Știința 360 – Mintea noastră cea de toate zilele are nevoie de (un) ALIAT – fără perdea si prejudecăți despre sănătatea mintală a românilor. Un proiect Radio România Cultural – ALIAT pentru Sănătate Mintală (ALIAT sm) 
24 November 2022
ȘTIINȚA 360 – Digital Smile Design sau Cum să obții un zâmbet perfect?
24 November 2022

Știința 360 – Săptămâna Internațională a Testării – 21-28 noiembrie a.c.,(https://www.coalitionplus.org/international-testing-week/)

Foto: https://www.coalitionplus.org/international-testing-week/

 

Cu această ocazie, în România, ARAS, Asociația Română ANTI-SIDA, împreună cu alte 60 de organizații din domeniul SIDA și al hepatitelor virale, din 43 de țări, organizează evenimente dedicate publicului larg, se  arată într-un comunicat al ARAS.

În cadrul acestui eveniment anual de mobilizare internațională, inițiat de Coaliția PLUS în 2020, ARAS își va intensifica eforturile de informare, sensibilizare, testare și consiliere (pentru HIV și hepatită C),  dar și de advocacy pentru acces la servicii medicale și sociale. 

https://arasnet.ro/

(…) ARAS contribuie la rezolvarea problemelor cauzate de criza sanitară Covid-19 în ceea ce privește testarea și accesul la servicii și subliniază, încă o dată, importanța recunoașterii rolului indispensabil jucat de organizațiile comunitare în asigurarea sănătății cetățenilor. 

 

ARAS atrage atenția asupra faptului că această a treia ediție a Săptămânii Internaționale a Testării se desfășoară într-un context alarmant, de scădere a numărului de teste, dar de creștere a numărului de cazuri noi de infecție cu HIV în multe regiuni ale lumii, provocate de diminuarea finanțărilor publice și de lipsa de recunoaștere a actorilor comunitari. În plus, războiul din Ucraina și alte crize umanitare de actualitate au scăzut și mai mult interesul factorilor de decizie pentru sănătate și servicii conexe.

Amintim încă o dată că testarea este o etapă esențială în lupta împotriva infecției cu HIV și că testarea comunitară este cea mai eficientă soluție pentru stoparea epidemiei.

 

În condițiile în care, în România, serviciile medicale și sociale suferă de lipsa cronică de finanțare, cerem factorilor de decizie naționali și internaționali:

  • să pună prevenirea și testarea în centrul priorităților sanitare, pentru a scădea rapid numărul noilor infectări
  • să recunoască rolul educatorilor între egali în oferta de servicii de îngrijire, prevenire și testare, pentru a crește calitatea vieții persoanelor afectate
  • să integreze persoanele vulnerabile (în special tinerii, femeile, bărbații care fac sex cu bărbați, lucrătoarele sexual, persoanele transgender) în crearea și implementarea activităților naționale din domeniu, oferindu-le resursele necesare
  • să intensifice testarea pentru HIV și hepatite virale, pentru a acoperi întârzirea din ultimii 2 ani
  • să promoveze și să generalizeze accesul la autotestare, prin stabilirea unor prețuri accesibile pentru autoteste atât pentru publicul larg, cât și pentru persoanele vulnerabile
  • să promoveze și să susțină prevenirea combinată
  • să asigure și să propună profilaxia pre-expunere (PrEP) persoanelor care nu sunt infectate cu HIV și să îi îndrume pe cei care trăiesc cu HIV către servicii de îngrijire complexe și constante
  • să stimuleze inovația în prevenire, testare și tratament și să stimuleze capitalizarea bunelor practici din cele 3 domenii.

 

În 2021, în cadrul Săptămânii Internaționale a Testării, 39.202 persoane din întreaga lume au beneficiat de 42.083 teste (HIV, hepatită B, hepatită C, sifilis, diverse tipuri de cancer produse de virusul papiloma uman), în 37 de țări. 

ARAS a asigurat anul trecut accesul la testare HIV pentru 650 persoane din România, prin trimiterea gratuită de teste rapide la domiciliu.

În perioada 21-24 noiembrie 2022, vă puteți testa gratuit și anonim, pentru HIV și Hepatită C, în centrele ARAS:

Checkpoint ARAS București 0751 01 05 39, Checkpoint ARAS Cluj 0751 11 10 17, Checkpoint ARAS Iași 0751 12 07 08, Centrul de Sănătate ARAS – 0740.303.744 (https://arasnet.ro/sit-testare-centre/)

sau puteți comanda gratuit unul din cele 800 de kituri de testare gratuită (HIV și Hepatită C) pe care ARAS le oferă în cadrul campaniei.

Invitat, la Știința 360, Lucian Hanu, coordonator Checkpoint ARAS București (https://www.checkpointaras.ro/ro/despre-noi/checkpoint-aras/).