Teatrul Național Radiofonic – online. Ascultă AICI: Vulpile de Lillian Hellman
13 September 2018
Începe DokStation Music Documentary Film Festival. Care sunt filmele selectate în program?
13 September 2018

Sezonul festivalier de toamnă reconfirmă poziția Radio România în topul producătorilor de teatru radiofonic din lume

Teatrul Național Radiofonic participă la competiția internațională Prix Italia 2018 cu două producții selectate în secțiunea Radio Drama: Spovedania după Dostoievski și Vele, scenariu original de Ilinca Stihi, ambele în regia artistică a Ilincăi Stihi.

The Memory of the Future/Amintirea viitorului e motto-ul ediției aniversare a prestigiosului festival Prix Italia, concurs internațional de producții de radio, televiziune și internet, ajuns anul acesta la a 70-a ediție. Festivalul se desfășoară la Capri în perioada 25-29 septembrie 2018 și cuprinde trei secțiuni – radio, televiziune și internet – cu subsecțiuni dedicate muzicii, ficțiunii, documentarului, artelor performative, știrilor și divertismentului. În secțiunea Radio Drama au fost selectate 29 de producții de teatru radiofonic din 19 țări, printre care cele două producții românești ale Teatrului Național Radiofonic, Spovedania și Vele, ambele semnate de Ilinca Stihi.

Reprezentative pentru stilistica regizorală a Ilincăi Stihi, cele două producții, Spovedania și Vele, oferă o imagine panoramică a originalității creative a regizoarei care translează în prezent temele literaturii clasice – de la confruntarea cu conștiința individuală la asumarea responsabilității în istorie-, iar în scenariul original dezvoltă o distopie a umanității în derivă. Ambele producții propun o interpretare artistică a modului în care istoria modelează viitorul și răspund motto-ului festivalului, Memory of the Future. Spovedania ridică problema vinii în istorie, a confruntării cu conștiința vinovăției pentru crimele comise de regimurile totalitare și de refuzul asumării lor. Din punct de vedere tehnic Vele marchează o premieră ca prima producție 3D Immersive ambisonic sound experience la Teatrul Național Radiofonic, o soluție de a scufunda ascultătorul în dimensiunea sonoră a lumii subacvatice în care e claustrată umanitatea viitorului.

Spovedania, scenariu radiofonic de Doina Papp după romanul Demonii de Feodor Mihailovici Dostoievski, pornește de la ultimul capitol din romanul Demonii, intitulat La Tihon. Refuzat inițial publicării, capitolul descrie vizita lui Stavroghin la călugărul Tihon pentru a se spovedi. Personajul caută mântuirea mărturisindu-se, dar retrăiește obsesiv un act de pedofilie, încheiat tragic cu sinuciderea copilei pe care a ademenit-o. „Scriitura radiofonică adoptă tehnica colajului, în acord cu nevoile transpunerii în limbaj auditiv, lansând întrebări şi îndemnând, fără îndoială, la meditaţie, la confruntarea cu ideile dostoievskiene despre credinţă, moarte, esenţa (ambiguitatea) fiinţei umane. Acest nucleu dramatic răscolitor este încadrat de poezia lui Charles Bukowski, dedicată lui Dostoievski, adăugată de regizoare care face un racord spectaculos la contemporaneitate, aducând lumea spectacolului aproape de noi, publicul de secol XXI” spune Domnica Țundrea, realizatoarea spectacolului. Coperțile sonore ale spectacolului radiofonic funcționează ca un tunel al timpului prin care rememorăm cronologic revoluțiile din istoria Rusiei din vremea lui Dostoievski până în prezent, ce ne trimit la victimele regimurilor politice și la chestiunea conștiinței vinovăției în istorie.

Vele se înscrie în seria producțiilor de autor pe care Ilinca Stihi le croiește în jurul unei idei/unei teze. Pretextul narativ se dezvoltă pe multiple paliere ce compun la final caleidoscopul sonor din care ascultătorul își creează propria poveste la tema sugerată. Celebra expediție Kon-Tiki, pe care antropologul Thor Hyerdahal o întreprinde în 1947 cu o plută din Peru până în Polinezia, devine în scenariul original Vele pretextul unui excurs sonor într-un univers ficțional distopic, dintr-un viitor al omenirii în extincție. Claustrați într-un oraș subacvatic, visul e singurul spațiu de libertate al oamenilor dominați de o societate a controlului absolut. Insula Paștelui, descoperită de Thor Hyerdahal, e convertită din simbol al degradării culturale prin contactul cu colonizatorii care au decimat populația indigenă în liman al libertății. În scenariul nostru insula e locul visat al salvării ultimului cuplu, replica perechii biblice, întemeietoarea omenirii. Dincolo de faptele concrete ale călătoriei în Insula Paștelui, scenariul are trei planuri temporale și un caracter narativ fragmentar ce permite întâlnirea unor personaje simbolice din epoci și contexte diferite, pe care le unește crezul în valorile perene ale umanității.

Spovedania, scenariu radiofonic de Doina Papp după romanul Demonii de Feodor Mihailovici Dostoievski.

Regia artistică: Ilinca Stihi.

În distribuţie: Zoltan Octavian Butuc, Marian Râlea, Ana Ioana Macaria, Isabela Neamţu, Magda Catone, Manuela Ciucur, Andrei Ciopec, Ana Maria Ţoghină.

Muzica originală şi sound design: Tom Brânduş.

Asistenţa tehnică înregistrări teren: Bogdan Dumitrescu şi Marius Ţoghină. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Redactor şi producător: Domnica Ţundrea. Producție 2018.

Vele scenariu orginal și regia artistică: Ilinca Stihi

În distribuție: Zoltan Octavian Butuc, Andrei Hutuleac, Ana Ioana Macaria, Ilona Brezoianu, Ioana Calotă, Liviu Pintileasa, Emilian Oprea, Alina Petrică, Ana Maria Bărci, Andrei Ciopec, Robert Marshall, Daniela Marcu, Voicu Hotel, Xuebin Burican, Laurentiu Iftene, Iuliana Draghici

Regia de studio: Milica Creiniceanu. Inginer de sunet și regia muzicală: Vlad Ioachimescu, Redactor:Oana Cristea Grigorescu.Producție 2018.

Oana Cristea Grigorescu