase pe Segiu Cioiu în toamna anului 1965, după ce a apărut într-o seară la TVR, interpretând piesa “Je t’attends”,din repertoriul lui Charles Aznavour.Consacrarea definitivă a lui Sergiu Cioiu în faţa publicului românesc, are loc în august 1966, în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia “.

Mircea Nicolau – Sergiu Cioiu – Un actor interpret – Top Românesc