Teatrul Stela Popescu anunţă Concurs de proiecte de teatru muzical şi musical
24 September 2020
TEATRUL EXCELSIOR începe stagiunea cu producții în premieră!
24 September 2020

ShortsUP prezintă: Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890 – 2000)

În perioada 1 – 11 octombrie, la MaRe – Muzeul de Artă Recentă, ShortsUP prezintă “Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890-2000)“, un prim pas pentru recuperarea și cercetarea istoriei scurtmetrajului românesc. În cadrul unei instalații artistice ce se folosește de tehnologia de Realitate Augmentată, publicul va putea interacționa cu secvențe din 15 scurtmetraje, printre care filme științifice, de ficțiune, documentare și animații, în încercarea de a ilustra parcursul scurtmetrajului românesc din primul deceniu al cinematografiei și până în prezent. 

Proiectul, curatoriat de selecționerul de scurtmetraje Alexandra Safriuc împreună cu istoricul de film Gabriela Filippi, a pornit de la dorința și nevoia de a identifica particularitățile istoriei scurtmetrajului românesc și este un prim pas dintr-un demers mai amplu de a investiga patrimoniul de film scurt păstrat în Arhiva Națională de Film și de a propune contexte noi de prezentare a acestuia către publicul larg.

Istoria scurtmetrajului a fost neglijată, căci scurtmetrajul nu a fost tratat ca un gen de sine stătător. Suntem foarte bucuroși că prin acest proiect am reușit să facem un foarte mic pas pentru înțelegerea istoriei scurtmetrajului românesc. Filmele nu sunt alese pe criterii de reprezentativitate, ci am încercat, mai curând, să scoatem la lumină producții de sine stătătoare valoroase, aparținând fiecărui deceniu al cinematografiei, care să fi supraviețuit anilor și să prezinte în continuare interes pentru publicul contemporan”, declară Alexandra Safriuc, curator scurtmetraje ShortsUP.

Vernisaj, la MaRe – Muzeul de Artă Recentă, 1 octombrie, de la ora 19.00

Vernisajul instalației va avea loc la MaRe – Muzeul de Artă Recentă, pe 1 octombrie, de la ora 19.00 și va putea fi vizitată până pe 11 octombrie, iar intrarea este liberă. O aplicație mobilă realizată special pentru această instalație de către echipa Augmented Space Agency va permite publicului să interacționeze cu secvențe de arhivă din istoria scurtmetrajului românesc.

Proiectul a contribuit și la dezvoltarea arhivei naționale, digitizând scurtmetrajele În familia Ressel (1916), Orașul nu doarme niciodată (1949) și  La Mere (1953).

În familia Ressel (1916) este una dintre cele mai timpurii, dacă nu chiar cea mai veche înregistrare încă existentă a unui home movie pe teritoriul României. Înregistrarea a fost realizată în familia unui comerciant de mașini înstărit, Ludovic Ressel, care în 1914 a înființat o companie cinematografică, „Filmul Național Român”, care a produs reportaje de actualități.

Orașul nu doarme niciodată (1949, regia Jean Mihail, produs de Oficiul Național Cinematografic)este un portret al orașului București pe timp de noapte –  munca de la Uzina “23 august”, telefonistele din tura de noapte, un spectacol de operă, munca unui cercetător, activitatea nocturnă din tipografie sau imagini dintr-o maternitate sunt câteva dintre imaginile inedite pe care le veți descoperi. Scurtmetrajul este un film documentar conceput în stilul „simfoniilor orașelor” inițiate în anii 1920 – „poeme” cinematografice despre o zi obișnuită din viața unui oraș.

La Mere (1953, regia Manole Marcus, Iulian Mihu), debutul tandemului de realizatori Iulian Mihu – Manole Marcus, reper al lansării „primului val” regizoral românesc, este inspirat din nuvela omonimă de Cehov. Filmul spune povestea unui cuplu de îndrăgostiți – tinerii logodnici Aniuța (Popovici) și Andriușa (Nicolae Praida) care ajunge în livada de mere a boierului. Prinși că au furat din bunurile boierului Trifon Semionovici, acesta, alături de cruntul său servitor, Carp îi supune unor pedepse și torturi psihologice care culminează cu un final neașteptat pentru cei doi îndrăgostiți. Conceput ca lucrare de diplomă, filmul este preluat și finalizat în condiții profesioniste, trei ani mai târziu,  de Studioul cinematografic „București”.

Scurtmetrajele vor deveni disponibile pe www.shortsup.ro, în perioada 1 – 30 octombrie.

Parteneri media: Scena9, Observator Cultural

Parteneri: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, CNC – Centrul Național al Cinematografiei, ANF – Arhiva Națională de Film, FAV – Fundația Arte Vizuale

Proiectul ”Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc” este un proiect al asociației ORICUM, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

ShortsUP este proiectul cinematografic al asociației ORICUM care în 11 ani a generat numeroase programe de dezvoltare a publicului, de sustinere a cinematografiei scurte si de creare a numeroase contexte de colaborare intre artisti si comunitati creative. Incepand cu 2019, unul dintre obiectivele asociatiei ORICUM prin programul ShortsUP este acela de a integra noile tehnologii in experienta festivalurilor organizate si de a folosi potentialul acestora in testarea unor noi metode de curatoriere a continutului din festival. Sub umbrela ShortsUP s-au organizat peste 50 de evenimente in jurul selectiilor tematice de scurtmetraj, aducand filmul in relatie directa cu arte conexe precum: muzica, teatru, arta multimedia