Cerctătorii în slujba protecției consumatorilor
28 March 2017
Gheața arctică a ajuns la cea mai mică suprafață din timpul iernii, din ultimii 38 de ani de observații satelitare
29 March 2017

Știință – Artă – Societate

”Știință – Artă – Societate” s-a intitulat conferința susținută ieri în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române de dr. Marius Stan, dr. în chimie, cercetător principal la Argonne National Laboratory și Senior Fellow la Universitățile din Chicago și Northwestern, Statele Unite. 

Dar Marius Stan ”este preocupat deopotrivă de literatură”, se arată în comunicatul Biroului de presă al Academiei Române ”și – situație mai puțin obișnuită pentru o carieră academică – de actorie. A publicat volume de povestiri și poezii, scrise în limba română, și a jucat în serialul american de televiziune „Breaking Bad“, laureat cu 4 premii Emmy.

„Oamenii de știință și artistul sunt creatori conduși, în egală măsură, de curiozitate. Folosind metode diferite, ei generează și comunică cunoștințe și emoții“, declară dr. Marius Stan.”

Autorul a discutat despre interacțiunea dintre știință și artă, folosind rezultate experimentale, teoretice și computaționale din fizică, chimie și știința materialelor, despre rolul jucat de tehnica de calcul în creștere complexității metodelor științifice și artistice, despre analiza și prognozei impactului științei, artei și tehnicii de calcul asupra societății.

 

 

Grupul său de lucru utilizează inteligența artificială, mașina de învățare și simulări multi-scară pe calculator, cu scopul de a înțelege și anticipa proprietățile fizice ale sistemelor complexe.

 

Activitatea sa de cercetare s-a concretizat, de-a lungul anilor, într-o serie de cărți și articole publicate în reviste științifice, precum și în cele peste o sută de prelegeri susținute în calitate de invitat la conferințe internaționale.”, se mai arată în comunicatul de presă al Biroului de Presă al Academiei Române.