Unul dintre cei mai renumiți coregrafi ai lumii, Ziya Azazi, vine pe scena Teatrelli să vorbească despre dansul său în două spectacole cu format inedit
16 October 2019
Bursierii Fundației Regale Margareta a României prezintă o expoziție de arte vizuale și un recital de muzică clasică în Cluj-Napoca
16 October 2019

SERGIU CIOIU ONE-MAN-SHOW, la SALA RADIO

Sergiu Cioiu va prezenta un recital extraordinar muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: “Pur și simplu” Sergiu Cioiu, înregistrat live cu compoziții proprii pe versuri de mari poeți români (Adrian Păunescu, Marin Sorescu, Romulus Vulpescu, George Ranetti, George Topârceanu, Miron Radu Paraschivescu, Ștefan Radof și Geo Bogza) cu Lyuben Gordievski (pian şi baian), Vlad Crețu (chitara), Adrian Flautistu (contrabas), Dan Incrosnatu (percuţie). Cu ocazia acestui recital va avea loc lansarea CD-ului de către casa de discuri EUROSTAR.

Sergiu Cioiu, om spectacol, cu o lungă experiență de actor-cântăret, stabilit de peste 35 de ani în Canada, revine periodic în țară din aprilie 2016. Artistul participă la emisiuni de televiziune, prezintă recitaluri de succes pe scenele bucureştene, şi al unor teatre din ţară, în care îmbina cântecul cu poezia, reușind o adevărată fuziune cu publicul spectator.

Sergiu Cioiu este un cunoscut interpret de muzică uşoară din anii ’60, ’70, care a lansat mari piese de succes precum “Cântecul vântului”, “Glasul tău”, “Pentru cine?”, “Mersi, Becaud”, “Poarta sărutului”, “Masa tăcerii”, “Coloana fără sfârşit”, “Primul loc de pe pământ”, “Dintr-un milion” sau “Cine a găsit tinereţea mea…”.

Despre Sergiu Cioiu, Nichita Sănescu scria: “Bucuria interpretării lui, ne deschide pleoapa cu o stea…” Sergiu ne dăruiește acest CD, care are o semnificatie aparte în viața artistului. SERGIU CIOIU – PUR ȘI SIMPLU este… altceva, pentru că acest CD un fel de coronat opus înfățișându-l ca un veritabil compozitor! În primul rând pentru valoarea și varietatea muzicilor sale exprimând sentimente, stări și idei. Apoi că reflectă iscusință, prețuire, bun gust în selecția textelor, extrase din pagini aurite ale poeziei românești, uneori chiar cu acordul generos și tandru al autorilor. 17 muzichii izbutite (variate ca stil, tempo, culoare, armonie, oferind multiple nuanțe de interpretare) învelesc în carcasă sonoră poezii adevărate, de mare profunzime; unele sobre, altele sprințare, unele elegiace, altele de-adreptul filozofice și unele chiar umoristice. Remarcabilă strădania lui de restituire a unor valori literare românești, pe nedrept ignorate în uzul public de azi, în epoca tehnologiei 5G. Parcimonios cu idealurile și etaloanele sale artistice, S. Cioiu a transpus pe suport digital compozitiile sale, după numeroase confruntări cu publicul sălilor de concerte. CD-ul cuprinde înregistrari dintr-un concert live (Teatrelli, oct. 2018) realizat alături de 4 excelenți tineri muzicieni, sub bagheta unui maestru al sunetelor, Victor Pamfilov. BRAVO, Sergiu! Pentru Pașaportul de compozitor, cât și pentru interpretarea meșteșugită, ce atestă -încă odata- un artist de excepție în peisajul muzical românesc actual. Ioana Bogdan, realizator tv.

Albumele discografice, apărute intre 2016-2018, editate de Casa de discuri Eurostar, vor putea fi găsite în foaierul teatrului pentru publicul amator.

1. “Vântule şi alte cantece, Sergiu Cioiu cântă Mandy

2. “Pe cine numim …EU (dublu album cu cântece si poezii de Marin Sorescu).

3. “Cine a gasit tineretea mea…”(cântece din repertoriul artistului pe muzica celor mai cunoscuti si valoroşi compozitori din patrimoniul muzicii uşoare româneşti: Florin Bogardo, Ion Cristinoiu, Felicia Donceanu, Mihai Dumbravă, Robert Flavian, Cornel Fugaru, Emanuel Ionescu, Nicolae Kirculescu, Radu Şerban, Vasile Veselovski, H. Malineanu, Temistocle Popa, Laurentiu Profeta, Andrei Proşteanu, Vasile V. Vasilache).

