AUDIO Premiera spectacolului Homo Zeus
30 March 2019
CE SPECTACOLE DE TEATRU VEDEM ÎN LUNA APRILIE, LA ARCUB
1 April 2019

Storymania! Muzeul Antipa, actorii-păpușari și programele educative


Ediția din 31 martie 2019, ora 18:00, a emisiunii Storymania a pornit de la un spectacol cu Dodi și Roni care a avut loc la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, și de la o exclamare legitimă, la care sunt sensibili copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 9 ani: Uite cine se bucură de primăvară!

Dincolo de ursulețul polar și de prietenul lui, șoricelul alb – am descoperit un program educativ coerent, foarte atrăgător pentru cei mici. Cercetarea îi revine Andreei Drăghici, biolog care este de altfel și gazda copiilor. Cele două păpuși ”curioase” și extrem de ”comunicative” sunt coordonate de actorii-păpușari, Ana Crăciun Lambru și Ana Cucută.

Cum sunt atrași copiii deopotrivă în lumea teatrului, ca și în universul naturii -ține de proiectul educațional care se desfășoară la Antipa de circa 6 ani.

O dată pe săptămână, într-o sâmbătă, în sala de conferințe sunt invitați copiii însoțiți de părinți.  

Fiecare întâlnire presupune documentarea științifică, transformarea ei pe înțelesul micilor exploratori, stabilirea replicilor și simplificarea informațiilor, alegerea filmulețelor de prezentare a animalelor selectate să fie protagonistele zilei, și aducerea în scenă a celor doi magicieni: Dodi și Roni.

Cine s-a bucurat de primăvară? Barza albă și cea neagră, apoi fluturele negru și nu în ultimul rând, popândăul.

Odată cu cei mici sunt atrași către muzeu și părinții lor, adulții care redescoperă la vârsta maturității, Antipa și își retrăiesc astfel, copilăria!

Storymania este o poveste despre natură și despre pasiune: despre pasiunea de a fi cercetător ori actor, despre cea de a-ți face meseria cu dăruire și bucurie deplină!

Realizator Roxana Păsculescu

Foto: Roxana Pasculescu