Dimensiunea științifică a artei: Aurelie Delater – Colaborarea între artiști și cercetători este încurajată la nivel european prin programul S+T+ARTS ep. 1
26 April 2021
Pastila antistres – Depresia
27 April 2021

Știința 360 – 26 aprilie 2021 – Ce sunt adenovirusurile și cum acționează vaccinurile pe bază de adenovirus 

https://doc.ro/sanatate/adenovirusurile-ce-sunt-si-cum-poate-fi-prevenita-infectarea

Dintre vaccinurile împotriva COVID-19, două sunt produse folosind, ca vector, adenovirusurile: de cimpanzeu, cel  Oxford/Astra Zeneca și adenovirus uman, cel produs de compania Johnson&Johnson.

La administrarea ambelor vaccinuri, și in Uniunea Europeană dar și în Statele Unite au fost raportate, ca reacții adverse, tromboze extrem de rare, ceea ce a dus la oprirea temporară (în SUA) sau chiar suspendarea (în unele țări ale Uniunii Europene) a imunizării cu acest tip de vaccin.

Ce sunt adenovirusurile, cum acționează vaccinurile produse cu adenovirusuri și ce ar putea, teoretic, determina aceste cazuri foarte rare dar grave de tromboze?
Explică  Simona Ruță, prof.univ.dr în virusologie, Prorector cu Cercetare Științifică, UMF ”Carol Davila” din București și coordonatoarea Departamentului  ”Viroze virale emergente” al Institutului de Virusologie “Șt. S. Nicolau” al Academiei Române