FOND România la Conferinței la nivel înalt „Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă”, București, 16 aprilie a.c.
18 April 2019
SAVANTGARDE #63
19 April 2019

Știința în cuvinte potrivite vă invită săptămâna aceasta la CAMPUS!

Știința în cuvinte potrivite se transmite astăzi, 19 aprilie a.c., din Laboratorul pentru Analiză, Control și Depoluarea Solurilor (http://campus.pub.ro/website/soil-contamination-analysis-control-and-remediationdin cadrul Centrului de Cercetare CAMPUS, Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative (http://campus.pub.ro/ ) din Politehnica bucureșteană.  

Vom vorbi despre managementul siturilor contaminate bazat pe planificarea utilizării terenului şi evaluarea riscului (model “Sursă-Cale-Receptor“), metode și tehnologii avansate de remediere a siturilor contaminate (metode termice, biologice și electrochimice), calitatea aerului (particule în suspensie), metode de evaluare a riscurilor pentru sănătatea populației asociate instalațiilor de producere a energiei din combustibili fosili (poluarea chimică o amenințare pentru sănătatea umană pe termen lung), problematica gestiunii deșeurilor la nivel național (Planul Național de Gestionare a Deșeurilor), optimizarea proceselor de conversie în energie prin propunerea de soluții alternative folosind piroliza, gazeificarea și digestia anaerobă cu producerea de biogaz.

Invitați – Diana Mariana Cocârță, conferențiar, coordonator al laboratorului, specializat în evaluare riscuri pentru sănătatea umană asociate activităților industriale, Constantin Stan, șef lucrări, specializat în sisteme integrate de gestiune a deșeurilor, Constantin Streche, cercetător, specializat în tehnici de remediere a solurilor poluate.

Vom fi în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural dar și video, pe pagina de facebook a Radio România Cultural. 

Realizatori și moderatori    Corina Negrea și Dan Manolache

Ehipa tehnică Bogdan         Dumitrescu și Dragoș Iancu

Link-uri către proiecte de cercetare implementate sau în curs de implementare ale laboratorului

IENAS: http://cceei.energ.pub.ro/ienas/index.html

RECOLAND: http://recoland.ro/

REMOVED: http://ecobihor.ro/proiect-removed/PROVED: http://www.proved.ro/

Știința în cuvinte potrivite se transmite astăzi, 18 aprilie a.c., din laboratorul Multimedia al CAMPUS, Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative din Politehnica bucureșteană.

Vom vorbi despre  reconstrucție 3D scenă (sistem de videoconferințe virtual, cabine de probă virtuale), recunoaștere de fețe și persoane (sisteme de autentificare automată, sisteme de control-acces automate), recunoaștere de obiecte (sisteme autonome, sisteme de securitate),  detecția percepției umane (sisteme de recomandare de conținut, ilustrare pagini web),  recunoașterea automată a acțiunilor (sisteme de analiză a comportamentului, sisteme de indexare a informației),   detecția automată a scenelor violente (sisteme de siguranță publică).

“Laboratorul Multimedia din cadrul Centrului de Cercetare CAMPUS (http://campus.pub.ro/) dezvoltă algoritmi avansați pentru aplicații multimedia, de la sisteme de înțelegere automată a conținutului multimedia pentru substituirea operatorului uman în diverse sisteme decizionale și sisteme de căutare a informației după conținut, la sisteme de învățare automată pentru diverse domenii de aplicație, precum securitate și supraveghere video, medicină, interacție om-mașină, etc.” (http://campus.pub.ro/website/multimedia).

Invitați – Bogdan Ionescu, manager CAMPUS, profesor, coordonator al laboratorului, Mihai Gabriel Constantin, doctorand, specializat în tehnici de analiza a perceptiei informației multimedia, Liviu Daniel Ștefan, doctorand, specializarea – tehnici de învățare supervizata cu aplicații în sisteme de supraveghere video, Mihai Dogariu, doctorand, tehnici de învățare nesupervizată cu aplicații în sisteme de supraveghere video și Șeila Abdulamit, doctorandă, specializată în tehnici de învățare automată cu aplicații în sisteme de citit automat pe buze.

Vom fi în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural dar și video, pe pagina de facebook a Radio România Cultural, între 13.20 și 14.30.

Realizatori și moderatori Corina Negrea și Dan Manolache.

Echipa tehnică Bogdan Dumitrescu și Dragoș Iancu

miercuri, 17 aprilie 2019

Știința în cuvinte potrivite merge astăzi în Laboratorul de  Roboți și Sisteme Autonome 

“Laboratorul de Roboți și Sisteme Autonome din cadrul Centrului de Cercetare CAMPUS (http://campus.pub.ro/) este implicat în extinderea capabilităților oferite de diverse platforme robotice prin integrarea unor soluții software și hardware care să faciliteze interacțiunea om – mașină, respectiv mașină – mediu.

În afara interesului manifestat pentru implementarea unor algoritmi performanți de învățare automată ce pot fi integrați în platformele robotice existente (roboți umanoizi, braț robotic, platforme robotice mobile, vehicule aeriene fără pilot), scopul final al soluțiilor dezvoltate este acela de a crea platforme ce vin în sprijinul persoanei (http://campus.pub.ro/website/robots-autonomous-and-adaptive-systems).

Invitați – Anamaria Radoi, dr.ing., sef de lucrari, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si tehnologia Informatiei, UPB, Lisa-Marie Saru si Catalin Ristea, ambii studenti anul IV la aceeasi facultate a Politehnicii Bucuresti. 

Vom discuta despre terapia pentru copiii cu autism folosind roboți umanoizi, module adaptabile de urmărire în timp real pe platforme robotice cu  resurse limitate, recunoașterea emoțiilor, a gesturilor și urmărirea obiectelor din imagini captate de drone.

