Bilet de îmbarcare spre… Spania, în Sevilla
20 June 2020
Bilet de îmbarcare spre… Spania, unde vom vizita Valencia
21 June 2020

SEVILLA – CATEDRALA SANTA MARIA DE LA SEDE

Catedrala Santa Maria de la Sede din Sevilla (ce a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1987), este una dintre cele mai mari şi impresionante biserici din lume. A fost construită în secolul  al XV-lea pe locul unei moschei din secolul XII, fiind cea mai mare biserică construită în stil gotic. Formată din cinci galerii spaţioase, Catedrala Santa Maria de la Sede deţine o încăpătoare capelă principală, un spectaculos altar din aur (Retablo Mayor) şi un splendid paravan din fier forjat.

Accesul în catedrală este asigurat de un număr impresionant de uşi, dintre care cea mai cunoscută este Puerta de los Palos, din apropierea Turnului Giralda, fiind decorată cu un basorelief ce surprinde „adoraţia magilor”, realizat de Miguel Florentin anul 1520. Tot el a făcut şi decoraţiunile de pe Puerta de las Campanillas, ce îl înfăţişează pe Cristos în momentul intrării sale în Ierusalim. Poarta principala a Catedralei Santa Maria de la Sede este însă Puerta de la Asuncion, ce se găseşte pe Avenida de la Constitution. Aceasta a fost construită în anul 1833 şi este decorată cu statui ale unor sfinţi şi cu un basorelief care se află deasupra uşii ce reprezintă Adormirea Maicii Domnului.

* * *

Cutremurul din luna iulie a anului 1401 a dus printre altele şi la distrugerea vechii moschei din Sevilla, ridicată de mauri în secolul XII. Drept pentru care, s-a decis de a se construi peste ruinele acesteia, o mare catedrală. Astfel, construcţia noului edificiu religios a început în 1402, după un proiect al lui Alonso Martinez, ce a fost finalizat în 1517. Însă detaliile din interior s-au încheiat cu adevărat abia în secolul al XX–lea.

* * *

Interiorul Catedralei Santa Maria de la Sede este cu adevărat minunat, cu numeroase capele, un cor extraordinar, arcade şi vitralii remarcabile. Printre capelele ce trebuie văzute se numără Capela Regală, Capela Sfântului Petru şi Capela Sfântului Antoniu. Acestea au nişte picturi superbe ce datează din secolul al XVI-lea. Ceea ce nu trebuie însă să rataţi este superbul altar sculptat şi Muzeul catedralei, unde sunt expuse o serie de picturi foarte valoroase şi un chivot mare de argint.

Cât despre cea mai spectaculoasă parte a interiorului catedralei, aceasta este cu siguranţă Retablo Mayor, altarul din aur al bisericii, din capela principală. O adevărată capodoperă proiectată de maestrul flamand Pierre Dancart şi finalizată în anul 1564 cu ajutorul a mai multor artişti. Despre Retablo Mayor, se afirmă că ar fi cel mai mare altar din lume, format din 36 de părţi sculptate în relief, care prezintă scene din vechiul testament şi din viaţa sfinţilor.

* * *

În Catedrala Santa Maria de la Sede se găsesc rămăşiţele pământeşti ale regelui Ferdinand al III-lea de Castilla (ce a fost canonizat sub numele de Ferdinand cel Sfânt) şi ale lui Cristofor Columb. Trupul acestuia din urmă a fost adus aici din Havana la sfârşitul anilor 1890. Sarcofagul lui Columb este susţinut de patru statui mari, ce reprezintă regatul de Aragon, Castilia, Leon şi Navara.

* * *

Turnul Catedralei Santa Maria de la Sede (denumit Giralda), este cea mai vestită clădire a oraşului Sevilla. Ridicat pe vremea stăpânirii maure, el a servit iniţial drept minaret al moscheii principale şi a fost, pentru mai multe secole, cea mai înaltă construcţie din Spania (98 de metri). După recucerirea oraşului de către creştini, aceştia au dărâmat lăcaşul de cult musulman, însă au păstrat Turnul Giralda, care din 1987 se află (alături de catedrală) inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Simbolurile creştine au fost adăugate ulterior, iar înfăţişarea sa din zilele noastre se datorează unei recondiţionări prin care a trecut în anul 1568, când i-a fost adăugat şi frumoasa clopotniţă în stil renascentist.