În acestă perioadă a lansat un volum de memorii, intitulat Nu știm aproape nimic – Pusa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu (Editura Ars Longa), alcătuit de autoarea Pușa Roth. Volumul este însoțit de un audiobook – o trecere în revistă a acelei epoci, în care s-au lansat cântece esențiale din repertoriul artistului.

Cronici de la spectacole lui Sergiu Cioiu

Dinu Săraru, Un „Concert Sergiu Cioiu” (Cronica -Teatrelli, -mai ,2017)

Miron Manega, PUR ȘI SIMPLU – SERGIU CIOIU (Cronică –Teatrelli, octombrie 2018)

Miron Manega,despre recitalul Pe cine numim… Eu (Cronică – Teatrelli, mai 2017).

Stire TVR Cluj: despre Sergiu Cioiu, spectacolul din Israel, din septembrie 2018.

Clipuri din recitalurile sale:

INVOIALA– din Pe cine numim… EU(Teatrelli, 2017, versuri Marin Sorescu, muzică Dan Stoian)

Sergiu Cioiu Pur și Simplu–(Teatrelli, 2019):

MASCA (Romulus Vulpescu / Sergiu Cioiu)

Rică(M.R Paraschivescu / Sergiu Cioiu)

TÂMPLARUL PRICEPUT(M.R. Paraschivescu / Sergiu Cioiu )

CEVA (Pe cine numim… EU, Teatrelli, 2017)

Venise vremea (Teatrelli, 2017)

Trec fetele toamna (Teatrelli, 2018)

Teatrul Național Marin Sorescu – Craiova –

RÂSUL, PLÂNSUL, IUBIREA

Nevasta mincinoasă, Terente și Titina, Venise vremea

Spectacol prezentat la TES

în 29 septembrie 2019

Scurta biografie

Sergiu Cioiu

Sergiu Cioiu este absolvent al I.A.T.C. I.L. Caragiale (Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică – Arta Actorului, promoția 1964).

În perioada 1964-1967, este angajat al Teatrului de Revistă ¨Constantin Tănase din București, unde este cotat ca un apreciat interpret de cântec poetic. În august 1965, selecționat de Bruno Coquatrix, este remarcat pe scena Teatrului Olympia din Paris. În cunoscuta revistă Le Figaro, a fost comparat cu Yves Montand (din perioada tinereții) şi cu Marcel Mouloudji.

Din anul 1966, îmbrățișează o carieră de artist independent, performând pe diferite

scene din România, Europa (Franța, URSS, Polonia, Belgia, Olanda) și Israel.

Între 1972 și 1975, este actor al Teatrului de Operetă “Ion Dacian” din București.

În perioada 1975 – 1982, este profesor de actorie pentru învățământul artistic la Școala Populară de Artă din București, la catedrele de actorie și canto. În această perioadă înființează Teatrul de hîrtie, un teatru-studiu bazat pe dramatizări din poezia românească. Spectacolele de poezie și muzică realizate de Cioiu au fost premiate în cadrul unor festivaluri naţionale.

În anul 1982, părăsește țara împreună cu familia și se stabilește mai întîi în Franța,

apoi în Canada, la Ottawa.

În Canada, oferă ateliere de artaactorului la University of Ottawa, colaborează cu Teatrul municipal din Hull (Théâtre de l’Île),continuă o activitate de actor, interpret de cântec și poezie.

Din 2016, revine anual în România, cu recitaluri de poezie și muzică, pe scenele unor teatre din București, Brașov, Caracal, Cluj, Constanţa, Craiova, Iași, Slatina, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea.

Apare la numeroase emisiuni de radio şi televiziune.

Tot din 2016, lansează prin Casa de Discuri Eurostar, trei albume discografice.

De asemenea, în primăvara anului 2016, lansează un volum de memorii, intitulat Nu știm aproape nimic – Pusa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu (Editura Ars Longa). Volumul este însoțit de un audiobook – o trecere în revistă a acelei epoci, în care s-au lansat cântece esențiale din repertoriul artistului.

Pentru mai multe detalii despre biografia sa artistica, puteti accesa adresa web de mai jos: