Povestiri din studioul artelor – Invitat special Prof. univ. dr. Andrei Tanase
25 November 2017
Muzeul memoriei și Telefonul amintirilor 
27 November 2017

Storymania – ”Eclipsele de soare, secrete descifrate ale universului ”? – partea a II-a

Eclipsa totală de soare  21 august 2017, marea eclipsă americană, așa a fost denumită, pentru ca a traversat de la sud-est catre nord-vest Statele Unite ale Americii.
Eclipsele totale de soare nu numai că sunt evenimente astrale vânate de cercetători, pentru că eclipsa, este momentul cel mai prielnic pentru a fi studiată cromosfera și exploziile solare, dar și de astrofotografi , astronomi amatori și publicul larg. Pentru Cătălin Beldea, românul vânător de eclipse a fost cea de a 10-a eclipsă totală surprinsă în fotografii. S-a pregătit să obțină cele mai bune fotografii din lume dar, nu s-a întâmplat așa pentru că puțin înainte de totalitate niște nori cirus, de mare altitudine, răsfirați ca niște scame au dejucat planurile, dar fotografiile sunt spectaculoase oricum.
Cea mai cunoscută imagine a suprafeței soarelui este un disc galben ros de câteva pete inchise la culoare, despre care, Saint Exupery spunea că este roata de cașcaval roasă de șoareci. Puțină lume știe că adevărata culoare a soarelui este mai degrabă verde dect galbenă.
Cercetătorii au imaginat coronografele, intsrumente care să simuleze o eclipsă, tocmai pentru a reuși să studieze ceea ce în mod normal nu poate fi văzut: cromosfera și exploziile solare. Două astfel de explozii solare au avut loc la începutul lunii septembrie din acest an. Acste jeturi de radiații, pot perturba funcționarea sateliților de comunicații și sistemele de navigație GPS. Cu un fenomen similar s-a confruntat America în anul 2003. Cea mai mare pană de curent din istorie a lăsat fără curent electri, o noapte întreagă partea de nord-est a continentului american. 50 de milioane de oameni și pagube de miliarde de dolari datorate avarierii echipamentelor energetice și a sistemelor informatice. Acesta este motivul pentru care acum în Statele unite există un centru de predicție meteo în spațiul cosmic.
O eclipsă totală de soare este mai mult decât un fenomen ceresc dat de geometria astrală favorabilă, o eclipsă totală de soare oferă informații care pot dezvălui originile universului.
 
Realizator Mihaela Ghiță
Foto credit: Cătălin Beldea