#raportuldegarda – Știința 360, 26 mai 2020
26 May 2020
Dimensiunea științifică a artei: Horea Avram – ep. 3 Aseptic – prima expoziție pentru care a fost ”construită” o galerie virtuală
27 May 2020

Știința 360 – 27 mai 2020

Sursa - https://www.linkedin.com/pulse/uia-baia-mare-ecosistem-inteligent-de-regenerare-spire-dorin-miclaus

 

Municipiul Baia Mare este primul oraș european care demarează procedurile de decontaminare pentru solurile poluate cu metale grele, cupru si plumb, în cazul de față, folosind plante (soluții de fitoremediere adaptivă).

Interviu cu Dorin Miclăuș, Departamentul Strategii Urbane din cadrul Primăriei Baia Mare, coordonatorul proiectului.  

Asta se va intampla în cadrul proiectului SPIRE (https://www.linkedin.com/…/uia-baia-mare-ecosistem-intelige…) „Ecosistem Regenerativ Inteligent Post-Industrial”, un proiect coordonat de Municipiul Baia Mare, într-un parteneriat din care mai fac parte URBASOFIA, INDECO SOFT, ARIES Transilvania, Zona Metropolitană Baia Mare, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca și Clusterul Green Energy din Covasna.

”În următorii 3 ani, (…) aproximativ 8 hectare” (dintr-o suprafață totală de 650 de hectare) ”vor deveni „laboratoare vii” (Living Labs)” pe care se vor planta specii de vegetatie care absorb metalele grele din sol, realizând astfel decontaminarea.

Aceste laboratoare vor fi ”co-proiectate împreună cu comunitatea, prin ateliere de proiectare și experimentare ce vor avea loc într-un nou Hub de inovare în Piața Milenium.

Proiectul va implica în mod direct cetățenii activi și va stimula antreprenoriatul local sustenabil, prin iLEU: un sistem virtual de recompense și plăți destinat încurajării comportamentelor orientate spre dezvoltare durabilă în oraș și susținerii implicării cetățenilor în proiect și, mai departe, pentru diverse beneficii și discount-uri la nivel local.

În final, în baza rezultatelor concrete ale proiectului, vom dezvolta împreună un Masterplan pe termen lung pentru Zona Metropolitană Baia Mare, care să vizeze recuperarea și regenerarea celor aproximativ 650 de hectare de terenuri poluate, reutilizarea acestora, dezvoltarea bio- economiei și implementarea în viitor a districtelor pozitive din punct de vedere energetic (PED).” (https://www.linkedin.com/…/uia-baia-mare-ecosistem-intelige…)