Dimensiunea științifică a artei : Lucian Muntean – La început a fost pictura, apoi fotografia. Povestea colorizării fotografiilor făcute de Samoilă Mârza cu prilejul Marii Uniri, la 1 decembrie 1918. Ep. 3
13 January 2021
Dimensiunea științifică a artei: Lucian Muntean –  Povestea drapelului arborat la 1 decembrie 1918, cu prilejul Marii Uniri. Ep. 4
14 January 2021

Știința 360:  15 ani de la inaugurarea bazei de cercetări antarctice Law-Racoviță 

Larsemann Hills, cu stația Law-Racoviță în centru  Sursa foto - Florica Topârceanu

La 13 ianuarie 2006, prin strădaniile exploratorului român Teodor Negoiță, se inaugura prima bază de cercetări și explorări antarctice a României în Antarctica. Este vorba despre baza de cercetări și explorări polare Law-Racoviță, pe care Australia o punea la dispoziția României, conform  Acordului de Cooperare dintre România și Australia în Antarctica, prin care țara noastră putea folosi, în comun cu Australia, această bază de cercetări antarctice.
Staţia Law-Racoviţă (apoi Law-Racoviță- Negoiță), este prima stație românească de cercetare și explorare din Antarctica, numită așa după după exploratorul român Emil Racoviță, cel australian,  Philip Law (care, în 1958, ajungea primul în zona Larsemann Hills din Antarctica, acolo unde este localizată stația) și, din 2011, Negoiță, după moartea exploratorului român Teodor Negoiță.
Larsemann Hills East Antarctica
Sursa Australian Antarctic Magazine, 26, 2014

În 1997, exploratorul român Teodor Negoiță, președinte al Fundației Antarctice Române,  iniția o serie de acțiuni al căror scop era deschiderea unei baze permanente de cercetări antarctice.

Sursa – http://www.rador.ro/2016/01/13/documentar-10-ani-de-la-inaugurarea-statiei-de-cercetare-law-racovita-negoita-din-antarctica/1-44/

În anul 2005, România semnează Acordul de cooperare cu Australia în Antarctica la baza Law – Racoviță iar la 13 ianuarie 2006, aici ajunge expediția românescă formată din trei membri: Teodor Negoiță, Elena Bocanciu și Florica Topârceanu, dr. in biologie, Institutul de Virusologie “Ştefan S. Nicolau” al Academiei Române, Punct Național de Contact  la Tratatului asupra Antarcticii, Secretar al Biroului Executiv al Comisiei Naţionale pentru Cercetări Antarctice (CNCA) a Academiei Române, invitată la emisiunea Știința 360 de astăzi.

Dr. Florica Topârceanu la Stația Law-Racoviță din Larsemann Hills, Antarctica de Est

”Stația s-a numit Law-Racoviță și a funcționat cu doi Operatori Naționali Antarctici, ai Australiei și României, timp de 10 ani (2005-2015) în baza unui Memorandum de Înțelegere privind utilizarea în comun a Bazei Law din Dealurile Larsemann, Golful Prydz, Antarctica de Est (Memorandum of Understanding corcerning the joint use of Law Base at Larsemann Hills, Prydz Bay, East Antarctica). Acest acord de cooperare bilaterală a fost încheiat între Divizia Antarctică Australiană, reprezentată prin Director Tony Press, și Fundația Antarctică Română, reprezentată prin Președinte Teodor Gh. Negoiță.

Potrivit acordului, Baza Law a rămas în continuare proprietatea Australiei, dar cu folosirea ei în comun de către Australia și România sub numele Law-Racoviță, timp de 10 ani în scopul efectuării de cercetări științifice în zona Larsemann Hills.

Acest acord pentru operarea binațională a unei stații naționale în Antarctica, obținut prin eforturile Dr. Ing. Teodor Gh. Negoiță, este unic în istoria Tratatului asupra Antarcticii. La vremea respectivă exista o altă stație operată binațional, aflată însă în proprietate binațională (Stația Concordia, Franța-Italia).

Afirmația care apare pe internet că stația a fost donată României este incorectă din punct de vedere juridic.

Stația este sezonieră în sensul că funcționează anual în cursul sezonului de vară antarctică. Ea nu este o stație permanentă în sensul ca nu este utilizată în tot timpul anului, ci doar vara, deci nu și iarna”, explică dr. Florica Topârceanu.