Harta României de la 1920, redată prin concertul Alley of Winds la „Cartografii sonore”
9 November 2018
Arhitectura modernistă românească în expoziţia internaţională – Arhitectura Independenţei în Europa Centrală, la Cracovia
10 November 2018

SOTTOBOSCO – Trilogie expoziţională

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca şi în colaborare cu Galleria Richter Fine Art (Roma) și cu Sector 1 Gallery (București) organizează, în perioada 15 noiembrie 2018 – 10 ianuarie 2019, trilogia expoziţională cu titlul generic Sottobosco în cadrul căreia vor expune trei artişti reprezentativi pentru arta contemporană europeană şi mondială – Ioan Sbârciu – Enzo Cucchi şi Markus Lüpertz alături de mai tineri artişti, reprezentanţi ai Şcolii de pictură de la Cluj şi ai Școlii de artă italiene.  Evenimentul este realizat cu ocazia celebrării vârstei de 70 de ani a pictorului și profesorului Ioan Sbârciu.

Vernisajul va avea loc joi, 15 noiembrie 2018, ora 18, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, Piaţa Unirii nr. 30).

Discurs inaugural:

Curator: Antonello Tolve

Academician, Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop

Prof. univ. dr. Aurel Codoban

Prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovacs

Artiști: Ioan Sbârciu, Enzo Cucchi, Markus Lüpertz

 

Sottobosco, o trilogie expozițională, îngrijită de Antonello Tolve, s-a născut în urma întâlnirii dintre două personalități explozive Enzo Cucchi și Ioan Sbârciu, care, alături de invitatul special Markus Lüpertz, propun o confruntare constructivă între generații diferite și, în același timp, o împletire a unor atmosfere creative, unite de același fir roșu, de aceeași idee asupra picturii înțelese sub forma unei cercetări, a unei performanțe, realizată de o mână rațională care trasează prin umbra ruptă de lumină sentimentele umanității.

 

Evenimentul constă, de fapt, din trei manifestări expoziţionale care extind şi mai mult sferele picturalităţii oferind publicului, dincolo de întâlnirea cu trei mari personalităţi artistice, şi descoperirea tinerei generaţii de artişti de la Şcoala de pictură de la Cluj, respectiv de la Școala de artă italiană.

 

Freamătul pădurii și al vântului

 

Itinerariul debutează cu un dialog între doi maeștri ai aceleiași generații, Enzo Cucchi și Ioan Sbârciu, exponenți ai unei picturi complete, care conturează, cu această ocazie, întâlnirea dintre un micro și un macro univers silvestru, unde se instaurează legături între semne, care par să vină în fugă de după colț pentru a se amesteca cu sunetul sumbru al viziunii (Cucchi) și între ample întinderi cromatice, uneori de un verde sticlă, alteori de un verde pal ca vântul glumeț al dimineții, ce adie printre copaci (Sbârciu). Acestora li se alătură şi Markus Lüpertz, pictor ce aparţine unei generaţii controversate care a dat naştere unui nou curent în arta anilor ’80: neo-expresionismul, autor al unei opere diverse care propune atât un imaginar estetic pictural şi sculptural ca dimensiuni ale artei vizuale, cât şi unul poetic drept artă a cuvântului.

 

Pe fundalul roșiatic al cerului

 

Cea de-a doua expoziție din cadrul proiectului este reprezentată de o generație de artiști născuți între anii ’70 și ’80 – Georgeta-Olimpia Bera, Kudor Duka István, Cristian Lăpușan, Anca Bodea Mureșan și Andrea Salvino – determinând un moment de analiză lucidă a figurilor în creația artistică, al căror modus operandi atinge realitatea cu o atitudine reflexivă, aplecată asupra intimității, memoriei și timpului în pictură. Este vorba de un pentagon al cărui caracter vocal se poziționează pe fundalul discret al adâncului pădurii pentru a evidenția liniștea deturnată de peste zi, umbrele care rătăcesc prin negura serii, aerul proaspăt al cotidianității, tragismul și teroarea din spatele istoriei.

 

În răcoarea clară a dimineții

 

Polifonică, rafinată și densă, deschisă noilor generații din mediul artistic italian și din Școala de la Cluj, cea de-a treia expoziție, descoperită de-a lungul acestui parcurs lingvistic, este un proiect legat mai degrabă de generațiile de artiști născuți la finele anilor ’80 și în prima jumătate a anilor ’90. Trecerea înspre noile generații ale Școlii de la Cluj și ale Școlii de artă italiene – Veronica Bisesti, Gagyi Botond, Dario Carratta, Giovanni De Cataldo, Luca Grechi, Mihai Guleș, Andrei Ispas, Tincuța Marin, Alexandra Mureșan, Oana Năstăsache, Emma Păvăloaia, Jacopo Pinelli, Lucian Popăilă, Marcel Rusu, Andrei Sclifos – reprezintă, în această călătorie, o meditație inevitabilă, nu neapărat asupra prezentului, cât, mai degrabă, asupra procesului de  reîntinerire a lumii creative, care își croiește drum pe teritoriul artei pentru a căpăta glas, pentru a desena forme adâncite în materie, pentru a deveni trait d’union între trecut și ceea ce nu mai poate fi numit trecut.

 

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 10 ianuarie 2019, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.