Diaspora. Dincolo de granițe – Invitat, în această seară, Costică Brădățan, profesor dr. de studii umaniste și filosofie
2 February 2017
DOCUMENTAR: Prozatorul James Joyce, 135 de ani de la naștere
2 February 2017

Știința în cuvinte potrivite: interviu cu Dragoș Cârneci, dr. în psihologie și specialist în neuroștiințe

O carte – ”Creierul de Homo Sapiens – Ghid de utilizare”, autori Dragos Cârneci și Iuliana Alexa – și multe întrebări: ”Ştiaţi că atunci cȃnd generӑm idei noi, creative, ne folosim de aceeaşi reţea din creier prin care ne aducem aminte episoade de viaţӑ sau ȋncercӑm sӑ prezicem viitorul? ” . Știați că ”(…) Dragostea este o adicţie iar (…) dragostea şi suferinţa sunt cele două feţe ale aceleiaşi monede?. Ȋn carte veţi afla de ce. (…) Sunteţi un om fericit? Se pare că nivelul de fericire al fiecăruia se setează până pe la 21 de ani în funcție de modul în care se construiește creierul.” Știați că ” În creier există o rețea de neuroni care este răspunzătoare de felul în care ne vedem pe noi înșine și ne evaluăm viaţa. (…) Știaţi că inteligenţa e transmisă la copil mai ales de către cromozomul X? Dacă copilul este băiat el are obligatoriu cromozomul Y de la tată, iar cel X de la mamă. Dacă este fată ea va moşteni un X de la mamă şi un altul de la tată. Deci băieţii moştenesc inteligenţa pe linia mamei in timp ce fetele, au şanse egale să o ia de la mamă sau de la tată. Ce e mai interesant  e că atunci cȃnd un băiat moşteneşte inteligenţa, e posibil ca el să aibă inteligenţa bunicii şi nu a mamei” – o parte dintre inrebările si subiectele abordate în carte precum si explicarea fenomenelor.
Astăzi, la ora 14.00, în cadrul emisiunii Știința în cuvinte potrivite, interviu cu Dragoș Cârneci, dr. în psihologie și specialist în neuroștiințe. A realizat primele studii de neuromarketing din România și primele exerciții pentru antrenat creierul. Este conferențiar la Universitatea Spiru Haret din România , membru fondator al Asociației de Științe Cognitive din România, membru al Societății Naționale de Neuroștiințe (SNN), afiliat de Federația Europeană de Neuroștiințe și la Organizatia Internațională pentru Cercetarea Creierului.