SUA: MIAMI – CAPITALA CROAZIERELOR LUMII
14 October 2018
Restaurată complet, Vila Minovici revine în circuitul muzeal
16 October 2018

SUA: LOS ANGELES – ORAŞUL LEGENDĂ

Dacă o metropolă merită denumirea de „Oraş legendă”, cu siguranţă aceasta este Los Angeles. Iar odată ce v-aţi decis să ne însoţiţi în călătoria noastră (pe calea undelor), în cel mai mare oraş din California, trebuie să ştiţi că aici veţi întâlni un conglomerat de culturi, în acest loc fiind reprezentate aproape toate grupele etnice din lume.

Din punct de vedere al construcţiilor, Los Angeles-ul dispune de un număr destul de mic de zgârie nori (comparativ cu New York-ul), iar aceştia sunt situaţi în special în centrul oraşului (Downtown), care este brăzdat de o reţea numeroasă de străzi, ce se poate vizita pe jos, fără nici un fel de dificultate. În zona de vest a Los Angeles-ului, în direcţia Coastei, se află o fâşie de aproximativ 40 de kilometri, unde există o serie de cartiere celebre, precum Hollywood ori exclusivistul Beverly Hills.

Printre locurile de interes ce merită să fie văzute, se numără pe lângă Muzeul de Artă, şi clădirile vechi spaniole, ce impresionează prin arhitectura lor deosebită.

 

* * *

 

Aşezat între Munţii San Gabriel şi Oceanul Pacific, oraşul Los Angeles este atestat din anul 1771, ca o colonie spaniolă. Câţiva ani mai târziu, localitatea apare în documentele vremii sub numele de „El Pueblo de la Reina de Los Angeles” (adică „Oraşul Reginei îngerilor”).

Ocupat de forţele Statelor Unite ale Americii în timpul Războiului Mexican, Los Angeles a cunoscut o dezvoltare rapidă, la începutul aşa numitei „goane după aur”, de pe la jumătatea secolului XIX.

În prezent, oraşul este considerat de către mulţi, a fi cea mai neobişnuită metropolă din lume. Un loc plin de legende şi un magnet pentru persoanele creative şi cu spiritul liber, în marea lor majoritate, stabilite în Hollywood. Pe dealurile de pe lângă Sunset Boulevard, în West Hollywood, se află vilele creatorilor de film, ale elitei intelectuale şi ale starurilor de cinema.

 

* * *

Cine doreşte cu adevărat să aibă o imagine cu tot ceea ce înseamnă Los Angeles, nu trebuie decât să se alăture la un sfârşit de săptămână coloanei de maşini care înaintează cu greu, în direcţia  dealurilor Hollywood-ului. De pe culme poate fi zărită o privelişte minunată: la nord se întinde valea San Fernando, la sud Hollywood şi Downtown. Iar pe versantul estic al Hollywood Hills, poate fi văzută cunoscuta inscripţie, de 15 metri lungime, vizibilă de la mare depărtare şi care a devenit un sinonim al cinematografiei: „Hollywood”. Cartierul a fost înfiinţat în anul 1887, iar din 1915 a devenit centrul industriei cinematografice americane. Din anul 1960, aici au început să fie produse şi o serie dintre programele de televiziune din Statele Unite ale Americii.

 

* * *

 

În oraşul Los Angeles cea mai mare aglomeraţie se găseşte pe Venice Beach, considerată a fi „cea mai nebună” plajă americană. Aici poţi întâlni tot felul de personaje: amatori de skateboard, culturişti dornici să-şi pună în valoare musculatura la care au muncit cu greu prin sălile de fitness, înghiţitori de flăcări, persoane gata oricând să-ţi prevadă viitorul şi desigur nelipsitele stele de cinema.

Board Walk reprezintă şi el un loc preferat în mod special de turiştii dornici de distracţie. Aici se găsesc crame, chioşcuri şi baruri, iar cei ce se opresc pentru a servi o mică gustare, pot viziona în acelaşi timp şi spectacolele stradale, care sunt nelipsite.