Rezoluția pentru tineri
20 November 2021
Sunt necesare norme UE împotriva proceselor abuzive care vizează vocile critice (partea a II-a)
4 December 2021

Sunt necesare norme UE împotriva proceselor abuzive care vizează vocile critice (partea I)

Foto: Pixabay

 

rubrică EuranetPlus

autor Luana Pleșea

SLAPP-urile sunt un subiect foarte important, care nu a apărut pe agenda publică chiar ieri. Probabil că cel mai celebru este cazul jurnalistei Daphne Caruana Galizia, care a și fost asasinată pentru că a îndrăznit să investigheze cazuri de înaltă corupție. Partea mai puțin cunoscută a poveștii este că familia ei a moștenit peste 40 de procese strategice, intentate împotriva lor, fiindcă au avut îndrăzneala să scoată la iveală adevărul” (Ramona Strugariu, europarlamentar)

Este nevoie de norme la nivelul UE împotriva abuzului de procedură (SLAPP) care vizează vocile critice: jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului – organizații neguvernamentale și societatea civilă. În această direcție, Comisia Europeană a lansat la începutul lunii octombrie o consultare publică pe tema viitoarei inițiative. Iar europarlamentarii propun, la rândul lor,  o serie de măsuri care să contracareze amenințarea reprezentată de SLAPP – acțiuni strategice împotriva mobilizării publice.

Invitată: Ramona Strugariu, europarlamentar, membră în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European.