Bilet de îmbarcare spre… Baia Mare în satul Dăneşti şi apoi către Statele Unite ale Americii, la Chicago
18 March 2017
Bilet de îmbarcare spre… Baia Mare în satul Dăneşti iar apoi către Statele Unite ale Americii, la Las Vegas
19 March 2017

STATELE UNITE ALE AMERICII – CHICAGO

Chicago, situat în Statul Illinois, ocupă cel de-al doilea loc în economia Statelor Unite ale Americii. Renumit pentru jazz şi cluburile de blues, oraşul îi încântă pe vizitatorii săi şi prin arhitectura de excepţie. De asemenea, dacă aţi ajuns în Chicago trebuie să treceţi şi diferitele sale cartiere etnice, cum ar fi Chinatown, Little Italy sau Hyde Park. Fiecare zonă dispune de magazine specifice, de unde pot fi cumpărate suveniruri pentru toate gusturile.

În plus, cei ce s-au decis să îşi petreacă vacanţa în Chicago, trebuie să ştie că în luna iunie aici se organizează aşa numitul „Taste of Chicago”, cel mai mare picnic în aer liber.

Chicago este şi un nod important al Statelor Unite ale Americii privind capacitatea de transbordare a mărfurilor. Acest fapt a făcut ca în oraş să-şi găsească adăpostul numeroşi gangsteri, în special în perioada anilor 1920 – 1923, când pe teritoriul american a fost interzisă comercializarea băuturilor alcoolice, cel mai cunoscut şef al contrabandei al contrabandei din Chicago fiind Al Capone.

* * *

De jur împrejurul oraşului Chicago, se întind vaste terenuri cultivate cu cereale, iar în panorama aşezării se disting mari silozuri şi mori de cereale.

În peisajul acestei metropole aflate pe malul lacului Michigan (de câteva milioane de locuitori), turistul va mai găsi şi numeroşi zgârie nori. Aceştia au apărut la sfârşitul secolului XIX şi reprezintă opera unei grupări de arhitecţi, cunoscută sub numele de „Şcoala de la Chicago”. Dintre creaţiile lor amintim Sears Tower (sau Willis Tower), inaugurat în 1973 (despre care se spune că ar fi cea mai înaltă clădire din Statele Unite ale Americii).

* * *

Crown Hall (o construcţie proiectată de arhitectul modernist de origine germană Ludwig Mies van der Rohe, considerată una dintre cele mai importante reprezentări ale arhitecturii mişcării moderniste), Biserica St. Adalbert (de rit romano-catolic, modelată după Bazilica Sf. Pavel din Roma), clădirea Carbide & Carbon (realizată în stilul Art Deco, cu exteriorul acoperit cu granit negru şi turnul vopsit în verde închis), Water Tower (Turnul de apă, ce aduce cu un castel medieval) sau Catedrala Ortodoxă Rusă, sunt doar câteva dintre atracţiile turistice pe care Chicago le oferă vizitatorilor săi. Catedrala Ortodoxă Rusă, ce a fost finanţată parţial de o donaţie oferită de către ţarul Nicolae al II lea, păstrează multe caracteristici ale arhitecturii provinciale ruse, cum ar fi de exemplu un dom octogonal şi un turn-clopotniţă frontal.

* * *

Amatorilor de divertisment care se decid să aleagă Chicago ca loc de petrecere a timpului liber, le recomandăm Planetariul, Grădina Zoologică (cu o mare varietate de animale), Esplanada (situată de-a lungul malului de nord al râului Chicago, ce constă dintr-o pasarelă care conţine o serie de pietre şi cascade), Acvariul (cu numeroase specii de peşti şi mamifere marine, inclusiv delfini) sau Chicago Theatre (un punct de reper al oraşului, construit în stil baroc francez), unde s-au întâlnit nume mari din lumea divertismentului (Dolly Parton, Aretha Franklin, Prince, Diana Ross ori Robie Williams). Toţi care îi trec pragul rămân încântaţi: holul este asemănător Capelei regale de la Versailles iar scara a fost concepută după cea a Operei din Paris. În ceea ce priveşte manopera şi materialele de construcţii, se poate spune că nu a fost cruţat nici un ban, după cum o demonstrează mobilierul, draperiile, decoraţiunile interioare şi candelabrele.

* * *

În apropiere de Chicago Theatre există o varietate de restaurante unde se poate servi masa (încercaţi migdalele prăjite şi limonada cu scorţişoară) sau vă puteţi odihni savurând o cafea, înainte de a continua turul oraşului.

Parcurile, ar fi şi ele o altă cale de relaxare. La fel se poate spune şi despre serele de la Garfield Park (una dintre cele mai mari grădini botanice din Statele Unite ale Americii, unde veţi putea experimenta flora luxuriantă şi temperaturi tropicale) sau Lincoln Park.

* * *

Muzeele din Chicago nu sunt nici ele deloc de neglijat. Se găsesc într-un număr destul de mare şi garantează vizitatorilor o petrecere a timpului într-un mod cât mai plăcut. Dintre ele amintim: Muzeul Vitraliilor (cu o expoziţie permanentă, ce include o largă tematică), Muzeul de Istorie Naturală (aici puteţi vedea printre altele şi câteva schelete de dinozauri), Institutul de Artă (faimos pentru picturile sale impresioniste şi post-impresioniste) sau Muzeul de Chirurgie (aflat sub patronajul Colegiului Internaţional al Chirurgilor, cu exponate ce privesc domeniul medical).

De asemenea în Chicago mai găsiţi Muzeul Hologramelor (unde de la magazinul cu suveniruri vă puteţi achiziţiona o hologramă drept amintire) şi Muzeul de Ştiinţă şi Industrie (cu multe exponate interactive). Aici vizitatorii pot admira o replică a unei mine de cărbune, un submarin german capturat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi un model de cale ferată.

Muzeul Monetăriei, aflat în incinta Băncii Centrale din Chicago, cu siguranţă nu trebuie să-l rataţi, mai ales că intrarea este gratuită.