În direct, pe toate frecvențele Radio România Cultural și video pe pagina de afcebook a Radio România Cultural,. de la 13.20 la 14.30

Realizatori și moderatori Corina Negrea și Dan Manolache

Echipa tehnică Bogdan Dumitrescu, Dragoș Iancu, 

marti, 16 aprilie 2019

Și astăzi, Știinta in cuvinte potrivite se transmite în direct de la CAMPUS, Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative  (http://campus.pub.ro/), un centru de referință al Universității Politehnica din București.

In direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si video pe pagina de facebook a Radio Romania Culrural.

Astăzi vom fi în Laboratorul de Biomateriale pentru pentru organe artificiale.

“Laboratorul de Biomateriale din cadrul Centrului de Cercetare CAMPUS  (http://campus.pub.ro/) realizează tehnici noi de fabricație a biomaterialelor inteligente și suprafețelor biomedicale”, cu aplicații în medicina regenerativă, nanomedicină, inginerie tisulară și medicina personalizată ale noilor materiale nano-structurate biomimetice pe care le realizează.

”Laboratorul produce o nouă generație de tehnologii, de la biofabricare de arhitecturi inspirate de natură și organe artificiale, la diagnosticări timpurii ale diferitelor tipuri de afecțiuni, imagistică complexă neinvazivă, nedistructivă și exploatarea bioresurselor ca sursă de biomateriale funcționale (http://campus.pub.ro/website/fluide-nanostructures-and-soft-nanomaterials).

Vom vorbi despre  bioimprimarea 3D, ca tehnică avansată de obținere a țesuturilor inteligente, despre ingineria proteinelor – de la mit la realitate dar și despre  tehnici avansate de caracterizare a nanobiomaterialelor.

Laboratorul ”mare” din care face parte Laboratorul de Biomateriale este Laboratorul de Nanostructuri Fluidice și Nanomateriale Soft (Moi) , o combinație a două laboratoare, defapt: cel de metode avansate pentru polimeri și procesarea nanomaterialelor și Laboratorul de sisteme inteligente pentru eliberări controlate, ambele făcând parte din proiectul INOVABIOMED.

Invitați – Profesor doctor  inginer Horia Iovu, director al centrului de cercetari APMG – Grupul de materiale polimerice avansate,  Advanced polymer materials group, Profesor doctor inginer Izabela Cristina Stancu, Șef lucrări doctor inginer Adriana Lungu și Șef lucrări doctor inginer Diana Dragușin.

              Realizatori și moderator Corina Negrea și Dan Manolache.  

              Echipa tehnica Bogdan Dumitrescu, Dragos Iancu, Lucian Rănaciu, Harald Teodorescu.

luni – 15 aprilie 2019

CAMPUS, Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative  (http://campus.pub.ro/), centrul de cercetări avansate, multi- și inter-disciplinare de referință al Universității Politehnica din București. 


Vom fi in direct astazi din Laboratorul de Tehnologia Vorbirii, (http://campus.pub.ro/), care dezvoltă algoritmi avansați de transcriere a vorbirii, identificarea vorbitorului, aplicații de interacțiune inteligentă bazată pe voce, clasificarea emoțiilor din vorbire și chiar a nevoilor nou-născuților în funcție plânsul acestora (http://campus.pub.ro/website/human-computer-dialogue-systems-and-speech-and-audio-forensics).


Invitatii nostri sunt astazi Prof. Corneliu Burileanu – coordonator laborator “Speech and Dialogue”, Conf. Horia Cucu – coordonator proiecte transcrierea vorbirii in text, identificarea vorbitorului, clasificarea plânsetelor nou-născuților, restaurarea diacriticelor; Cercetator Dr. Alexandru Caranica – transcrierea vorbirii in text si aplicatii de comanda si control bazate pe vorbire, Asistent Cercetator Drd. Şerban Mihalache, cu expertiza in clasificarea emoțiilor din vorbire si Drd. Ileana Tuduce, clasificarea plânsetelor nou-născuților.


Vom fi in direct intre 13.20 si 14.30, pe toate frecventele Radio Romania Cultural si video online pe pagina de facebook a Radio Romania Cultural, realizatori Corina Negrea si Dan Manolache.

CAMPUS este un concept unic, atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și din punct de vedere al funcționalității acestuia. Centrul este integrat într-o clădire inteligentă,  “verde”, care se folosește de surse neconvenționale de producere și recuperare a energiei, toate fiind integrate cu un sistem de management automat al resurselor. Clădirea însăși este un laborator de cercetare și experimentare și reprezintă un reper arhitectonic pentru București.

CAMPUS reunește nu mai puțin de 43 de laboratoare de cercetare-dezvoltare, echipate la standarde internaționale. Laboratoarele sunt interconectate pentru a forma un flux de cercetare inter-disciplinară, pornind de la studiul materialeloringinerie electrică și electronică, ajungând la sisteme energetice și mecanicetelecomunicații și tehnologia informației. Acestea realizează cercetări de frontieră pentru a rezolva o gamă largă de probleme ale societății, de la sinteza de biomateriale pentru organe artificiale, sisteme de agricultură inteligentă ce permit creșterea automată și sustenabilă a plantelor în interior, sisteme de depoluare a solurilor contaminate, la sisteme de inteligență artificială pentru aplicații medicale, precum terapia copiilor ce suferă de autism, până la sisteme de combatere a terorismului. Pe lângă activitățile de cercetare, CAMPUS este de asemenea un centru educațional și de e-learning.

http://www.campus.pub.ro
https://www.linkedin.com/company/upbcampus
https://facebook.com/upbcampus

Sursa foto Arhiva personala Corina Negrea