Rezultatul experimentării și al speculației
21 January 2022
Cu barca pe insula Kirrin
4 February 2022

Sinceritate și emoții la Siobhan Parkinson

”Miracolele Mirandei” a scriitoarei Siobhan Parkinson a fost tradusă din engleză de Maria Rizoiu și a apărut la Editura Corint Books, în colecția Corint Junior în 2019. Editura o recomandă copiilor de peste 9 ani.

Personajul principal este o fetiță de vârstă școlară care descoperă ce îi place să facă la școală, la ce anume este bună, învață cum să interacționeze cu cei din jurul ei și încearcă să modifice cursul vieții.
Miranda are trăiri puternice și un simț al observației acut. Acțiunea cărții se petrece în parte la școală, în parte acasă. Și aflăm destul de repede, care este diferența pentru Miranda, între școală și casă: ”Acasă, poți să te cerți cât vrei. La noi în familie se spune că discuți și nimeni nu se supără, câtă vreme nu te plângi pur și simpluși chiar ai ceva de zis. Deobicei să știți că am lucruri de zis.”
Interesant mi se pare felul în care este prezentată școala, așa cum apare ea din narațiunea scriitoarei irlandeze; sunt de remarcat asemănările, dar și diferențele dintre școala irlandeză și cea românească. Cartea, deși de ficțiune menține niște legături indubitabile cu realitatea, iar nota educativă, deși subtilă se face simțită.
Miranda este în creștere și este firesc să descopere atunci lumea, totodată descoperindu-se și pe ea însăși; acum, Miranda aude pentru prima oară cuvinte pe care încearcă să le înțeleagă; inocența ei este reconfortantă. Iată un exemplu elocvent: ”Bunica m-a întrebat ce fel de bazaconii mai scriu acum. Nu știu ce sunt alea bazaconii, dar le faci dacă fumezi. Majoritatea bolilor se pot face din pricina fumatului, de fapt.”
Miranda relaționează cu părinții, cu profesorii, cu colegii de la școală; dincolo de oamenii cu care vorbește sau interacționează, Miranda, ca mulți alți copii are o imaginație bogată și de aici și titlul cărții. Căci, Miranda are o surioară bolnavă și se gândește că vreo invenție de-a ei și la un moment dat chiar un miracol ar rezolva situația Gemmei. Miranda, fetița care desenează, scrie compuneri și căreia îi place proiectul de la școală: ”Cuvântul zilei” se confruntă cu starea sufletească a celor din imediata ei apropiere, cu boala surorii și chiar cu ideea de moarte. Într-o anume situație care părea fără ieșire, Miranda are o criză de isterie, bate din picior, sparge o ceașcă, plânge și e deprimată.
Cartea ”Miracolele Mirandei” de Siobhan Parkinson prezintă într-o poveste frumos construită, prin ochii protagonistei, viața așa cum este ea, cu frumusețe și durere.

 

Realizatoare Roxana Păsculescu