Draga Olteanu-Matei – artista cu un har inegalabil – a murit
18 November 2020
Antschel – Premiera românească a documentarului-eveniment despre viaţa lui Paul Celan
18 November 2020

„Ȋnsemnările unui nebun”, o îmbinare subtilă între real și imaginar, la FNT 30 / FNT Altfel

Spectacolul-recital „Ȋnsemnările unui nebun”, în regia lui Felix Alexa, care îi aduce pe aceeași scenă pe actorul Marius Manole și compozitorul şi interpretul Alexandru Bălănescu, a fost inclus în selecţia celei de-a 30-a ediţii a FNT. Spectacolul, o producție de succes a Centrului Cultural al Municipiului București, va fi disponibil pentru vizionare în perioada 25 noiembrie, de la ora 21.30 – 27 noiembrie, până la ora 21.30, pe www.fnt.ro.

Ediţia aniversară din acest an a festivalului se numeşte FNT 30 / FNT Altfel şi prezintă online, în perioada 22-29 noiembrie 2020, o scurtă istorie FNT din ultimele decenii. Cele 43 de spectacole de teatru, unde avem o premieră şi două spectacole invitate, pot fi vizionate pe platforma www.fnt.ro  și on-air. 

Ca în fiecare an, Radio România Cultural continuă seria FNT ON-AIR, iar pe www.radioromaniacultural.ro, veți putea asculta spectacole care reprezintă  alternativa radiofonică a unor montări de excepție, prezentate în cadrul festivalului, în perioada 22-29 noiembrie 2020

„Actuala ediție a FNT oglindește involuntar încă o replică din Hamlet: c-un ochi râzând, cu celălalt în lacrimi”; o mască râde, alta plânge… Acest străvechi principiu dual de reprezentare a teatrului nu mai e acum doar o formă de coexistență a comicului și tragicului, ci a speranței și neliniștii, a seninului și a înnegurărilor de tot felul. Neliniștea și neuitarea sunt polaritățile ce definesc festivalul anul acesta” declară selecționerii celei de-a 30-a ediții FNT, Ludmila Patlanjonglu, Maria Zărnescu și Călin Ciobotari.

Montarea din 2013 a celebrei piese de Gogol „Ȋnsemnările unui nebun” poate fi vizionată online în cadrul secţiunii „Arta ACTORULUI mare” a Festivalului Naţional de Teatru 2020. Spectacolul „Ȋnsemnările unui nebun” reuneşte un cvartet artistic de excepţie: actorul Marius Manole, compozitorul şi interpretul Alexandru Bălănescu, scenografa Diana Ruxandra Ion şi regizorul Felix Alexa. Catalogat de critici drept „un moment de vârf al stagiunii”, spectacolul „Ȋnsemnările unui nebun” îşi propune să ofere spectatorilor „o simfonie fantastică şi emoţionantă, cu acorduri de umor negru, o îmbinare subtilă între text şi muzică, între real şi imaginar”, mărturiseşte regizorul Felix Alexa. Într-un spectacol unic, care invită publicul să treacă de la empatie la amuzament, de la compasiune la revoltă, Marius Manole oscilează cu măiestrie între nebunia exaltată şi frustrarea cotidiană a personajului principal, iar compozitorul Alexandru Bălănescu interpretează la vioară alter ego‑ul personajului gogolian. 

Programul complet al evenimentului este disponibil pe site-ul www.fnt.ro Accesul la toate spectacolele și evenimentele din cadrul Festivalului Național de Teatru 2020 este gratuit. Programul complet și informații pe www.fnt.ro și www.arcub.ro.