Horia Andreescu la Iaşi cu integrala Brahms-Schumann
12 November 2018
Baletul „Don Quijote”, pe scena Operei Naționale București
13 November 2018

Spectacolul pentru copii Hänsel şi Gretel, pe scena Operei Naționale București

Opera Națională București prezintă duminică, 18 noiembrie, ora 11:00 spectacolul pentru copii „Hänsel şi Gretel” de Engelbert Humperdinck. Regia poartă semnătura Andei Tăbăcaru Hogea, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, coregrafia de către Simona Șomăcescu. Maestru cor de copii Smaranda Morgovan, asistent de regie Irina Furdui. La pupitrul dirijoral se va afla maestru Vlad Conta.

Anda Tăbăcaru Hogea despre spectacolul de pe scena Operei Naționale București: „Oricât de pasionante ar fi jocurile pe calculator, citirea unei poveşti sau fascinaţia în faţa unei cărţi de colorat dezvoltă în mintea şi sufletul copilului emoţii şi imagini de neînlocuit. Din bucuria jocului, din desen, din creioane şi hârtii, copiii pot crea poveşti, precum, de pildă, cea a lui Hänsel şi a lui Gretel. Dintr-o hârtie se poate imagina o casă, un creion colorat poate fi o acadea, din mai multe creioane se poate imagina o pădure, un tort mult prea dulce poate deveni „casa vrăjitoarei”. Niciun joc pe calculator nu va înlocui puterea de imaginaţie a copilului. Trebuie să preţuim şi să păstrăm această calitate a micilor noştri spectatori.”

Inspirată de povestea cu același nume a fraţilor Grimm, opera „Hänsel şi Gretel” a fost scrisă de Humperdinck între 1891 și 1892, la îndemnul surorii sale, Adelheid Wette, care dorea să prezinte un spectacol de Crăciun copiilor din familie. Astfel, modestul proiect muzical, al cărui libret a fost scris chiar de Wette, a fost dezvoltat de Humperdinck, care l-a transformat într-o operă pentru copii în două acte. Acesta a prezentat lucrarea compozitorului Richard Strauss, care i-a recunoscut imediat calităţile. Strauss a fost, de altfel, cel care a dirijat spectacolul premierei din 1893, de la Weimar, iar la un an de la premieră aproape că nu exista teatru de operă din Germania care să nu o fi pus în scenă. La scurt timp, a fost tradusă și în engleză și prezentată la Londra, iar apoi la New York, unde a avut premiera în 1895.

„Hänsel şi Gretel” a devenit astfel, în timp, cap de afiș în aproape toate repertoriile de operă pentru copii, fiind asociat cel mai adesea cu sărbătoarea Crăciunului, moment pentru care a fost de altfel compus.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10:00 – 13:00 și 14:00 – 19:00).

Sponsor oficial: Enel România

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas

Parteneri: Artmark, Agapitos Cofetărie, enRose, Sansha

Partener de tradiție: RFI România

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Romantic FM, Gold FM,  Radio Seven, Observator Cultural, Agerpres, Business Review, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei