MASHHAD
15 January 2017
Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe
15 January 2017

SHĪRĀZ

Shīrāz are o istorie de cel puţin 4.000 de ani, iar săpăturile arheologice din zonă au scos la iveală tăbliţe ce datează din perioada Elamului antic (aproximativ 2.000 îen.), pe care a fost înscris numele oraşului. Şi, cu toate că este amplasat în partea aridă a Iranului, este o aşezare în care se află un număr mare de parcuri şi fântâni. Mai mult chiar, grădinile sale cu trandafiri au făcut înconjurul întregii lumi.

Punând accentul tot mai mult pe turism, în ultima perioadă autorităţile locale au făcut eforturi considerabile în a restaura în mod special obiectivele culturale de mare importanţă pentru Iran, iar efortul le-a fost încununat de succes. Astfel că Shīrāz, a ajuns în topul celor mai atrăgătoare destinaţii de vacanţă din ţară.

* * *

Cei ce ajung în Shīrāz, trebuie să ştie că din secolul X locul este unul dintre principalele aşezări religioase sufite, dar şi un important centru comercial şi cultural. Aici se produce unul dintre cele mai apreciate soiuri de vin la nivel mondial, oraşul fiind totodată şi un important centru al producţiei de covoare, îndeletnicire cu care se ocupau nomazii locali încă de acum câteva secole. Cele mai preţuite sunt produsele micului trib gabbeh, care ţese covoare de lână, vopsite în culori naturale fără coloranţi.

* * *

În Shīrāz, turistul poate vizita pe lângă moschei şi medrese, mormintele lui Hafez şi Sa’di (doi importanţi poeţi şi filosofi persani, ce s-au impus prin opera lor în literatura universală) sau se pot plimba prin Cetatea Arg-e Karim Khan, care datează din secolul XVIII. Prevăzută cu patru turnuri circulare, aceasta dispune printre altele de o grădină paradisiatică plină de flori. Karim Khan din Dinastia Zand, a fost ctitorul aşezării şi cel care a mutat capitala la Shīrāz.

Nu ezitaţi de asemenea, să vă plimbaţi în voie pe străzile oraşului, ori să-i cutreieraţi bazarul, de unde pot fi achiziţionate la preţuri modice, suveniruri de vacanţă.

* * *

Dintre toate obiectivele din Shīrāz, cu siguranţă fără cuvinte, vă va lăsa Moscheea Nosir ol-Molk (denumită şi Moscheea roz, în care îndată ce pătrunzi ai impresia că păşeşti într-un caleidoscop datorită vitraliilor prin care pătrunde soarele, jocurile de lumină şi culorile oferite fiind greu de descris). La fel de impresionante sunt şi Altarul lui Ali Ibn-e Hamzeh şi Moschee Shah Cheragh. În interiorul acestora din urmă, îmbinarea oglinzilor creează imaginea unei străluciri de la care nu îţi poţi lua ochii. Demonstrând astfel lumii că în ceea ce priveşte lucrul cu oglinzile, iranienii pot atinge perfecţiunea.